ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας – Γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Έτσι θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας – Γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ο χειμώνας μοιράζει απλόχερα λόγους να θέλουμε να κρατήσουμε γερή την άμυνα του οργανισμού. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κυκλοφορούν περισσότεροι από 150 ιοί του κοινού κρυολογήματος. Ανεξαρτήτως εποχής και καιρού βέβαια, ιοί, βακτήρια και μύκητες μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλονίσουν την υγεία μας.

Για να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσουμε. Αυτή η θεμελιώδης τρόπον τινά αρχή, εξηγεί σε άρθρο της η Theresa Rossouw, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρετόριας, θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον τρόπο που εξελίσσεται μια λοίμωξη και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Για παράδειγμα, η γνώση πως η ανοσολογική απόκριση χρειάζεται κάποιες ημέρες για να αναπτυχθεί πλήρως θα μας όπλιζε με περισσότερη υπομονή, χωρίς έτσι να οδηγηθούμε σε κάποια ακατάλληλη θεραπεία.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και μορίων. Αυτά ελέγχουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της εξάλειψης καρκινικών ή μολυσμένων κυττάρων και της προστασίας του οργανισμού από πιθανές βλάβες κατά τη διαδικασία» εξηγεί.

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει, ο οργανισμός καθίσταται ευάλωτος για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που, αναλόγως της ανοσολογικής ανεπάρκειας, μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές. Αν πάλι υπερλειτουργεί, τότε μπορεί να υπάρξει υπερφλεγμονώδης αντίδραση ή και αυτοανοσία, περίπτωση κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται σε δικούς του ιστούς που αναγνωρίζει ως ξένους (βλ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, ψωρίαση κ.α.)

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια και όλους τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορούμε να κάνουμε απλές παρεμβάσεις στη διατροφή, τη διαχείριση των επιπέδων στρες και την έκθεση σε εξωτερικές απειλές όπως μικρόβια, περιβαλλοντικοί ρύποι και τοξίνες. Κυρίως, μπορούμε να αποφύγουμε συνήθειες με δυνητικούς κινδύνους που όμως αγνοούμε.

«Όχι» στα συμπληρώματα χωρίς ιατρική υπόδειξη

Η εύκολη λύση συμπληρωμάτων που «εκτοξεύουν» καθώς διατείνονται την άμυνα του οργανισμού, μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, προειδοποιεί η Δρ Rossouw.

• Διαταραχές στις ισορροπίες. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού ως προς μία λειτουργία του μπορεί να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες. Έτσι, ένα συμπλήρωμα που αυξάνει την άμυνα απέναντι σε λοιμώξεις, μπορεί να οδηγεί σε υπερδιέγερση της φλεγμονής με συνέπειες για τον ίδιο τον οργανισμό και τους υγιείς ιστούς του.
• Κίνδυνοι από την κατάχρηση. Πράγματι, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα για να αντεπεξέλθει. Δεν υπάρχουν ωστόσο ισχυρά στοιχεία ότι τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του. Εν αντιθέσει, η υπερπρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K που αποθηκεύονται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επί παραδείγματι, Τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στους νεφρούς, δυσκοιλιότητα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α ή σιδήρου μπορούν να επιφέρουν βλάβες στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.
• Κίνδυνοι από αλληλεπιδράσεις. Τα θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητες μονάδες αλλά ως μέρη ενός συνόλου που απαιτούν αρμονική συνύπαρξη. Πολλά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα αντίστοιχα σκευάσματα ή φάρμακα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης ή η παρατεταμένη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου να οδηγήσει σε ανεπάρκεια χαλκού και κατ’ επέκταση αναιμία και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στην περίπτωση υποψίας για ανεπάρκεια σε κάποιο στοιχείο, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση και επιλογή κατάλληλης αντιμετώπισης, το πιθανό συμπλήρωμα και την ασφαλή αναγκαία δοσολογία.

«Ναι» σε τέσσερις SOS κινήσεις

Το μυστικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει:
• διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα, χωρίς συντηρητικά τρόφιμα με αφθονία σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μέσα από πράσινα και κίτρινα λαχανικά, φρούτα και μούρα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς
• προσοχή σε επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το υπερβολικό άγχος, για τον έλεγχο του οποίου ενδείκνυνται ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα και διαλογισμός, καθώς στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα
• σωματικές δραστηριότητες που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία, επαρκή ξεκούραση, τακτική άσκηση, παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικότητα
• φροντίδα για τον εαυτό μας, όπως να του επιτρέψουμε να πάρει τον χρόνο του για την ανάρρωση από ένα πρόβλημα υγείας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top