ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Euronews: Παιδιά μεικτών γάμων στα κατεχόμενα αντιμετωπίζουν προβλήματα ιθαγένειας – «Δεν είμαι καν Τούρκος πολίτης»

Euronews: Παιδιά μεικτών γάμων στα κατεχόμενα αντιμετωπίζουν προβλήματα ιθαγένειας – «Δεν είμαι καν Τούρκος πολίτης»

Τα προβλήματα ιθαγένειας που αντιμετωπίζουν παιδιά μεικτών γάμων στα κατεχόμενα, εγείρει δημοσίευμα του Euronews.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμά του το Euronews, αναφέρεται στην ιστορία του 44χρονου Umit, ο οποίος εδώ και 17 χρόνια δεν κατάφερε ακόμη να αποκτήσει Κυπριακή ταυτότητα λόγο του ότι είναι παιδί μεικτού γάμου.

Όπως αναφέρεται, η ιστορία του Umit ξεκίνησε το 1975 όταν ο πατέρας του ήρθε στα κατεχόμενα από την Τουρκία και γνώρισε τη μητέρα του, η οποία είναι Κύπρια πολίτης. Παντρεύτηκαν και μετέπειτα χώρισαν, όταν ο Umit ήταν μόνο ενός έτους. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί, και η μητέρα του ήταν Κύπρια πολίτης, ο Unit θεωρείται διεθνώς ανιθαγενής.

Η ταυτότητα που απέκτησε από την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος, εκτός από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα από τις κυπριακές αρχές το 2006, αλλά 17 χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη επίσημη απάντηση για το γιατί δεν μπορεί να την αποκτήσει. «Πήγαινα στο Υπουργείο κάθε έξι μήνες για να δω τι συμβαίνει με την αίτησή μου, αλλά δεν είχα καμία απάντηση» ανέφερε προσθέτοντας ότι, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα λάβει ποτέ απάντηση, έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Ταυτόχρονα, ο Umit δήλωσε πως δεν είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του για ιθαγένεια, αφού το πρόβλημα αυτό έχει γίνει ζήτημα γενεών μιας και, τα δύο του παιδιά δεν μπόρεσαν επίσης να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκοκύπρια μητέρα τους κατέχει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Μπορεί να καθυστερήσουν την αίτησή μου επειδή ο πατέρας μου είναι Τούρκος πολίτης, εντάξει, αλλά τι γίνεται με τον 11χρονο γιο μου και την 9χρονη κόρη μου;», δήλωσε στο Euronews ο Umit, προσθέτοντας ότι, «εγώ και ο γυναίκα μου είμαστε από το νησί, γεννηθήκαμε εδώ, και οι δύο έχουμε πιστοποιητικά γέννησης από τις κυπριακές αρχές και συν τοις άλλοις, δεν είμαι καν Τούρκος πολίτης».

«Προσπάθησα να γίνω Τούρκος πολίτης αφού έχασα την ελπίδα στο σπίτι, δεν είχα άλλη επιλογή, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Τουρκίας, δεν υπάρχω», τόνισε.

Μιλώντας στο Euronews, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι, «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά μεικτών γάμων γενικά, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά Τουρκοκυπρίων και προσώπων Τουρκικής καταγωγής», εξηγώντας παράλληλα ότι, το πρόβλημα προέρχεται από την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί με το Κυπριακό. «Η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορεί τακτικά την Τουρκία ότι προσπαθεί να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής μέσω της μέσω της μεταφοράς εποίκων από την ηπειρωτική Τουρκία. Με δεδομένο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η πιθανή νομιμοποίηση των Τούρκων εποίκων, όχι μόνο θα τροποποιήσει τη δημογραφική δομή του νησιού και θα αποτελούσε συνεχή πηγή έντασης, αλλά θα απειλούσε περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Δημοκρατίας, μια άποψη που έχει υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν λαμβάνει εύκολα αποφάσεις, καθώς οι περιοχές όπου τελείται ο γάμος δεν είναι υπό τον έλεγχό της και συχνά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για περίπτωση παράνομης διευθέτησης ή όχι», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top