ΥΓΕΙΑ

Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση – Πόσο αποτελεσματική είναι

Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση – Πόσο αποτελεσματική είναι

Τη διαδικασία της γήρανσης κατά 2-3% μπορεί να καθυστερήσει η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας. Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δημοσιεύεται στο Nature Aging, τα αποτελέσματα από τη διατροφική αλλαγή ισοδυναμούν με το όφελος για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, δηλαδή 10-15% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, κομμάτι του ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος CALERIE™, συμμετείχαν 220 υγιείς, μη παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ. Μετά τη διάκρισή τους σε δύο ομάδες, η πειραματική ομάδα έπρεπε να ακολουθήσει για δύο χρόνια μια δίαιτα με 25% μικρότερη πρόσληψη θερμίδων ενώ η ομάδα ελέγχου μια κανονική δίαιτα για τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αιματολογικά δείγματα πριν την έναρξη του πειράματος, 12 και 24 μήνες μετά, τα οποία εξέτασαν για το ρυθμό της βιολογικής γήρανσης μέσω του ρολογιού γήρανσης DunedinPACE, μια εξέταση που ανέπτυξαν το 2022 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Τα ρολόγια γήρανσης ή επιγενετικά ρολόγια είναι βιοδείκτες που βασίζονται στη μεθυλίωση του DNA και παρακολουθούν τη βιολογική ηλικία, προβλέποντας έτσι προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.

Επιγενετικές αλλαγές από τη διατροφή

Η ομάδα ανέλυσε δείκτες μεθυλίωσης στο DNA που εξήχθη από λευκά αιμοσφαίρια. Αυτές οι επιγενετικές τροποποιήσεις ή «ετικέτες» μεθυλίωσης στην αλληλουχία του DNA που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων και επιδρούν και στη γήρανση. Σε πρώτο στάδιο οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην καταγραφή αυτών των ετικετών μέσα από τρία επιγενετικά ρολόγια.

Τα PhenoAge και GrimAge, δύο ρολόγια που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και τα οποία εκτιμούν τη βιολογική ηλικία ή τη χρονολογική ηλικία στην οποία η βιολογία ενός ατόμου θα φαινόταν φυσιολογική, μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για το πόσο γερνάει ένα άτομο. Το DunedinPACE λειτουργεί περισσότερο ως ένα ταχύμετρο που εκτιμά τον ρυθμό γήρανσης και βιολογικής φθοράς.

Τα αποτελέσματα από την παρέμβαση στη διατροφή αποτυπώθηκαν μόνο στις μετρήσεις του DunedinPace. «Η διαφορά στα αποτελέσματα υποδηλώνει ότι οι δυναμικές μετρήσεις του “ρυθμού γήρανσης” όπως με το DunedinPACE μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επιδράσεις της παρέμβασης από ό,τι οι στατικές μετρήσεις της βιολογικής ηλικίας» σχολίασε ο Calen Ryan, PhD, ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης Butler του Κολούμπια και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη μελέτη μας ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης στους ανθρώπους» συνέχισε ο Δρ Ryan και διευκρίνισε ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες ίσως δεν είναι για όλους. Έχοντας όμως πια στοιχεία ότι η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ανοίγει το πεδίο έρευνας σχετικά με διατροφικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη απήχηση στον πληθυσμό όπως η διαλειμματική νηστεία.

Μπορεί να προλάβει ασθένειες

Μια follow-up δοκιμή είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει για να διαπιστωθεί αν οι λιγότερες θερμίδες μπορούν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγιή γήρανση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο βραδύτερος είναι ο ρυθμός γήρανσης κατά το DunedinPACE, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, κινητικής αναπηρίας και άνοιας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top