Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι ψηφίζουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό – Όλες οι λεπτομέρειες για την διεξαγωγή των εκλογών

Έτσι ψηφίζουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό – Όλες οι λεπτομέρειες για την διεξαγωγή των εκλογών

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι πανέτοιμες για να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αποστολή που τους ανέθεσε η πολιτεία για διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου σε ομιλία του σε σεμινάριο εκπαίδευσης προεδρευόντων των εκλογικών κέντρων της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας που διεξήχθη στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως σήμερα ξεκίνησε το επίσημο κομμάτι της ενημέρωσης και της κατάρτισης του προσωπικού σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών. Χθες, ανέφερε, έγινε μια έκτακτη ενημέρωση στην ελεύθερη Αμμόχωστο για την εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου λόγω μιας έκτακτης αλλαγής που χρειάστηκε να γίνει.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε πως αναμένει από όλους να εργαστούν με ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα. «Καλείστε να τηρείτε αυστηρά όλες τις σχετικές οδηγίες και τους κανονισμούς, ιδιαίτερα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, τη διατήρηση της τάξης και ομαλότητας στο εκλογικό σας κέντρο, καθώς και για την τήρηση του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου», ανέφερε.

«Με τον διορισμό σας ως προεδρεύοντες σε εκλογικό κέντρο, αναλαμβάνετε σημαντική ευθύνη, έναντι τόσο των υποψηφίων, όσο και των εκλογέων, και από την άψογη εκτέλεση των καθηκόντων σας θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών», ανέφερε. Είπε ακόμη πως «και σε αυτές τις εκλογές αξιοποιούνται ως βοηθοί και άνεργοι πτυχιούχοι.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών αναφέρθηκε στην ομιλία του στο υγειονομικό πρωτόκολλο, με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές και που έχει εκδοθεί για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στην προετοιμασία των εκλογικών κέντρων, στην εκλογική διαδικασία και στη διαλογή και καταμέτρηση ψήφων, και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «σε κάθε φάση της εκλογικής διαδικασίας θα πρέπει να έχετε αδιάλειπτα την έγνοια της κάλπης σας, ώστε τόσο η κάλπη όσο και το περιεχόμενο της, να τηρούνται συνεχώς άθικτα και ασφαλισμένα», υπενθυμίζοντας πως όταν την παραλάβουν αυτή θα βρίσκεται υπό την ευθύνη τους, μέχρι και την παράδοσή της στον οικείο έφορο.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα προηγούμενο περιστατικό κατά το οποίο ένα πρόσωπο που ήθελε να μεταβεί στα κατεχόμενα πέρασε από το οδόφραγμα με την κάλπη στο αυτοκίνητό του, κάτι που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου που έγινε.

«Ένα τέτοιο περιστατικό θα σημαίνει ότι το εκλογικό κέντρο την επόμενη ημέρα δεν θα έχει κάλπη και δεν θα υπάρχει χρόνος για αντικατάσταση της κάλπης. Η κάλπη θα βρίσκεται μαζί σας υπό τη φύλαξή σας στον χώρο σας για μερικές ώρες, ένα εικοσιτετράωρο στην ουσία πριν την εκλογική διαδικασία. Είναι πολύ σημαντική η ευθύνη την οποία αναλαμβάνετε», είπε.

Έναρξη της ψηφοφορίας 

Ανέφερε ακόμη πως «όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα για την έναρξη της ψηφοφορίας στις 7:00 π.μ. ακριβώς, αφού προηγουμένως σφραγιστεί η κάλπη» και πως όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να σφραγιστούν στο εκλογικό κέντρο, πριν την έναρξη ψηφοφορίας, αφού τα ψηφοδέλτια που κατά την καταμέτρηση δεν θα είναι σφραγισμένα, θα θεωρηθούν άκυρα.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ. και από τις 1:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν διαμορφωθεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν ταυτόχρονα με αυτές στην Κύπρο. Παράταση μπορεί να δοθεί μόνο αν συνεχίζεται αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων, και μετά από ενημέρωση του Εφόρου, ο οποίος σε τέτοια περίπτωση θα ενημερώσει άμεσα το Γραφείο του Γενικού Εφόρου.

