ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος συμφωνία πριν τον Δεκαπενταύγουστο για την Ελλάδα

Στόχος συμφωνία πριν τον Δεκαπενταύγουστο για την Ελλάδα

Με μαραθώνιες συναντήσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και το Κουαρτέτο των δανειστών να βρουν κοινό τόπο πριν από τις 15 Αυγούστου κυρίως γιατί η νέα συμφωνία δεν πρέπει να περάσει μόνο από την ελληνική Βουλή αλλά και από άλλα εθνικά κοινοβούλια, το αργότερο ως τις 19 του μήνα, έτσι ώστε να φτάσουν εγκαίρως στα κρατικά ταμεία τα πρώτα ευρώ από το τρίτο δάνειο.

Η Αθήνα χρειάζεται την "ένεση" ρευστότητας καθώς στις 20 Αυγούστου πρέπει να πληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εντός του Σεπτεμβρίου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και να εξοφλήσει τον ίδιο μήνα το δάνειο - “γέφυρα” των 7,16 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως δεν έχει τεθεί ζήτημα νέων προαπαιτούμενων, ωστόσο αυτά τα περίπου 12 δισ ευρώ που πρέπει να φτάσουν εγκαίρως, δύσκολα θα εκταμιευθούν χωρίς όρους, ειδικά από τη στιγμή που και επισήμως η Κομισιόν έχει ζητήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και η απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Κρίσιμες είναι οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή για το αν θα πάρουμε προκαταβολή σε ρευστό ή όχι.

Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας και τα capital controls έχουν ανατρέψει όλες τις προβλέψεις για φόρους, δαπάνες, πλεονάσματα και όλα πρέπει να ξαναγραφτούν από την αρχή. Εάν επιβεβαιωθούν, μάλιστα, οι εκτιμήσεις για πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος του έτους, τότε το 2016 θα είναι χρονιά δύσκολων μέτρων.

Υπουργείο Οικονομικών και Κουαρτέτο πρέπει να συμφωνήσουν κατ' αρχάς στο βάθος της ύφεσης και της ζημιάς που προκαλεί εφεξής. Αμέσως μετά θα πρέπει να συμφωνήσουν στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε στο τέλος του τριετούς δανείου να βγαίνει ο λογαριασμός.

Το τρίτο και πιο δύσκολο στάδιο είναι να συμφωνήσουν στα μέτρα που απαιτούνται για να πιάσουμε αυτούς τους στόχους, δηλαδή πόσες περικοπές και φόροι απαιτούνται. Σε συνέντευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε βιώσιμη τη συμφωνία, καθώς οδηγεί απ' ευθείας σε πληρωμές σε βάθος 30 ετών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top