ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Mε συλλυπητήρια στα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία και Ουκρανικό ξεκίνησε την ομιλία της

Αννίτα Δημητρίου: Mε συλλυπητήρια στα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία και Ουκρανικό ξεκίνησε την ομιλία της

Mε συλλυπητήρια στα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία και Ουκρανικό ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής στην ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος.

Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλιας περιλαμβάνει και την διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αυτούσια η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

Στον θλιβερό απολογισμό από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στις γειτονικές μας Τουρκία και Συρία, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής πέραν των 40 000 συνανθρώπων μας, περιλαμβάνονται και σαράντα εννέα Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Τα θύματα της τουρκοκυπριακής αθλητικής αποστολής, νεαροί μαθητές, μαθήτριες και οι συνοδοί τους, ανέρχονται συνολικά σε τριάντα πέντε, ενώ άλλοι δεκατέσσερις Τουρκοκύπριοι, που βρίσκονταν σε άλλες πόλεις της Τουρκίας έχασαν τη ζωή τους μέσα στα ερείπια.

Εκ μέρους όλων των μελών του σώματος, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη για τον αδόκητο χαμό των συμπατριωτών μας και απευθύνω σε όλα τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ημερήσια διάταξη της σημερινής ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος περιλαμβάνει ένα και μοναδικό θέμα, την εγκατάσταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αξίωμά του ως ορίζεται από το Άρθρο 42.1 του Συντάγματος.

Κυρίες και κύριοι,

Κατά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου 2023 ο λαός μας, εκφράζοντας ελεύθερα και δημοκρατικά τη βούλησή του ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκ μέρους όλων των βουλευτριών, βουλευτών και των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του. Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο δύναμη και αντοχή για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει έναντι της πατρίδας και των πολιτών.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον δημιουργούν για την πατρίδα μας κινδύνους αλλά και ευκαιρίες σε σχέση με τις προοπτικές του αγώνα μας για άρση της τουρκικής κατοχής μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και θα ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Παράλληλα, ως απότοκο της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία, διανύουμε ήδη μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας στην οποία η δημοσιονομική σταθερότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για θετική συνεργασία με τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνονται επωφελείς για τους πολίτες στόχοι. Ειδικότερα σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση εθνικών επιδιώξεων της πατρίδας μας, η κοινοβουλευτική διπλωματία που αναπτύσσουμε θα βρίσκεται σε διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τους ανάλογους μηχανισμούς της κυβέρνησης. Πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάκριση εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας συνιστά θεμελιώδη έννοια και απαραίτητο συστατικό για κάθε δημοκρατικό, φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο κράτος δικαίου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί και στον άλλο εξίσου σημαντικό της ρόλο, αυτόν του κοινοβουλευτικού ελέγχου των πράξεων και παραλείψεων της εκτελεστικής εξουσίας. Γιατί η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας και την εφαρμογή των νόμων, αλλά η Βουλή είναι το συνταγματικό όργανο στο οποίο η Εκτελεστική Εξουσία λογοδοτεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας, η ενίσχυση της λογοδοσίας και η αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς αποτελούν συλλογική ευθύνη όλων μας. Των κρατικών αξιωματούχων, των πολιτικών κομμάτων και γενικά κάθε δημόσιου προσώπου. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλες και όλοι να εργαστούμε, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που αρμόζει στους θεσμούς που υπηρετούμε και να θέσουμε τα θεμέλια μίας πραγματικά συμμετοχικής δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top