ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εσωτερικών: Απορρίπτει όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα εφημερίδας για την πρόσληψη ωρομίσθιων υπαλλήλων στα οδοφράγματα

Υπουργός Εσωτερικών: Απορρίπτει όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα εφημερίδας για την πρόσληψη ωρομίσθιων υπαλλήλων στα οδοφράγματα

Το Υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» για την πρόσληψη ωρομίσθιων υπαλλήλων στα οδοφράγματα.

Σημειώνει πως "τα όσα το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει βρίθουν ανακριβειών και εάν δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση του συντάκτη του άρθρου τότε απλά πρόκειται για εμπάθεια".

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τονίζει, καταρρίπτονται απλά και μόνο από τα γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα σε έγγραφα και επιστολές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «λίγο πριν αποχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση, 'τρέχει' να ‘ενισχύσει’ τα οδοφράγματα με ωρομίσθιους υπαλλήλους, την πρόσληψη των οποίων αποφάσισε μετά από πρόταση του Νίκου Νουρή το Υπουργικό Συμβούλιο».

Υπάλληλοι του Υπ. Εσωτερικών, που επικοινώνησαν με τον «Π», ισχυρίζονται, έγραψε η εφημερίδα, πως έχουν ήδη δοθεί διαβεβαιώσεις σε κάποιους ότι θα προσληφθούν και αυτό δεν είναι άσχετο με τις εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, για να διατυπώσει τις θέσεις του, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό.

Όπως αναφέρει η απάντηση του ΥΠΕΣ, το αίτημα για πρόσληψη ωρομίσθιων υπαλλήλων ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα οδοφράγματα, δεν τέθηκε τώρα, αλλά από τον Ιανουάριο του 2020 από τον προηγούμενο Δντη του Τμήματος Μετανάστευσης (ΤΑΜΠ), προς το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Σκοπός και στόχος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των 12 σημείων ελέγχου στα οδοφράγματα που προκύπτει με τις άδειες ανάπαυσης και ασθενείας που δικαιούται να λαμβάνει το απασχολούμενο προσωπικό. Λόγω της αυστηρής οικονομικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών χρειάστηκαν χρονοβόρες διαβουλεύσεις μέχρι το αίτημα για την πρόσληψη 42 και όχι 25 ωρομίσθιων να εγκριθεί στις 23 Ιουνίου 2022.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης, το ΥΠΕΣ υποχρεώθηκε να κλείσει «προσωρινά δύο φορές το οδόφραγμα της Δερύνειας», αναφέρεται.

Προστίθεται πως με τη θέση του ΥΠΕΣ δεν συμφώνησε η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θεωρεί πιο πρόσφορη λύση τη συνέχιση της υπερωριακής απασχόλησης των υφιστάμενων δημοσίων υπαλλήλων, θέση με την οποία δεν συμφωνούν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αφού πέραν της αυξημένης δαπάνης τίθεται και θέμα παραγωγικότητας των υπαλλήλων οι οποίοι σήμερα απασχολούνται υπερωριακά μέχρι τα μεσάνυκτα και στις 7.30 το πρωί της επόμενης μέρας πρέπει να βρίσκονται ξανά στα γραφεία τους.

Παρά την αναγκαιότητα πρόσληψης και των 42 ωρομίσθιων υπαλλήλων που εγκρίθηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών λειτουργώντας συναινετικά προς την Συντεχνία των Δημοσίων υπαλλήλων, αποδέχθηκε σε πρώτο χρόνο να προσληφθούν 25 και όχι 42 άτομα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει πως στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε τις απαραίτητες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίες και τελικά δόθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου του 2022.

Με την έγκριση των πιστώσεων, το ΤΑΜΠ όφειλε να ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας την αποστολή καταλόγου με τετραπλάσιο αριθμό ατόμων από τις διαθέσιμες θέσεις (δηλαδή 100 άτομα) μέσα από τον κατάλογο των ανέργων και του ΕΕΕ οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για διορισμό σε θέση ωρομίσθιου, σημειώνει το ΥΠΕΣ.

Διευκρινίζει ότι κανένα ειδικό σχέδιο υπηρεσίας δεν χρειάζεται να εκπονηθεί αφού θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο σχέδιο των ωρομίσθιων.

Παράλληλα, κανένα νομικό θέμα δεν υφίσταται αναφορικά με τις αρμοδιότητες των ωρομίσθιων καθώς το γενικό σχέδιο υπηρεσίας δεν απαγορεύει την απασχόληση τους σε διαδικασίες πολιτικής ελέγχου κάτω από την επιτήρηση και υποστήριξη του υπεύθυνου των οδοφραγμάτων, αναφέρεται.

Με την πρόσληψη των ωρομίσθιων θα επιστρέψουν οι μόνιμοι υπάλληλοι στο Τμήμα Μετανάστευσης ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για γραμματειακό προσωπικό, διευκρινίζει το ΥΠΕΣ.

Παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις συνδικαλιστικές επιφυλάξεις, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι και οι 42 ωρομίσθιοι έπρεπε να είχαν ήδη προσληφθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Παραγνωρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός της απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της παραγωγικότητας, θα έπρεπε να τυγχάνει της εύφημης μνείας από τους λειτουργούς του Τύπου, είναι τουλάχιστο αστείο, να γίνεται αναφορά σε προεκλογικές σκοπιμότητες για ένα θέμα που αφορά τον έλεγχο και την ασφάλεια του κράτους, όταν μάλιστα αφορά πρόσληψη από τον κατάλογο των ανέργων και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και με το αίτημα να χρονολογείται από το 2020, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος διερωτάται εάν αυτή η χρονοβόρα διαδικασία θεωρείται «εξπρές» από την εφημερίδα, «ποιο είναι το όραμα των επικριτών μας για την Κύπρο του αύριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΑπειλές Χεζμπολάχ: Σε εγρήγορση η Λευκωσία - «Η ΚΔ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις»

Απειλές Χεζμπολάχ: Σε εγρήγορση η Λευκωσία - «Η ΚΔ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις»

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι απειλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου, με την Λευκωσία να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top