ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: «Οι κυβερνώντες οργάνωσαν το σκάνδαλο των διαβατηρίων» - Θα απαιτήσει απόδοση ποινικών ευθυνών

ΑΚΕΛ: «Οι κυβερνώντες οργάνωσαν το σκάνδαλο των διαβατηρίων» - Θα απαιτήσει απόδοση ποινικών ευθυνών

Στην Κυβέρνηση ρίχνει αποκλειστικά το φταίξιμο για το «πάρτι εκατομμυρίων» με τα «χρυσά διαβατήρια» το ΑΚΕΛ προειδοποιώντας ότι θα απαιτήσει απόδοση ποινικών και άλλων ευθυνών.

Ακολουθεί αυτούσια δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής

Η συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που ξεκίνησε χτες απέδειξε για ακόμη μια φορά αυτό το οποίο γνωρίζει όλη η κυπριακή κοινωνία: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ενορχήστρωσε και εκτέλεσε το μέγα σκάνδαλο των διαβατηρίων έχοντας στο επίκεντρο ένα απίστευτο «πάρτι» δισεκατομμυρίων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κάθε ένα ξεχωριστό διαβατήριο.

Μέσα από την έκθεση είναι αποδεδειγμένο ότι παραβίαζαν τον νόμο, παραβίαζαν τα κριτήρια που οι ίδιοι έθεσαν, αγνοούσαν τους λειτουργούς που διαφωνούσαν για να εξυπηρετήσουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν δικά τους. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εκατοντάδες διαβατήρια παραχωρήθηκαν σε αιτητές των οποίων διαμεσολαβητές και πάροχοι ήταν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα δικηγορικά γραφεία νυν και πρώην Υπουργών της κυβέρνησης ή διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα με συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου και Υπουργών.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι αποκτούσαν μυθικά ποσά στη ράχη του κυπριακού λαού, το κράτος και ο κύπριος πολίτης έχασαν δισεκατομμύρια λόγω μειωμένου ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία, επιπλοκών στα συμβόλαια που υποτίθεται υπογράφτηκαν από αγοραπωλησίες που εκκρεμούν και από εικονικές αγοραπωλησίες. Μπορούμε να συζητούμε με στοιχεία για αυτό το θέμα για ώρες και μέρες πολλές. Άλλωστε η εμπεριστατωμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή μιλά από μόνη της.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες στην Επιτροπή Ελέγχου όπου θα απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως απόδοση ποινικών και άλλων ευθυνών. Η ουσία όμως παραμένει: Ούτε και ένας δεν έχει στην πράξη αναλάβει την πολιτική ευθύνη από όσους στο Υπουργικό Συμβούλιο πρότειναν και ενέκριναν καθένα ξεχωριστό διαβατήριο. Πρωταγωνιστής του τεράστιου σκανδάλου είναι οι κυβερνώντες που ενώ είχαν την ευθύνη να ελέγξουν καθένα ξεχωριστό διαβατήριο και να εφαρμόσουν το νόμο έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές πλουτίζοντας εκείνοι και συγγενικά τους πρόσωπα.

Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε για κουκούλωμα του τεράστιου αυτού σκανδάλου. Οι κυβερνώντες έδωσαν χτες στην επιτροπή ελέγχου το στίγμα ότι ουσιαστικά δεν αποδέχονται ούτε την έκθεση του γενικού ελεγκτή ούτε και την οποιαδήποτε ευθύνη. Επιπλοκή παρουσιάζεται και από το γεγονός Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ενέχονται οι ίδιοι αφού στην παρουσία τους ως Υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη εγκρίθηκαν εκατοντάδες διαβατήρια. Δεν έχουμε ψευδαίσθηση ότι με την υφιστάμενη κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους κάθαρση. Ούτε βέβαια πρέπει να έχει ο κυπριακός λαός την ψευδαίσθηση ότι είτε με κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν για 9 χρόνια παρών στο μεγάλο πάρτι των διαβατηρίων, στην έγκριση κάθε διαβατηρίου ξεχωριστά, ο οποίος είχε την επικοινωνία με την Ε.Ε. και αγνοούσε όλες τις προειδοποιήσεις και ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του στο Υπουργείο Εξωτερικών τον CIPA, είτε με κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος υπήρξε ο παρασκηνιακός ενορχηστρωτής αυτής της κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κάθαρση, απόδοση ευθύνης και αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος του λαού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top