Για τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε πως αποτελεί την κρισιμότερη φάση της εργασίας που θα διεκπεραιωθεί και θα πρέπει να αρχίσει ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας εκτός αν ληφθεί μήνυμα από τον οικείο Έφορο ότι η ψηφοφορία συνεχίζεται σε ορισμένα εκλογικά κέντρα και συνεπώς στην περίπτωση αυτή θα αναμένεται να δοθεί οδηγία για άνοιγμα της κάλπης.

Αφού ξεκινήσει η διαλογή, κανένας δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο κέντρο, εκτός από τον Βοηθό Έφορο της περιοχής ή κάποιον από τους υποψηφίους. Οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων δεν δικαιούνται να μετέχουν στη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, αλλά απλά να παρακολουθούν. Δεν επιτρέπεται επίσης να κρατούν ψηφοδέλτια ή είδη γραφικής ύλης, για την καταγραφή των αποτελεσμάτων, ως επίσης κινητά τηλέφωνα.

Υγειονομικό πρωτόκολλο 

Για το υγειονομικό πρωτόκολλο ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως το προσωπικό που θα εργαστεί και οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων, καθώς και οι ψηφοφόροι που θα αποτελούν κρούσματα της ασθένειας COVID-19, θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα. Περαιτέρω, συστήνεται σε όλους τους υπόλοιπους ψηφοφόρους να φέρουν προστατευτική μάσκα. Επίσης, οι ψηφοφόροι κατά την είσοδο και έξοδο από το εκλογικό κέντρο θα απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Θα πρέπει επιπλέον όλες οι επιφάνειες, τα στυλό και οι θάλαμοι ψηφοφορίας, να τυγχάνουν απολύμανσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα κέντρα θα υπάρχουν προστατευτικές μάσκες που θα μπορούν να δίδονται στους ψηφοφόρους, που ενδεχομένως θα προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο, χωρίς δικές τους μάσκες και επιθυμούν να κάνουν χρήση μάσκας. Επισημαίνεται, πως οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεσή τους για το τι θα ψηφίσουν.

Για τους υπαλλήλους που θα εργαστούν, καθώς και για τους αντιπροσώπους των υποψηφίων, στο πρωτόκολλο περιλαμβάνεται σύσταση όπως προβούν σε διαγνωστικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self test) για την ασθένεια του COVID19, την προηγούμενη των εκλογών.

Σε περίπτωση θετικής ένδειξης, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον αρμόδιο Βοηθό Έφορο, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις για αντικατάσταση του προσωπικού.

Άτομα θετικά στον κορωνοϊό 

Στα άτομα που βρίσκονται σε περιορισμό επειδή είναι στη νόσο COVID- 19, και είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, με διάταγμα του Υπουργού Υγείας θα χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση άδεια, κατά την ημέρα των εκλογών, ώστε να μεταβούν αποκλειστικά και μόνο στο εκλογικό Κέντρο όπου είναι εγγεγραμμένα, για σκοπούς άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Ως προεδρεύοντες, αποτελείτε από τώρα και μέχρι την παράδοση των καλπών στους Εφόρους, τους πρωταγωνιστές της τελικής φάσης των εκλογών. Σας παρακαλώ, για άλλη μια φορά, να εργασθείτε με επιμέλεια, προσοχή και υπευθυνότητα, ώστε να τιμήσετε την εμπιστοσύνη, που η πολιτεία έχει επιδείξει προς τον καθένα από εσάς, επιλέγοντάς σας για να προεδρεύσετε σε εκλογικό κέντρο. Πρώτιστο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η ομαλή και άρτια διεξαγωγή των εκλογών, δίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη εικόνα για τη δημοσιοϋπαλληλική οικογένεια και τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας», είπε καταληκτικά στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο ο κ. Κωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top