ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Πολεοδομίας: Νέα δέσμη μέτρων για προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Τμήμα Πολεοδομίας: Νέα δέσμη μέτρων για προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Νέα δέσμη μέτρων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου εξήγγειλε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω ανακοίνωσης την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Τμήμα έχει προβεί στην αναθεώρηση του Σχεδίου Παροχής Επιχορηγήσεων για Διατηρητέες Οικοδομές Παγκύπρια, στη βάση του Νέου Διατάγματος ΚΔΠ 378/2022.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται η κάλυψη του 50% του αναγνωρισμένου κόστους της συντήρησης/ αποκατάστασης διατηρητέας οικοδομής, με αύξηση του ποσού μέγιστης παρεχόμενης επιχορήγησης, από €90.000 τώρα σε €100.000. Ακόμη, περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσού της χορηγίας στη βάση νέων εκτιμήσεων αναγνωρισμένου κόστους συντήρησης/ αποκατάστασης διατηρητέας οικοδομής ως πιο κάτω:

- με εμβαδόν μέχρι 300 τ.μ. (αντί μέχρι 120 τ.μ.) – €1400/τ.μ. (αντί €1200/τ.μ.)

- με εμβαδόν 301-1000 τ.μ. – €1300/τ.μ. (αντί €1100/τ.μ.)

- με εμβαδόν > 1001 τ.μ. – €1000/τ.μ. (αντί €700/τ.μ.)

Επιπρόσθετα, προνοείται η κάλυψη των 2/3 του κόστους εργασιών στήριξης οικοδομής, με αύξηση του ποσού μέγιστης παρεχόμενης επιχορήγησης, από €5.000 τώρα σε €20.000.

Πέραν των πιο πάνω αυξήσεων και αλλαγών, έχει προστεθεί και ένα νέο κίνητρο για επιχορήγηση συντήρησης κελύφους διατηρητέας οικοδομής, με την προϋπόθεση ότι θα έχει παρέλθει περίοδος 10 ετών από την προηγούμενη επιχορήγηση συνολικής συντήρησης/αποκατάστασης. Το ποσό αυτό καλύπτει επίσης τα 2/3 του κόστους εργασιών συντήρησης, με μέγιστη παρεχόμενη επιχορήγηση τις €20.000.

Αναφέρεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανά έτος είναι €4.500.000, και κάθε χρόνο διατίθεται πλήρως στους αιτητές, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια επιχορηγήσεων για συντήρηση και αποκατάσταση διατηρητέων θεωρούνται από τα πλέον γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διατηρητέων Οικοδομών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top