ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Συναγερμός σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Χωρίς άγχος ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Συναγερμός σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Χωρίς άγχος ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Το κλείσιμο της Βουλής μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού το βράδυ της Πέμπτης, σηματοδοτεί και ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις προεδρικές εκλογές. Το Νομοθετικό Σώμα θα επανέλθει σε επίπεδο Ολομέλειας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και θα συνέλθει για να δεχθεί την διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό για να παραλάβει την εξουσία από τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Τις επόμενες μέρες η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκει το πολιτικό σύστημα σε μια ιδιότυπη περίοδο «εκεχειρίας», λόγω των αρχιεπισκοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής αλλά και των γιορτών που ακολουθούν. Η διάθεση των πολιτών δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και όξυνση του κλίματος και ως εκ τούτου, τα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων προσαρμόζουν αναλόγως τις δραστηριότητές τους, οι οποίες ασφαλώς δεν πρόκειται να διακοπούν. Οι υποψήφιοι και τα κόμματα θα δώσουν έμφαση σε κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις και σε συγκεντρώσεις με λιγότερο πολιτικό στίγμα, μακριά από εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Μάχη για συσπείρωση

Λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές, στα επιτελεία των υποψηφίων και στα κόμματα επικρατεί αναβρασμός και γίνονται προετοιμασίες για την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του 2023. Το χρονικό αυτό διάστημα του τελευταίου μήνα θεωρείται και καθοριστικό για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μάχη ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση, που θα δώσει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα εντατικοποιήσουν την καμπάνια τους αναμένοντας πολλά από τους κομματικούς μηχανισμούς τους, οι οποίοι θα δώσουν έμφαση στο οργανωτικό μέρος της προσπάθειας για προώθηση των υποψηφιοτήτων Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντιστοίχως. Τα δύο κόμματα θέλουν να φθάσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης, σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί. Για την Πινδάρου και την Εζεκία Παπαϊωάννου η επόμενη μέρα της 5ης Φεβρουαρίου αποτελεί τεράστιο κίνητρο για εντατικοποίηση της προσπάθειας, γιατί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση αποτυχίας πρόκρισης στον δεύτερο γύρο, τα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Από θέση ισχύος

Σε κινητοποίηση βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα της κοινοβουλευτικής επετηρίδας, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη. Στα κόμματα αυτά τα δεδομένα είναι σαφώς ευνοϊκότερα από ότι στα δύο μεγάλα, λόγω των δημοσκοπικών δεδομένων που δείχνουν τον τέως ΥΠΕΞ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης. Εξάλλου, στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο που βρεθούν μπροστά στο χείριστο σενάριο, δηλαδή του αποκλεισμού του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον δεύτερο γύρο, το δίλημμα για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ δεν θα είναι το ίδιο όπως στην περίπτωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Αντιθέτως, παρά την απρόσμενη ήττα τα τρία αυτά κόμματα θα αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο και η όποια απόφασή τους ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτική, εφόσον φυσικά δεν λειτουργήσει ως στοιχείο εφησυχασμού και προεκλογικής αδράνειας. Ο ρυθμιστικός ρόλος ισχύει ασφαλώς και για άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ, αλλά και για τους υπόλοιπους υποψήφιους, κυρίως τους λεγόμενους «μικρούς», που θα τρέξουν στις εκλογές χωρίς κομματική στήριξη, όπως είναι οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας φροντίζουν να συντηρούν τα κανάλια επικοινωνίας με όσους θεωρούν ως δυνητικούς συμμάχους, αφού πολλές φορές στο παρελθόν η κάλπη έδειξε ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου οι συνεργασίες κτίζονται πολύ πιο εύκολα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top