ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Αυτό είνια το πρόγραμμα επιθεωρήσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Αυτό είνια το πρόγραμμα επιθεωρήσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία

Το πρόγραμμα επιθεωρήσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας το 2023 ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το Πρόγραμμα ετοιμάζεται και εφαρμόζεται στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τη διασφάλιση της Ασφάλειας και της Υγείας στον εργασιακό χώρο και περιλαμβάνει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιοι ποσοτικοί στόχοι για τις δραστηριότητες κάθε επιθεωρητή/τριας προσδιορίζουν τον αριθμό επιθεωρήσεων σε 192. Οι ποιοτικοί στόχοι αφορούν τον έλεγχο συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα αναμένεται να προβεί σε επιθεωρήσεις σε εργοτάξια τον Μάρτιο και τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Επιπλέον, επιθεωρήσεις σε χώρους παρασκευής, επεξεργασίας και αποθήκευσης χημικών ουσιών και σε χώρους επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης αναμένεται να γίνουν κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Επιθεωρήσεις σε υποστατικά της μεταποίησης που δεν επιθεωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια αναμένεται να διεξαχθούν τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Νοέμβριο. Ακόμα, επιθεωρήσεις για την προστασία εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, συγκεκριμένα σε εργοτάξια, λιμάνια και λατομεία, θα λάβουν χώρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο αναμένεται ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του προγράμματος ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος, Αριστόδημος Οικονομίδης, "το Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων του 2023-2024 έχει ειδικά προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη στόχευσης σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξητική τάση του δείκτη συχνότητας ατυχημάτων".

Επιπλέον, πέραν των στοχευμένων εκστρατειών επιθεώρησης που αναφέρονται παραπάνω, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προβαίνει και σε ετήσιες επιθεωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την επιθεώρηση των χώρων εργασίας στους οποίους στάληκε επιστολή παραβάσεων ή εκδόθηκε ειδοποίηση βελτίωσης στο προηγούμενο ή στο τρέχον έτος. Ακόμα, περιλαμβάνουν τον έλεγχο της διαχείρισης κινδύνων, την εξέταση αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικής άδειας, άδειας οικοδομής και πιστοποιητικού έγκρισης.

Επιπρόσθετα, προβαίνουν σε εξέταση και επιθεώρηση για κάθε έκδοση πιστοποιητικού βεβαίωσης εγγραφής υποστατικού ή εγκατάστασης, σε επιθεωρήσεις σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, σε επιθεωρήσεις για την ασφαλή αποθήκευση πετρελαιοειδών και σε επιθεωρήσεις σε μονάδες αποθήκευσης ή και χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Τέλος, γίνονται έλεγχοι σε εταιρείες που συντηρούν πυροσβεστήρες καθώς και επιθεωρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα.

Η διεξαγωγή επιθεωρήσεων είναι το βασικό εργαλείο ελέγχου και επιβολής της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας για την επίτευξη του διαχρονικού και βασικού στόχου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, "που είναι η προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία, καθώς και η βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονοΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top