ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΑΓ: Επιδιώκει τη μετατροπή του σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής - Θα έχει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

ΚΟΑΓ: Επιδιώκει τη μετατροπή του σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής - Θα έχει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Με στόχο την προώθηση του εκσυγχρονισμού και μετατροπής το Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών.

Μιλώντας μετά από παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημοσθένης Μαρκίδης ανέφερε ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, που το έχουν μεγάλη ανάγκη μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στο θέμα της στέγασης.

Ο ενιαίος αυτός φορέας, όπως είπε, θα στεγάζει υπό την ομπρέλα του τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα διάφορα τμήματα του κράτους.

«Ο ΚΟΑΓ έχει και την τεχνογνωσία και την όρεξη να μπορέσει να στεγάσει αυτά τα προγράμματα, ώστε να καταστήσει το κράτος πιο ευέλικτο στην προσφορά και αξιοποίηση διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ελένη Συμεωνίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έργα του οργανισμού προς πώληση ή ενοικίαση, αλλά σύντομα θα είναι έτοιμες 16 μονάδες προς πώληση στο Καϊμακλί που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το επόμενο έργο που βρίσκεται σε ώριμο στάδιο είναι στη Λάρνακα όπου θα κατασκευαστούν 24 μονάδες και τα έργα θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν βουλευτές μέσα από ερωτήσεις του για το σχέδιο «Προσιτής Στέγης», το οποίο ο Οργανισμός συμφώνησε να κατασκευάσει σε τεμάχια που του παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα την κατασκευή 600 κατοικιών για ενοικίαση, μεταξύ άλλων και από φοιτητές.

Όπως ανέφερε η κα. Συμεωνίδου, με βάση νέα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό για το συγκεκριμένο έργο στις 20 Δεκεμβρίου και που μειώνουν σημαντικά το κόστος, το έργο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, ανέφερε, γίνεται για 144 μονάδες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση της περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτεί το έργο για να είναι βιώσιμο.

Ανέφερε ακόμα ότι επιδίωξη του οργανισμού είναι να μπορεί πλέον να προχωρεί σε πώληση ενδεχομένως, μόλις υπάρξει κύρωση του κατασκευαστικού συμβολαίου, ώστε να βοηθηθεί η αγορά.

Το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο του ΚΟΑΓ κατά την 1.1.2023 ανέρχεται στα €13 εκατ. Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ προβλέπει έσοδα €7,4 εκατ. και δαπάνες ύψους €15,6 εκατ. τα οποία οδηγούν το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά την 31.12.2023 στα €4,8 εκατ.

Η κα. Συμεωνίδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο ΚΟΑΓ έχει πάρει μέχρι σήμερα από τα έσοδα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ποσό ύψους €11 εκατ, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει οποιοδήποτε έλεγχο στα έσοδα του ΚΕΠ.

Εξήγησε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ μπορεί να βοηθήσει άτομα που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, αλλά μπορούν και να δανειοδοτηθούν από τράπεζα, ωστόσο όσο ανεβαίνουν οι τιμές των κατοικιών αυτή η μερίδα δικαιούχων μικραίνει.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν άτομα που μπορούν να ενοικιάσουν και η κατεύθυνση του οργανισμού είναι να υλοποιήσει πρόγραμμα, ώστε να προσμετρά το ενοίκιο στην τιμή της αγοράς, αν οι ενοικιαστές θελήσουν να αγοράσουν την κατοικία που ενοικιάζουν μελλοντικά.

Για άτομα, ανέφερε, που δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να ενοικιάσουν, ετοιμάζεται το σχέδιο προσιτού ενοικίου, αφού τα ενοίκια της αγοράς δεν είναι προσιτά.

Είπε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ έχει υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για το δικό του σχέδιο «Οικία» για απλήρωτες οφειλές, αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις δόσεις των δικαιούχων του σχεδίου στέγασης χαμηλά αμειβομένων.

Παράλληλα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για το πώς αποφεύγονται θέματα γκετοποίησης στις κατοικίες του ΚΟΑΓ, η κα. Συμεωνίδου είπε ότι το θέμα αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και η προσπάθεια είναι να δίνονται κατοικίες σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Παράλληλα, είπε, αναλώνονται πόροι για θέματα μελλοντικής συντήρησης των έργων που κατασκευάζει ο Οργανισμός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LIVE: Δακρύζει η Κύπρος για τα αδικοχαμένα παιδιά της - Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top