LIKE ONLINE

Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια

Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη ζήλου στην εργασία, εκτελώντας τα απολύτως απαραίτητα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί επίσης να περιγράψει και καταστάσεις μέσα στις ερωτικές σχέσεις.

Το quiet quitting ή αλλιώς η «σιωπηλή παραίτηση» στους ερωτικούς δεσμούς μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, όμως σίγουρα δεσμεύει και τους δύο: από τη μία, τον έναν που δε θέλει να αφήσει μια σίγουρη κατάσταση, που του προσφέρει ασφάλεια, και, από την άλλη, αυτόν που δεν έχει εγκαταλείψει τη σχέση και θα μπορούσε όμως να βρει έναν πιο διαθέσιμο σύντροφο.

Σύμφωνα με τη δρ Theresa E. DiDonato, ψυχολόγο και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Μέριλαντ, η σιωπηρή εγκατάλειψη μιας σχέσης περιγράφεται στην επιστήμη των σχέσεων ως ρομαντική αποδέσμευση (romantic disengagement) και περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η συναισθηματική αδιαφορία ή απάθεια, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, αντικαθιστά τα συναισθήματα αγάπης. Περικλείει όμως παράλληλα και την ψυχολογική και διανοητική απομάκρυνση μαζί και με τη σωματική. Κάποιος που εγκαταλείπει σιωπηλά μια σχέση, δεν κόβει κάθε επικοινωνία, καθώς παραμένει έστω και προσωρινά στη σχέση.

Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος απομακρύνεται αθόρυβα;

Αναζητήστε σημάδια όπως:

  • Έλλειψη σωματικής επαφής και έκφρασης της στοργής μέσω, για παράδειγμα, του αγγίγματος.
  • Έλλειψη προσοχής προς τον σύντροφό τους, ακόμη και όταν βρίσκονται και οι δύο στον ίδιο χώρο.
  • Αποφυγή αλληλεπίδρασης μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων.
  • Μηδενική επιθυμία να ασχοληθούν με τον/την σύντροφό τους
  • Νοητική απουσία και ονειροπόληση του ενός ακόμα κι όταν βρίσκονται και οι δύο στον ίδιο χώρο.
  • Όλο και λιγότερος κοινός χρόνος.

Για ποιο λόγο όμως δε χωρίζουν;

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, οι σύντροφοι που εγκαταλείπουν αθόρυβα τη σχέση τους μπορεί να θέλουν να φύγουν, αλλά διαφορετικοί παράγοντες τους περιορίζουν. Τι θα έχαναν αν χώριζαν; Το κόστος για αυτούς ίσως να θεωρείται μεγάλο. Όπως και στην εργασία έτσι και στις σχέσεις, τα άτομα δε φεύγουν γιατί νιώθουν ότι τις έχουν ανάγκη.

Από την άλλη όμως, η αθόρυβη παραίτηση θα μπορούσε να είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ο ένας σύντροφος στον άλλον ότι επιθυμεί τον τερματισμό της σχέσης. Το συναισθηματικό διαζύγιο θεωρείται ένα βασικό πρώιμο βήμα στη διαδικασία κατάρρευσης του γάμου και η αποδέσμευση από μια σχέση επιτρέπει τον συναισθηματικό διαχωρισμό.

Εν τέλει, οι άνθρωποι μπορεί να ακολουθούν αυτή την τακτική γιατί από τη μία μπορεί να ισούται με την πόρτα της εξόδου, αλλά από την άλλη μπορεί να υποδηλώνει ότι η σχέση δεν αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του ατόμου, ακόμα και προσωρινά.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα γίνει η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργικού υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη – Όλες οι λεπτομέρειες

Καύσιμα: Άλλα πάνω, άλλα κάτω - Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

Παρελθόν το «καλάθι της νοικοκυράς» - Έρχεται application για παρακολούθηση των τιμών – Πότε θα το έχουμε στο κινητό μας

Αναστασιάδης: Θα παραστεί στη τελετή εγκατάστασης Χριστοδουλίδη και ακολούθως θα του παραδώσει τα κλειδιά του Προεδρικού

Ιδού το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Πότε τίθεται σε εφαρμογή – Χάρτες

Το «Μεσημέρι και κάτι» προσπάθησε να…πετάξει - «Έκλαψε» ο Μιχάλαρος με την έκπληξη – Βίντεο

Γέμισε χαμόγελα το Μακάρειο Νοσοκομείο - Ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού επισκέφθηκε το Ογκολογικό - Φωτογραφία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top