ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας στους έξι Κύπριους αντιμέτωπος με τον κίνδυνο φτώχειας – «Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» - Δείτε τους πίνακες

Ένας στους έξι Κύπριους αντιμέτωπος με τον κίνδυνο φτώχειας – «Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» - Δείτε τους πίνακες

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βρέθηκε ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού Ευρωπαίων κατά το 2020 και το 2021, ενώ δεν έχει ακόμα υπολογιστεί το ποσοστό για το 2022, όπου ενεργειακή κρίση και ακρίβεια «χτυπούν» χωρίς έλεος τα νοικοκυριά.

Ένας στους πέντε φτωχός στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Δηλαδή, ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού; κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2020, όπου 94,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ή αλλιώς το 21,6% του πληθυσμού, αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας.

 

Παράλληλα, μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια, ή αλλιώς 1,3% του συνολικού πληθυσμού, ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27,0 εκατομμύρια στερήθηκαν σοβαρά υλικά και κοινωνικά και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 34%, τη Βουλγαρία με 32%, την Ελλάδα και την Ισπανία στο 28%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στην Τσεχία με 11%, τη Σλοβενία με 13% και τη Φινλανδία με 14%.

 

Ένας στους έξι Κύπριους αντιμέτωπος με τον κίνδυνο φτώχειας

Από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δεν εξαιρούνται οι Κύπριοι πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021, το 17,3% του Κυπριακού πληθυσμού, αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό το οποίο παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το 2020 όπου το ποσοστό ανερχόταν στο 17,6%.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το 2020 η οικονομία είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω των lockdown που είχαν επιβληθεί, σε μια προσπάθεια αναχαίτησης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου και πολλών άλλων παραγόντων που επηρεάστηκαν εκείνη την περίοδο. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, το 17,3% που αντιπροσώπευε η Κύπρος είναι κάτω από το 21,7% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπ. Οικονομικών: «Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»

«Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η Κύπρος χαμηλά στην κατάταξη και σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά συγκριτικά οι πολιτικές μας φέρνουν αποτέλεσμα», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top