ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κατάλληλη ηλικία να πάει ένα παιδί νηπιαγωγείο και αυτή με την μεγαλύτερη ζήτηση - Το σχέδιο επιδότησης

Η κατάλληλη ηλικία να πάει ένα παιδί νηπιαγωγείο και αυτή με την μεγαλύτερη ζήτηση - Το σχέδιο επιδότησης

Εδώ και 3 μέρες άνοιξαν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, κάποια παιδιά πέρασαν για πρώτη φορά το σχολείο, κάποια άλλα επέστρεψαν στις σχολικές τους συνήθειες.

Πως όμως ήταν οι πρώτες μέρες για τα παιδιά, μετά από ένα μεγάλο διάστημα διακοπών;

Η ιδιοκτήτρια του εγκεκριμένου βρεφονηπιακού σταθμού "Διαμαντένιο Κάστρο" στην Λάρνακα και νηπιαγωγός κ.Αντρη Νικολάου,  μιλά στο ThemaOnline , αναφέροντας πως "Οι πρώτες μέρες στο σχολείο κύλησαν πολύ ομαλά Βέβαια υπήρχαν και τα παιδάκια που έψαχναν την μητέρα τους ή τη γιαγιά τους. Για τις δασκάλες , αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Είναι γνωστό πως ο Σεπτέμβριος είναι μήνας προσαρμογής για όλες τις ηλικίες παιδιών".

 

Οι πρώτες μέρες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον

Η κ.Νικολάου εξήγησε πως είναι λογικό κάποια παιδιά να κλάψουν την πρώτη ή δεύτερη μέρα στο σχολείο, καθώς προηγήθηκε μια μεγάλη περίοδος διακοπών . Τα παιδιά είχαν συνηθίσει σε άλλες συνθήκες και ο αποχωρισμός με τους γονείς και η επιστροφή στο σχολείο ή πρώτη επαφή με το σχολείο σε κάποια παιδιά λειτουργεί ως ένας μικρός αποχωρισμός από τους γονείς. Ωστόσο αυτό μέρα με τη μέρα αλλάζει και τα παιδιά τα οποία στην αρχή αντιμετώπιζαν κάποια δυσκολία, σιγά σιγά προσαρμόζονται στο νέο σχολικό περιβάλλον με την αγάπη και καθοδήγηση των νηπιαγωγών.

Η καλύτερη ηλικία ένα παιδί να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με την κ.Νικολάου , η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί για να ξεκινήσει το σχολείο είναι " Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο καλά είναι να έρχονται στο σχολείο. Διότι προσαρμόζονται πιο γρήγορα, κοινωνικοποιούνται πιο γρήγορα , γίνονται πιο αυτόνομα, χωρίς να θέλουν συνέχεια τη μαμά για να τους βοηθά. Φυσικά και στο σχολείο υπάρχει βοήθεια , ωστόσο η μητέρα κάποτε είναι και πιο υπερπροστατευτική. Η δασκάλα θα μάθει άλλα πράγματα στο κάθε παιδάκι. Όπως για παράδειγμα , πως να μπορεί να λειτουργεί μόνο του σαν άτομο αλλά ταυτόχρονα και σαν ομάδα, μιας και τις περισσότερες ώρες είναι σε ομάδα με άλλα παιδάκια"

Η ηλικία με την περισσότερη ζήτηση για θέση στα νηπιαγωγεία

Πλέον οι γονείς έχουν στραφεί στους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Στέλνουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους, καθώς πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους. Όπως αναφέρει η κ.Νικολάου " Τα περισσότερα μωρά που έρχονται είναι κυρίως σε βρεφικές ηλικίες , δηλαδή από 5 μηνών μέχρι και 3.5 χρονών. Βέβαια έρχονται και πιο μεγάλα παιδιά, ωστόσο οι πιο μικρές ηλικίες έχουν την περισσότερη ζήτηση για θέση στα νηπιαγωγεία"

Πως επηρέασε τα νηπιαγωγεία το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών

Ξεκάθαρα η θέση του Υπουργείου ήταν ότι το Σχέδιο δημιουργήθηκε με κύριο στόχο τα παιδιά. Δηλαδή την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, την ενίσχυση και στήριξη των οικογενειών με παιδιά και τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Η κ.Νικολάου τοποθετείτε στο θέμα του Σχεδίου αναφέροντας χαρακτηριστικά  "Αυτό που λέγαμε εξαρχής και εγώ προσωπικά, είναι ότι το σχέδιο είναι για να βοηθήσει κυρίως τους γονείς και όχι τα σχολεία. Βέβαια αν ένα σχολείο εξαρχής δεν είχε πολλά παιδιά τώρα με το σχέδιο δεν θα έχει αυτό το θέμα. Αυτό το σχολείο ναι, θα βοηθηθεί πραγματικά. Αλλά ένα μεγάλο σχολείο που είχε ήδη ολόχρονα τις εγγραφές του , δεν το κάνει για να βοηθηθεί, απλά το κάνει για να βοηθήσει τον κόσμο που υποφέρει πραγματικά με την ακρίβεια της ζωής. Όσον αφορά τα παιδιά, αυτό το σχέδιο έχει γίνει αποκλειστικά για να τα βοηθήσει. Για παράδειγμα , οι γονείς που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά λόγω των παιδιών τους, τώρα μπορούν να πάνε το παιδί στο σχολείο, καθώς έχουν μια τόσο μεγάλη βοήθεια από το Σχέδιο. Το 80% είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια για να στείλουν το παιδί στο σχολείο αλλά και οι γονείς να επιστρέψουν στην εργασία"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νηπιαγωγοί δεν είναι τα παιδιά άλλα οι γονείς...

Όπως αναφέρει η κ.Νικολάου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σχολείο δεν είναι τόσο το παιδιά όσο οι γονείς. " Πρώτα πρέπει να κάνουμε το γονιό να νιώσει ασφάλεια για το μέρος που αφήνει το παιδί του , να μην έχει ανασφάλειες έτσι ώστε να μην τους της μεταφέρει. Καλούμαστε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τους γονείς αλλά και την προσαρμογή του παιδιού του στο νέο σχολικό περιβάλλον".

Κάθε παιδί έχει όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια, έχει διαφορετική προσωπικότητα, χαρακτήρα και διαφορετικό τρόπο βιώματος στην οικογένεια. Οπότε κάθε παιδί , πρέπει να αντιμετωπίζεται με αγάπη, φροντίδα και βοήθεια στη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον του νηπιαγωγείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top