ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Το Βαρώσι είναι ένα από τα σημαντικά κομβικά σημεία του Κυπριακού»

Τατάρ: «Το Βαρώσι είναι ένα από τα σημαντικά κομβικά σημεία του Κυπριακού»

Ήσυχος με τη συνείδησή του γιατί κράτησε τον λόγο του προς τον «λαό», ο οποίος τον «εξέλεξε με την ελεύθερη βούλησή του», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου σε «Μπαϊράκ» και στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» με αφορμή τα δύο χρόνια θητείας του, όπου αναφέρει ότι βασικός του στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας με την οποία «να ζει ως ίσος, κυρίαρχος, ανεξάρτητος και ελεύθερος ο τουρκοκυπριακός λαός στη δική του πατρίδα κάτω από τη στέγη του δικού του κράτους» και να αναπτυχθεί το «κράτος» του.

Επανέλαβε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα μπορούσε να γίνει με συνεργασία «δύο χωριστών κρατών» σε ένα νέο μοντέλο που θα συσταθεί με κυριαρχική ισότητα, αφότου αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και με αποδοχή του δικαιώματος του τουρκοκυπριακού «λαού» για ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Αφού δήλωσε ότι τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον «λαό» πάνω σε αυτό το θέμα και ότι έγιναν «πολύ σημαντικά βήματα» σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Τουρκία παρείχε στήριξη σε αυτή τη διαδικασία και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που πάντοτε εμπόδιζε την επίτευξη αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν από το 1968».

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα στάδια στην αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, λέγοντας ότι με αυτή την αντίληψη εντατικοποίησαν τη νέα τους πολιτική με τη στήριξη της Τουρκίας και επιτεύχθηκε μια κινητικότητα στο θέμα των «δύο κρατών».

Για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλά φιλικά κράτη, θεσμοί και οργανισμοί που την υποστηρίζουν. «Θα δούμε με τον καιρό πότε θα γίνει αυτό, όμως απέκτησε τόση δυναμική που δεν υπάρχει επιστροφή πλέον, διότι ο κόσμος και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει πλέον. Το κράτος μας, η κυριαρχία μας έχει αποκτήσει αξία πλέον, έχει αποκτήσει καθεστώς. Αυξήθηκε η σημασία της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάθε τομέα. Σε αυτό το περιβάλλον, η νέα μας πολιτική είναι σημαντική, είναι ιερή. Όποιος θέλει ας λέει ό,τι θέλει, είμαστε επιτυχημένοι, επειδή τέθηκε επί τάπητος αυτή η πρόβλεψη πριν χρόνια».

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τη νέα πολιτική και τις προσπάθειές του παρά τις επιθέσεις και τις επιχειρήσεις, που γίνονται ενάντια στο άτομό του τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Επαναλαμβάνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο ίδιος έθεσε την πρόταση λύσης, που στηρίζεται στην επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και προβλέπει θεσμική συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές, κ. ο Τατάρ είπε ότι ο «λαός» στήριξε αυτή τη μορφή λύσης και υπενθύμισε ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που διεξήχθη στις 27-29 Απριλίου 2021 στην Γενεύη υπέβαλε μια πρόταση αποτελούμενη από έξι σημεία.

Αφού ανέφερε ότι με αυτή την πρόταση τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι η λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών, ο Τατάρ εξήγησε ότι η πρότασή του σκοπεύει στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με ένα νέο ψήφισμα εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. 

Υποστήριξε ότι αν τα «δύο κράτη» φτάσουν σε συμφωνία σε οποιοδήποτε πλαίσιο, θα αναγνωρίσουν το ένα το άλλο ταυτοχρόνως και αυτό θα στηριχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Βαρώσι

Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε το Βαρώσι ως «ένα από τα σημαντικά κομβικά σημεία του Κυπριακού», είπε ότι η δεύτερη φάση ανοίγματός του έγινε στις 20 Ιουλίου 2021 και πως άνοιξε ένα τμήμα που αναλογεί στο 3,5% του Βαρωσιού, αφού αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης. Επανέλαβε ότι πάνω από 500 Ε/κ έχουν προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», πάνω από 800.000 άτομα έχουν επισκεφθεί το Βαρώσι, το οποίο μέσα σε δύο χρόνια συνέβαλε πολύ στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις τεχνικές επιτροπές, είπε ότι οι «διμερείς», όπως τις χαρακτήρισε, τεχνικές επιτροπές είναι ένα ισχυρό μέσο για θεσμική συνεργασία και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και αποτελούν σημαντικό όργανο που συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των «δύο λαών».

Σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο προέβη στους απαραίτητους διορισμούς και ο ειδικός εκπρόσωπός του συνέχισε να πραγματοποιεί τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή.  

«Αυτός ο μηχανισμός συνεχίζει τις εργασίες του με τη φιλοσοφία του αμοιβαίου κέρδους σε θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές και κατευθύνει τις εργασίες και των 12 υφιστάμενων διμερών τεχνικών επιτροπών». Στόχος τους, είπε, είναι η αύξηση της δραστηριότητας αυτών των επιτροπών με συμμετοχή αρμόδιων ατόμων από τα «υπουργεία» των δύο πλευρών και η γρήγορη επίτευξη αποτελέσματος σε θέματα που επηρεάζουν την ζωή των «δύο λαών».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top