ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Χατζηγιάννη: Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ πρέπει να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική διπλωματία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία

Κυριάκος Χατζηγιάννη: Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ πρέπει να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική διπλωματία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία

Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ πρέπει να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική διπλωματία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, είπε ο Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Τα μέλη της Κ.Σ. ΟΑΣΕ θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση του διαλόγου και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, τη διάνοιξη νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση περιοχών από αμάχους, τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, τη διευκόλυνση της ανταλλαγής κρατουμένων και τη συνέχιση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας υπογράμμισε ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, σε παρέμβαση στις εργασίες της 20ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που συνεχίζονται στη Βαρσοβία.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή, ο κ. Χατζηγιάννη, συμμετείχε σε συνεδρία με θέμα την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε καταστάσεις ενόπλων συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος των καταστροφικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι ο διαχωρισμός της ανθρωπιστικής από την πολιτική πτυχή της σύγκρουσης είναι απαραίτητος προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή της αναγκαίας αρωγής στους αμάχους.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τους θανάτους, τη βία, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και για την επιτήδεια καταστροφή κρατικών υποδομών στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι ο βομβαρδισμός του ενεργειακού δικτύου της χώρας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επιπλέον, ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και η αντίδρασή της σε αυτές, έχουν προκαλέσει οικονομική και επισιτιστική κρίση που δυνατό να υπονομεύσουν την παγκόσμια σταθερότητα.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, πρωταρχικός στόχος είναι η στήριξη και η ανακούφιση του ουκρανικού λαού που βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Αναφερόμενος στις ανησυχητικές πληροφορίες για μαζικούς τάφους αμάχων, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και διεξοδικά, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αναφέρει ότι οι υπαίτιοι οποιασδήποτε παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι ο εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων υπαγορεύει την άμεση ανάληψη συλλογικής δράσης. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, οι γειτονικές χώρες υποδοχής θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω στήριξης σε πόρους και υποδομές προκειμένου να καταστεί ομαλότερη η φιλοξενία των Ουκρανών πολιτών. Σημείωσε δε ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ως το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, έχει υποδεχθεί περισσότερους από 15 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες από τον περασμένο Φεβρουάριο, προσφέροντας πρόσβαση σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top