ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αλλαγές που προωθούνται στη γονική άδεια - Ποιες άλλες προσθήκες αναμένεται να ψηφιστούν

Οι αλλαγές που προωθούνται στη γονική άδεια - Ποιες άλλες προσθήκες αναμένεται να ψηφιστούν

Νομοθετικό πακέτο έρχεται να ενισχύσει την οικογένεια και κυρίως γονείς με παιδιά μέσω της γονικής άδειας και όχι μόνο.


Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Φάνο Κουρουφέξη, το νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, είναι βασισμένο σε Ευρωπαϊκή Οδηγά.

Πρόκειται για νομοθετικό πακέτο που αφορά ανάμεσα σε άλλα και την γονική άδεια και άλλες τροποποιήσεις.

Ο θεσμός της γονικής άδειας εισήχθηκε στην Κύπρο το 2002, ως αποτέλεσμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόκειται για ένα σημαντικό δικαίωμα των εργοδοτουμένων γονέων, αφού επιτρέπει τόσο στη μητέρα όσο και στον πατέρα να απουσιάζουν από την εργασία τους με σκοπό τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους.

Τι ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα για την γονική άδεια

Μέχρι και σήμερα η γονική άδεια αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι οκτώ (8) ετών. Σύμφωνα με τον Νόμο, κάθε γονέας εργοδοτούμενος, άντρας ή γυναίκα, δικαιούται να πάρει γονική άδεια χωρίς απολαβές μέχρι και δεκαοκτώ (18) εβδομάδες για κάθε παιδί. 

Τι αλλάζει στη γονική άδεια από τη μέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται 18 βδομάδες γονικής άδειας σε γονείς με τέκνα μέχρι 8 ετών, από τις οποίες πλέον οι 8 εβδομάδες θα είναι πληρωμένες. Συγκεκριμένα θα καταβάλλονται οι μισθοί 8 βδομάδων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε επικοινωνία που είχε το ThemaOnline με τον κ.Κουρουφέξη εξήγησε ότι κάθε γονιός ( μητέρα και πατέρας) θα δικαιούνται από 18 εβδομάδες γονικής άδειας για κάθε παιδί ( με τις 8 εβδομάδες πληρωμένες).

Για παράδειγμα: μια οικογένεια με 3 παιδιά η μητέρα θα δικαιούται 3χ18 = 54 εβδομάδες γονικής άδειας ( εκ των οποίων 24 εβδομάδες πληρωμένες). Το ίδιο και ο πατέρας. Αυτός ο αριθμός εβδομάδων είναι σε ισχύ μέχρι και το παιδί να συμπληρώσει 8 ετών. Υπάρχει περιορισμός για τη χρήση κάθε χρόνο, με δικαίωμα χρήσης της γονικής άδειας από 1-5 εβδομάδες τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί ο γονιός να λάβει 3-4 μέρες γονική άδεια καθώς υπάρχει το ελάχιστο που είναι η μία εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο κ.Κουρουφέξης, υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες ρυθμίζει η νομοθεσία για τους περιορισμούς και πως θα λειτουργούν οι πληρωμένες και απλήρωτες άδειες αναλογικά στα χρόνια ή στο κάθε έτος.

Έξτρα πέντε μέρες ετησίως άδειας φροντίδας

Περαιτέρω, θα υπάρχουν πέντε μέρες άδειας φροντίδας ετησίως χωρίς απολαβές .

Σε αντίθεση με τη γονική άδεια , η οποία λαμβάνεται ανά εβδομάδα, το νομοσχέδιο για τις 5 μέρες ετησίως , μπορεί να ληφθεί ως άδεια ημερησίως.

Όπως εξήγησε ο κ.Κουρουφέξη, πρόκειται για άδειες που μπορεί να αφορούν φροντίδα όχι μόνο του παιδιού αλλά και οικογενειακού προσώπου.

Για παράδειγμα: ίσως χρειαστεί ένα οικογενειακό πρόσωπο ( παππούς, γιαγιά) φροντίδα λόγω κάποιας ασθένειας.

Οι 5 μέρες ετησίως άδειας φροντίδας, δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο να τις αξιοποιήσει για σκοπούς φροντίδας οικογενειακού προσώπου. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τον τρόπο που θα λαμβάνονται.

Επτά μέρες απουσίας ετησίως για λόγους ανωτέρας βίας

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ψήφιση για εφτά μέρες απουσίας ετησίως χωρίς απολαβές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους. 

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ.Κουρουφέξη, πρόκειται για λόγους που δεν αφορούν μόνο θέματα υγείας αλλά και άλλους σημαντικούς λόγους ανωτέρας βίας. Οι συγκεκριμένες άδειες θα ρυθμίζονται απο τη νομοθεσία για τον τρόπο που θα λαμβάνονται.

Τροποποιήσεις στην άδεια πατρότητας

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που είχαν συζητηθεί στη Βουλή με την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφέρει ο κ.Κουρουφέξης  είναι και οι κύριες πρόνοιες του νομοσχεδίου οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πέρα από την παραχώρηση άδειας και επιδόματος πατρότητας δύο βδομάδων και άλλες ρυθμίσεις.

Στην άδεια πατρότητας , υπάρχει μια αλλαγή στην προϋπόθεση να είναι σε έγγαμη σχέση για να δικαιούται την άδεια είτε με σύμφωνο συμβίωσης ή με γάμο. Πλέον θα μπορεί κάποιος εφόσον είναι αποδεδειγμένα ο πατέρας να αιτηθεί την άδεια πατρότητας ανεξαρτήτως αν υπάρχει γάμος ή όχι. 

Ακόμα μια ρύθμιση στο νομοσχέδιο που αλλάζει , αφορά την μεταβίβαση των δικαιωμάτων άδειας μητρότητας στον πατέρα σε περίπτωση που η μητέρα αποβιώσει, πριν κατά τη διάρκεια ή ακριβώς μετά τον τοκετό.

Δηλαδή οι 26 πληρωμένες εβδομάδες άδειας μητρότητας μεταφέρονται στον πατέρα για να τις αξιοποιήσει για το ορφανό από μητέρα παιδί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σπεύδουν δυνάμεις στο σημείο - Στη «μάχη» και πτητικά μέσα – Δείτε φωτογραφία

Δικηγόρος Μοναχών: «Δικαστήριο του οποίου η θητεία έληξε δεν μπορεί να δικάσει» - Εξηγεί για τα βίντεο που έστειλαν στην επιτροπή

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Αναγνωρίστηκαν με DNA τα οστά αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή - Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδραγαθίας

Τον έπεισε να δημιουργήσουν μαζί εταιρεία και του... έφαγε 175 χιλιάδες ευρώ - Συνελήφθη 37χρονος«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top