ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Ευχήθηκε «σύντομα να εξαγγελθεί μια λύση που να γίνει αποδεκτή από το λαό»

Πρόεδρος: Ευχήθηκε «σύντομα να εξαγγελθεί μια λύση που να γίνει αποδεκτή από το λαό»

Την ευχή σύντομα να είναι σε θέση να εξαγγείλει μια λύση, η οποία να τεθεί ενώπιον του λαού και να γίνει αποδεκτή, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, στην αντικατοχική εκδήλωση και στον εσπερινό της Αγίας Μαρίνας, του Δήμου Κυθρέας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο, προκειμένου να επιτύχει την επανένωση της πατρίδας, να την απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργήσει τις συνθήκες ειρήνης και ιδιαίτερα προοπτικής για το μέλλον.

“Σαράντα-ένα χρόνια είναι πολλά, τα τετελεσμένα δημιουργούν ή αλλοιώνουν τα συστατικά της λύσης, που θα μπορούσε να θεωρείται δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που δίνουμε τη μάχη, για να αλλοιώσουμε ακριβώς τα τετελεσμένα, που ο χρόνος δημιουργεί, μέσα από την αξίωση να επικρατήσει επιτέλους και στην ευρωπαϊκή Κύπρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες”, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι “είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια, από αυτή την πολιτική, που θέλαμε και θέλουμε και επιδιώκαμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή της ΕΕ, να επιτύχουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει το χώρο διαμονής του, να επιλέγει που ο ίδιος θα κατοικήσει, να δώσουμε το δικαίωμα στους πρόσφυγες, έστω και κάτω από το καθεστώς που υποχρεώθηκαν οι κατά καιρούς ηγέτες αυτού του τόπου να αποδεχθούν, δηλαδή κάτω από τη λειτουργία μας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιδιώκοντας ένα πραγματικά δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος, να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους ανεξαίρετα, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ξανασμίξουν”.

Ανέφερε ότι μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί έχουν δημιουργηθεί πραγματικά ελπίδες, για να προσθέσει ότι “εάν βοηθηθεί και από τη φέρουσα το βάρος της ευθύνης, την Τουρκία, να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση, που να τερματίζει την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, που σήμερα επικρατεί”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ίδια ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα δώσουν τα χέρια και θα συνειδητοποιήσουν ότι οι Ελληνες κέρδιζαν όταν ήταν ενωμένοι.

“Αντίθετα, και συμπίπτει η σημερινή εκδήλωση, ότι όταν οι Έλληνες είναι διχασμένοι οδηγούνται δυστυχώς στην καταστροφή και όταν είναι διχασμένοι διαπράττουν εγκληματικά λάθη. Και αυτά τα εγκληματικά λάθη πρέπει όλοι ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη να τα ανατρέψουμε να τα διορθώσουμε και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να σταθούμε όρθιοι, για να είμαστε αν μη τι άλλο αντάξιοι των ηρώων της ελευθερίας, των ηρώων της Δημοκρατίας, εκείνων που έδωσαν το αίμα τους, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι αλλά και να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως θεωρεί καθήκον του να μεταφέρει τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, ώστε μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα του κάθε Κύπριου.

Εξέφρασε, τέλος, τον θαυμασμό του για τους αγώνες τόσο του Δήμου όσο και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας, για τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής, λέγοντας πως “οι Κυθρεώτες βιώνουν για 41 τόσα χρόνια τη δοκιμασία της προσφυγιάς και τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top