ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Omega: Σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης - Μειώνεται η ψαλίδα με τη δεύτερη θέση

Δημοσκόπηση Omega: Σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης - Μειώνεται η ψαλίδα με τη δεύτερη θέση

Την τρίτη δημοσκόπηση του για τις Προεδρικές Εκλογές, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (26/1) το Omega, η οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει τη σταθερή πρωτιά του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, την ώρα, ωστόσο, που η ψαλίδα από τη δεύτερη θέση φαίνεται να μειώνεται σημαντικά και μάλιστα στο 5%.

Μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με δείγμα 800 ατόμων, μεταξύ 10-21 Ιανουαρίου, παρουσιάζει την πρόθεση ψήφου των πολιτών, τις συσπειρώσεις των κομμάτων, καθώς και τη δημοτικότητά των υποψηφίων.

Προς τη λάθος κατεύθυνση τα πράγματα

Στο ερώτημα εάν τα πράγματα στην Κύπρο πάνε προς την ορθή ή τη λάθος κατεύθυνση, 6 στους 10 ερωτηθέντες απαντούν πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις του Omega, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με το έργο της απερχόμενης Κυβέρνησης, με το 44% να αξιολογεί θετικά την δεύτερη θητεία Νίκου Αναστασιάδη και το άλλο 44% αρνητικά, ενώ 11% των ερωτηθέντων δεν την αξιολογεί ούτε θετικά αλλά και ούτε αρνητικά.

Την ίδια ώρα, το 63% των ερωτηθέντων αξιολογούν αρνητικά τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με το 25% που την αξιολογεί θετικά.

Αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα υποψηφίων

Αναφορικά με την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων δηλώνει πως γνωρίζει τους τρεις βασικούς διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των υποψηφίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απόψεων (56%) και ο Αβέρωφ Νεοφύτου το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απόψεων (57%), μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, πάντως, το ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογική διαδικασία είναι αρκετά μεγάλο, σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση να δηλώνουν πως ενδιαφέρονται πολύ και 30% αρκετά.

Την ίδια ώρα, το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει μάλλον θα ψηφίσει, σε αντίθεση με το 10% που δηλώνει ότι μάλλον δεν θα προσέλθει στις κάλπες.

Πρόθεση ψήφου και συσπειρώσεις κομμάτων

Στο ερώτημα «εάν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, τί θα ψηφίζατε», το 27% απαντά πως θα ψήφιζε Νίκο Χριστοδουλίδη, το 22% Αβέρωφ Νεοφύτου και το 21% Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών καταγράφει μείωση 4%, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αύξηση 4% και ο τέως Διαπραγματευτής για το Κυπριακό αύξηση 6%.

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφέρνει να συγκεντρώσει το 66% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ενώ το 27% των Συναγερμικών ψηφίζει Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 77% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, με 1 στους 10 ψηφοφόρους της Αριστεράς να στηρίζουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 7% τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συσπειρώνει το 64% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, με το 18% να στηρίζει Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 10% Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σενάρια β γύρου και παράσταση νίκης

Στα σενάρια του δεύτερου γύρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να κερδίζει καθαρά και τους δύο βασικούς του ανθυποψηφίους, ενώ αν στην δεύτερη Κυριακή βρεθούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο δεύτερος κερδίζει οριακά τον πρώτο.

Στην παράσταση νίκης, οι πολίτες αναδεικνύουν πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με 55%, ακολουθούμενο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 19% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 9%.



Σημειώνεται πως, η αποψινή δημοσκόπηση του Omega, ήταν και η τελευταία για το κανάλι πριν τις Προεδρικές Εκλογές της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top