ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: Ανησυχία για την Κίνα - Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα - «Αυτό που μετράει είναι η ατομική ευθύνη»

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: Ανησυχία για την Κίνα - Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα - «Αυτό που μετράει είναι η ατομική ευθύνη»

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, στις 15:30 το απόγευμα, για αξιολόγηση δεδομένων σε σχέση με την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Κίνα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, το μέλος της ΣΕΕ Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε πως στη συνάντηση ενδεχομένως να συζητηθούν προληπτικά μέτρα για τους προερχόμενους από την Κίνα.

Εξήγησε πως η επιστημονική κοινότητα είχε τις υποψίες της πως το κινεζικό εμβόλιο δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. «Στην Κίνα δεν προχώρησαν σε κάποια ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο οπότε ο πληθυσμός τους δεν είναι θωρακισμένος», τόνισε.

«Εάν όντως αυτή είναι η κατάσταση, καθώς η Κινά δεν μοιράζεται δεδομένα, τότε μπορεί να προκύψει νέο στέλεχος του κορωνοϊού και στη συνέχεια νέο κύμα στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Δρ Καραγιάννης.

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ινδονησίας, η οποία είχε χρησιμοποιήσει επίσης το κινεζικό εμβόλιο, είχαν εντοπίσει ότι τα αντισώματα ήταν χαμηλά, και προχώρησε σε συμφωνία με την Pfizer για αγορά ενισχυτικών δόσεων για να θωρακίσει τον πληθυσμό της.

«Εμείς, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, πρέπει να βοηθήσουμε την Κίνα να ανταπεξέλθει σε αυτή την κατάσταση, στέλνωντας εμβόλια, αντιικά φάρμακα ή και αναπνευστήρες», ανέφερε.

Τι να προσέξουμε τις γιορτές

«Τα έχουμε ξαναπεί. Πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Πρόσθεσε ακόμη πως «τα εμβόλια για γρίπη και κορωνοϊού μπορούν να προστατέψουν, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους».

«Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι η ατομική ευθύνη καθώς αυτά τα μέτρα προστατεύουν όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη. Έχουμε ήδη αρκετά κρούσματα και αναμένεται ότι θα αυξηθούν κι άλλο», κατέληξε ο Δρ. Καραγιάννης.

«Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη νόσο covid-19 που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, βρίσκονται σε στενή συνεργασία και παρακολουθούν με προσοχή τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Υγείας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Εθνικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, γα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας, θα έχει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και ευρωπαίους ομολόγους του για περαιτέρω συντονισμό», αναφέρει σε ενημέρωσή του το Υπουργείο Υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top