ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπερασπίζεται γκέι ζευγάρια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπερασπίζεται γκέι ζευγάρια

Η Ιταλία πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, αποφάνθηκε με χθεσινή ετυμηγορία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η απόφαση αφορά σχετική προσφυγή τριών ομόφυλων ζευγαριών που ζητούσαν να γίνουν σεβαστά τα ατομικά τους δικαιώματα με την αναγνώριση της νομικής οντότητας του ζευγαριού, όπως συμβαίνει και με τους ετεροφυλόφιλους. «Η νομική προστασία, η οποία προσφέρεται στην Ιταλία στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι μόνον αποτυγχάνει σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός ζευγαριού που διατηρεί μόνιμο δεσμό, αλλά δεν μπορεί ούτε και να θεωρηθεί ικανοποιητικά αξιόπιστη», γράφουν οι δικαστές, οι οποίοι, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, έλαβαν την απόφασή τους ομόφωνα.

Ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δεσμεύθηκε και πάλι προχθές ότι η νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών θα γίνει πραγματικότητα πριν από το τέλος του 2015, παρά τις αντιδράσεις της κεντρώας, ρωμαιοκαθολικής μειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση.

Ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι το 2013 το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει και την Ελλάδα επειδή στη νομοθεσία της απέκλεισε τα ομόφυλα ζευγάρια από τον νέο θεσμό του συμφώνου συμβίωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της μεσογειακής Ευρώπης που δεν έχουν ψηφίσει νόμο για την παροχή δικαιωμάτων στα γκέι ζευγάρια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρήλασαν τον περασμένο μήνα στη Ρώμη κατά του προτεινόμενου ν/σ για τη νομιμοποίηση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως αποδεικνύουν στροφή υπέρ της μεταρρύθμισης, όπως συνέβη και στην Ιρλανδία, μια χώρα με έντονη καθολική παράδοση. Τον περασμένο Μάιο, η Ιρλανδία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το μέτρο.

 

Την περασμένη εβδομάδα ένας Ιταλός υπουργός προχώρησε σε απεργία πείνας για να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη θέσπιση του νόμου. Ο 49χρονος Ιβάν Σκαλφαρότο εξήγησε στο μπλογκ του πως με αυτόν τον τρόπο θέλει να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο και να αποσπάσει την υποστήριξη όλων όσοι πίστευαν με καλή πίστη πως αρκεί κανείς να περιμένει. «Μεταξύ των διαδηλώσεων των καθολικών φονταμενταλιστών και εκείνων που συμμετείχαν στις παρελάσεις περηφάνιας, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος», έγραψε ο υπουργός, ο οποίος είναι και ο ίδιος ομοφυλόφιλος και ακτιβιστής. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να υποστηρίξουμε όλους όσοι προσπαθούν να φέρουν την Ιταλία στο επίπεδο του Κεντάκι ή έστω εγγύτερα σε αυτό», πρόσθεσε σε μια αναφορά στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέβαλε και στις συντηρητικότερες πολιτείες να επιτρέψουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top