ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πένθος φρέναρε τον προεκλογικό - Ιανουάριο Αρχιεπισκοπικές, Φεβρουάριο Προεδρικές

Το πένθος φρέναρε τον προεκλογικό - Ιανουάριο Αρχιεπισκοπικές, Φεβρουάριο Προεδρικές

Φρένο σε κάθε δημόσια προεκλογική εκστρατεία βάζει το πένθος για την κοίμηση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, τον οποίο σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αποχαιρετά με σεβασμό και εκτίμηση.

Μόλις λίγα λεπτά μετά τον θάνατό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου νωρίς το πρωί ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην Αίγυπτο, καθώς και η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία έσπευσε στην Αρχιεπισκοπή. Εκκλησία και Προεδρία βρίσκονταν σε συνεννόηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της κηδείας του Μακαριοτάτου, λόγω των υποχρεώσεων που έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος από την Αίγυπτο θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Ισραήλ από όπου θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Η επιλογή του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου για την εξόδιο ακολουθία του Μακαριοτάτου έλαβε υπόψη και το πρόγραμμα του Επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Κατά σύμπτωση, η 12η Νοεμβρίου, ημέρα της κηδείας και ταφής του Αρχιεπισκόπου, είναι η επέτειος της ενθρόνισής του στο ύπατο αξίωμα της κυπριακής εκκλησίας, το 2006.

Η κάθοδος Βαρθολομαίου

Η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια ιεραρχία της ορθοδοξίας, και ευρύτερα του χριστιανισμού. Και για το λόγο αυτό, αναμένεται να συρρεύσουν επικεφαλής ή και εκπρόσωποι του συνόλου των εκκλησιών, με κορυφαία προσωπικότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος διατηρούσε ιδιαίτερα στενή σχέση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β᾽. Στην κηδεία αναμένεται ότι θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή

Από Δευτέρας δρομολογείται η διαδικασία για την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ως ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Εντός των επόμενων δέκα ημερών, ο Γεώργιος θα πρέπει να στείλει δύο εγκυκλίους: Μία προς τους εφημέριους, με την για την ετοιμασία ή και επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων (εντός δεκαπέντε ημερών) και ακόμη μία προς όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία θα ορίζει την ημερομηνία των εκλογών, εντός σαράντα ημερών από την κοίμηση του Μακαριοτάτου. Οι πιστοί θα ψηφίσουν και οι τρεις που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο, δηλαδή τους τρεις ιεράρχες, από τους οποίους η Σύνοδος θα εκλέγει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή η περίοδος των σαράντα ημερών που ορίζει το καταστατικό της Εκκλησίας συμπίπτει την περίοδο των εορτών, αναμένεται ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι εκλογές από τους πιστούς για την ανάδειξη του τριπρόσωπου, θα διεξαχθούν μετά τα Χριστούγεννα, που είναι Κυριακή. Επειδή η αμέσως επόμενη Κυριακή είναι πρωτοχρονιά, πιθανότατα οι εκλογές θα διεξαχθούν την δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά τα Θεοφάνια. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα, τουλάχιστον για ένα έτος στην Κύπρο, και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο.

H τελική διαδικασία

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου γίνεται από την Ιερά Σύνοδο, μέσα σε τρεις ημέρες από την επικύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των πιστών και την κατάρτιση του τριπροσώπου από τον τοποτηρητή. Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν δεν προκύψει πλειοψηφία, ή ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο που πλειοψήφισαν. Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top