ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Κορωνοϊός: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Σε μια διατροφική ασπίδα κατά των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού αναδεικνύεται η διαλειμματική νηστεία. Μετά τα οφέλη που προσφέρει η χορτοφαγική διατροφή στην Covid-19, νεότερη μελέτη ερευνητών από το Intermountain Healthcare, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, διαπίστωσε πως όσοι ασθενείς με κορωνοϊό ακολουθούσαν συστηματικά μια διαλειμματική νηστεία, είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή και να καταλήξουν από τις επιπλοκές του ιού.

«Η διαλειμματική νηστεία έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Σε αυτή τη μελέτη, ανακαλύψαμε και επιπρόσθετα οφέλη, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της λοίμωξης COVID-19 σε ασθενείς που σιτίζονται με αυτό τον τρόπο για δεκαετίες», δήλωσε ο δρ. Benjamin Horne, διευθυντής καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας στην Intermountain Healthcare.

Αν και η διαλειμματική νηστεία ακόμα θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο πρότυπο διατροφής που σίγουρα χρειάζεται την εποπτεία κάποιου ειδικού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Ποιοι είχαν μεγαλύτερο όφελος

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε στο μητρώο ασθενών INSPIRE, ένα εθελοντικό μητρώο υγείας στην Intermountain Healthcare, εντοπίζοντας 205 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστοί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Φεβρουαρίου 2021, πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Από αυτούς, οι 73 δήλωσαν ότι έκαναν διαλειμματική νηστεία τουλάχιστον μία φορά το μήνα και για περισσότερο από 40 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως εξηγεί ο δρ. Benjamin Horne, «η διαλειμματική νηστεία δεν σχετιζόταν με το αν κάποιος βρέθηκε θετικός ή όχι στον κορωνοϊό, αλλά σχετιζόταν με χαμηλότερη νοσηρότητα όταν οι ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό».

Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στενά και για μεγάλο χρονικό διάστημα όσους νήστευαν, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 62% του πληθυσμού της πολιτείας της Γιούτα ανήκουν στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι) και οι πιστοί της συνήθως νηστεύουν την πρώτη Κυριακή του μήνα, μένοντας χωρίς φαγητό ή ποτό για δύο συνεχόμενα γεύματα.

O δρ Horne επισημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους λόγους που η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με ηπιότερη νόσηση της λοίμωξης COVID-19, ανέφερε όμως ότι πιθανότατα αυτό οφείλεται στους μηχανισμούς που επηρεάζουν τον οργανισμό.

Για παράδειγμα, η ασιτία μειώνει τη φλεγμονή, ιδίως δεδομένου ότι η υπερβολική φλεγμονή σχετίζεται με την χειρότερη έκβαση της νόσου. Παράλληλα, μετά από 12 με 14 ώρες νηστείας, το σώμα μεταβαίνει από τη χρήση της γλυκόζης στο αίμα σε κετόνες, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος. «Υπάρχει ένας θύλακας στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 στον οποίο εισχωρεί το λινολεϊκό οξύ και καθιστά τον ιό λιγότερο ικανό να προσκολληθεί σε άλλα κύτταρα» συμπληρώνει ο δρ. Benjamin Horne.

Μια άλλη σχετιζόμενη λειτουργία που ενεργοποιείται μέσω της διαλειμματικής νηστείας είναι η αυτοφαγία, η οποία είναι «το σύστημα ανακύκλωσης του σώματος που βοηθά το σώμα σας να καταστρέψει και να ανακυκλώσει τα κατεστραμμένα και μολυσμένα κύτταρα», προσθέτει ο δρ. Benjamin Horne.

Συνοψίζοντας, ο δρ. Benjamin Horne τονίζει πως εάν κάποιος θέλει να εξετάσει την πρακτική αυτή, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ειδικά οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακή ή νεφρική νόσο. Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαλειμματική νηστεία δε θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο του εμβολιασμού.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top