ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικές επιχειρήσεις: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις στους επενδυτές

Κοινωνικές επιχειρήσεις: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις στους επενδυτές

Έκπτωση μέχρι και 50% του φορολογητέου εισοδήματος θα δικαιούται το φυσικό πρόσωπο που επενδύει σε μικρή ή μεσαία κοινωνική επιχείρηση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων από το κράτος για στήριξη του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων, θα παραχωρούνται φορολογικές ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα για δαπάνες που διενεργούνται για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς μικρές και μεσαίες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, η έκπτωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του φυσικού προσώπου στο φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου. Επιπρόσθετα, μπορεί να μεταφέρεται και να παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το ποσό που εκπίπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €150 χιλ. τον χρόνο. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καθορίζεται το Τμήμα Φορολογίας.

Παράλληλα, ο Έφορος Φορολογίας διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέψει την παραχώρηση οποιασδήποτε έκπτωσης, εάν πρόσωπο που πραγματοποιεί δαπάνες για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου δεν διατηρεί στην κατοχή του τη συγκεκριμένη μικρή και μεσαία κοινωνική επιχείρηση για περίοδο τριών ετών.Ο Έφορος επίσης μπορεί να μην συναινέσει στην παραχώρηση φοροεκπτώσεων όταν κρίνει ότι έχουν γίνει ενέργειες οι οποίες καταστρατηγούν οποιαδήποτε ανώτατα όρια.

Όπως σημειώνεται στον «Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2020», κοινωνική επιχείρηση είναι η επιχείρηση η οποία εγγράφεται στο μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων ως κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού ή ως κοινωνική επιχείρηση ένταξης. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top