ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμο σε καλλιτέχνη στα κατεχόμενα - Μετέτρεψε σε καρδιά τον κόκκινο σηματοδότη - Δείτε φωτογραφία

Πρόστιμο σε καλλιτέχνη στα κατεχόμενα - Μετέτρεψε σε καρδιά τον κόκκινο σηματοδότη - Δείτε φωτογραφία

Πενήντα πέντε ευρώ πρόστιμο καλείται να πληρώσει ο γνωστός τουρκοκύπριος καλλιτέχνης Εμίν Τσιζενέλ επειδή μετέτρεψε σε καρδιά το κόκκινο φανάρι της τροχαίας σε κεντρική λεωφόρο, στην κατεχόμενη Λευκωσία (στη φωτογραφία από τη yeniduzen, κάτω, ο Εμίν Τσιζενέλ και η εικαστική παρέμβασή του).

Πήρε διαστάσεις

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το θέμα πήρε διαστάσεις καθώς προκάλεσε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στη «βουλή» κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο Τσιζενέλ κάλυψε με πλαστικό σε σχήμα καρδιάς το κόκκινο φανάρι στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ και, όταν το κόκκινο άναβε, οδηγοί και περαστικοί έβλεπαν το σχήμα μιας καρδιάς, γράφει το politis.com.cy.

Ο καλλιτέχνης έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το έκανε ως μια μορφή τέχνης του δρόμου, όπως τα γκράφιτι του Banksy, και στόχος του ήταν να κάνει τον κόσμο να γελάσει, να χαρεί.

Η «αστυνομία» διαπίστωσε μέσω κάμερας τι συνέβη και επέβαλλε στον τουρκοκύπριο καλλιτέχνη χρηματικό πρόστιμο 988.50 ΤΛ (περίπου 55 ευρώ) και 10 πόντους ποινής.

Χλευάζουν

Ο Εμίν Τσιζενέλ δήλωσε ότι θα πληρώσει το πρόστιμο, ενώ αρκετοί είναι οι τουρκοκύπριοι πολιτικοί και άλλοι που με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλεύασαν και καταδίκασαν την «αστυνομία» για την ενέργειά της.

 

Ποιος είναι

Ο Εμίν Σιζενέλ γεννήθηκε στα Μαλιά της Κύπρου το 1949 και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης.

Εχει συμμετάσχει ως artist-in-residence σε προγράμματα στην Τουρκία και τη Βιέννη και ως υπότροφος του Fulbright στη Νέα Υόρκη.

Από τη δεκαετία του 1970 εργάζεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καλλιτέχνης, έχοντας παρουσιάσει τη δουλειά του σε περίπου 28 ατομικές και 29 ομαδικές εκθέσεις.

Εργα του έχουν εμφανιστεί σε διεθνείς και τοπικές εκθέσεις/μπιενάλε, σε χώρες όπως η Κύπρος, η Αγγλία, η Τουρκία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top