ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι νέες συστάσεις ECDC και EMA για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων - Όλες οι πληροφορίες

Οι νέες συστάσεις  ECDC και EMA για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων - Όλες οι πληροφορίες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών καθώς και σε άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Τον Απρίλιο του 2022, ο EMA και το ECDC είχαν συστήσει τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 80 ετών. Οι δυο οργανισμοί είχαν ωστόσο σημειώσει τότε ότι εάν υπάρξει αναζωπύρωση των λοιμώξεων μπορεί να είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η χορήγηση δεύτερων ενισχυτικών δόσεων σε άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών καθώς και σε ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας.

Δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτα άτομα

Καθώς ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών σε νοσοκομεία και σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε άτομα 60 έως 79 ετών καθώς και σε ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας. Η δεύτερη ενισχυτική δόση θα μπορούσε να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες έπειτα από την προηγούμενη, με εστίαση σε άτομα που έχουν λάβει την προηγούμενη ενισχυτική δόση εδώ και πάνω από 6 μήνες. Στο πλαίσια των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2, τα επί του παρόντος αδειοδοτημένα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών, της σοβαρής νόσησης και τους θανάτους λόγω COVID-19.

Η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δουλεύουν και προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας. Καθώς τα περιστατικά και οι νοσηλείες αυξάνονται ξανά καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, προτρέπω όλους να εμβολιαστούν και να λάβουν την ενισχυτική δόση το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Καλώ τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν αμέσως την παροχή δεύτερων ενισχυτικών δόσεων σε όλους άνω των 60 ετών καθώς και σε όλα τα ευάλωτα άτομα, και προτρέπω όσους είναι κατάλληλοι να εμβολιαστούν. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους ευάλωτους πληθυσμούς.»

«Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε αυξανόμενα ποσοστά αναφορών περιστατικών με COVID-19 και μια αυξανόμενη τάση στις εισαγωγές ασθενών και στην πληρότητα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω της παραλλαγής Omicron BA.5», δήλωσε η Δρ Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC.

«Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου, εκτεταμένου κύματος της νόσου COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19 τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους τη σημασία του εμβολιασμού από το πρώτο εμβόλιο έως τη δεύτερη ενισχυτική δόση. Πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα.

«Αναμένουμε ότι οι ενήλικες 60 ετών και άνω και οι ιατρικά ευάλωτοι πληθυσμοί θα χρειαστούν μια δεύτερη ενισχυτική δόση. Αυτές είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση, και η χορήγηση μιας δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε αυτές τις ομάδες τώρα θα αποτρέψει σημαντικό αριθμό νοσηλειών και θανάτων από τη COVID-19.

«Γνωρίζω ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και γενικότερα την κοινωνία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αλλά τώρα στην αρχή ενός νέου κύματος είναι η στιγμή να καταβάλουμε την επιπλέον προσπάθεια. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε λοίμωξη COVID-19 που αποτρέπεται τώρα είναι μια πιθανή ζωή που σώζεται».

Δεύτερη ενισχυτική δόση στον ευρύτερο πληθυσμό

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Δεν υπάρχουν επίσης σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση πρώιμης δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή σε όσους εργάζονται σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ωστόσο, όσοι διαμένουν σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για δεύτερη ενισχυτική δόση σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Το ECDC και ο EMA ζήτησαν από τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλη την ΕΕ να προχωρήσουν στο σχεδιασμό για τη χορήγηση πρόσθετων ενισχυτικών δόσεων κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, ενδεχομένως συνδυάζοντας τους εμβολιασμούς για τον COVID-19 με εκείνους για τη γρίπη.

Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Εμβολιασμού (NITAGs) θα λάβουν τελικά εθνικές αποφάσεις σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να λάβουν δεύτερες ενισχυτικές δόσεις, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στις χώρες τους.

Προσαρμοσμένα εμβόλια

Οι τελευταίες συστάσεις από ECDC/EMA έρχονται εν μέσω εργασιών για την προσαρμογή των εμβολίων για τις παραλλαγές ανησυχίας της Omicron.

«Εργαζόμαστε για πιθανές εγκρίσεις προσαρμοσμένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Emer Cooke, σημειώνοντας ότι «Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση αξιολογεί επί του παρόντος δεδομένα για δύο προσαρμοσμένα εμβόλια».

«Στο μεσοδιάστημα, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη χρήση των επί του παρόντος αδειοδοτημένων εμβολίων ως δεύτερη ενισχυτική δόση σε άτομα που είναι πιο ευάλωτα. Τα αδειοδοτημένα, στην ΕΕ, εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών, σοβαρής νόσησης και θανάτων από τον COVID-19, ακόμη και όταν συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές και υποπαραλλαγές».

Πρόσθεσε ότι «οι αρχές της ΕΕ συνεργάζονται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν Στα προσαρμοσμένα εμβόλια».

Το ECDC και ο EMA θα συνεχίσουν να αξιολογούν στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα επικαιροποιήσουν τις συστάσεις τους ανάλογα. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πιο πρόσφατες συστάσεις σχετικά με τις δεύτερες ενισχυτικές δόσεις είναι διαθέσιμες στην κοινή δήλωση ECDC/EMA.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top