ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2+1 σχολές στον ΔΗΣΥ έναντι του Χριστοδουλίδη

2+1 σχολές στον ΔΗΣΥ έναντι του Χριστοδουλίδη

Στην εποχή Αννίτας Δημητρίου εισήλθε και επισήμως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε προεκλογική τροχιά για την ανάδειξη των υπολοίπων μελών της ηγετικής ομάδας. Στις 6 Μαΐου θα αναδειχθούν οι αξιωματούχοι του κόμματος, δηλαδή ο αναπληρωτής πρόεδρος, οι τρεις αντιπροέδροι, η επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης της παράταξης (ΓΟΔΗΣΥ) και τα 25 εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Την περασμένη εβδομάδα η Αννίτα Δημητρίου προήδρευσε για πρώτη φορά του Πολιτικού Γραφείου, ενώ είχε επί ευρωπαϊκού εδάφους την πρώτη της παρουσία σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επιλογή των συνεργατών της στο κόμμα θα είναι και το πρώτο δείγμα γραφής στη νέα περίοδο που αρχίζει με την αποχώρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και του Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται στους αξιωματούχους που θα πλαισιώνουν την Αννίτα Δημητρίου στην Πινδάρου. Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου θα αναμετρηθούν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Μιχάλης Σοφοκλέους και ο Σωτήρης Σαμψών.

Ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος θεωρείται εκφραστής της λαϊκής δεξιάς και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευθυντής του γραφείου του Προέδρου στην πρώτη θητεία Αναστασιάδη, δηλώνει θιασώτης της φιλελεύθερης σχολής.

Προτάσσει τη σοβαρότητα και τονίζει την ανάγκη για διεκδικητική μετριοπάθεια. Τέλος ο Σωτήρης Σαμψών, πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος, είναι ο εκπρόσωπος πιο σκληρών θέσεων σε μια σειρά από θέματα, από το Κυπριακό και την οικονομία μέχρι το μεταναστευτικό. Αγνωστο παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

Οι διεκδικητές

Σε ό,τι αφορά τη θέση των τριών αντιπροέδρων, προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις: Oι βουλευτές Σάββια Ορφανίδου και Φωτεινή Τσιρίδου, και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Το Πολιτικό Γραφείο όρισε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, ως την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις Αναπληρωτή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Μελών του Πολιτικού Γραφείου και Προέδρου ΓΟΔΗΣΥ. Για όσους επιθυμούν ο τομέας οργανωτικού θα δέχεται αιτήσεις για προέλεγχο κατά την προηγούμενη ημέρα Δευτέρα, 3 Απριλίου. Συνεπώς, το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό των διεκδικητών μιας θέσης στην ηγετική ομάδα της παράταξης.

Στο βάθος ο Χριστοδουλίδης

Η νέα ηγεσία θα αναδειχθεί από την εκλογική συνέλευση της 6ης Μαΐου και ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί θα είναι η στάση που θα τηρήσει έναντι της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Προς το παρόν, η νέα Πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου ξεκαθαρίζει ότι ισχύει η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, που συνήλθε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, σύμφωνα με την οποία, η παράταξη τοποθετείται στην αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος, που υποστηρίζουν ότι της απόφασης αυτής ακολούθησαν άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη και η θετική προσέγγιση που εξήγγειλε η απελθούσα ηγεσία, στη συνάντηση του τέως προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα τον στηρίξει.

Σημειώνουν επίσης την προθυμία του Αβέρωφ Νεοφύτου να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δεχθεί στις τάξεις του, τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που έγινε στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες, στην οποία πήρε μέρος και η Αννίτα Δημητρίου. Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, ανεξάρτητα από τη διάσταση που υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο.

Θυμίζουμε την ειδική αναφορά που έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Αννίτα Δημητρίου, κατά την τελετή εγκατάστασής του στη Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, όταν σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς, όπως και εγώ, τη σημασία αυτής της διαπίστωσης, όχι μόνο ως προς τον συμβολισμό, αλλά πρωτίστως ως προς την ουσία εφόσον ειδικότερα οι νέες γενιές προσβλέπουν και προσδοκούν από εμάς να τους θεμελιώσουμε την ελπίδα, να τους δώσουμε, σε επίπεδο ποιότητας ζωής, το μέλλον που τους αξίζει, να αφήσουμε πίσω πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος, να ηγηθούμε ως θετικά πρότυπα».

Αξια αναφοράς είναι και η απάντηση που έδωσε η Αννίτα Δημητρίου (όταν υπέβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΣΥ), στο ερώτημα κατά πόσον θα τίθεται θέμα διαγραφής του Ν. Χριστοδουλίδη από τον ΔΗΣΥ. Είπε ότι πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Τα δύο άκρα και η μέση γραμμή

Η στάση που θα τηρήσει το κόμμα έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα στον ΔΗΣΥ, αν όχι αμέσως τώρα, στο επόμενο διάστημα. Κυρίαρχη θέση σε αυτό το σημείο φαίνεται να είναι ότι πρώτιστο μέλημα της νέας ηγεσίας του κόμματος θα πρέπει να είναι η επανασύνδεση με τη βάση και η επούλωση των πληγών.

Από εκεί και πέρα, προκύπτουν τρεις γραμμές πλεύσης. Η μια σχολή σκέψης στον ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της ρήξης με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τον οποίο θεωρούν ως τον υπαίτιο της εκλογικής ήττας. Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση που στηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Τα εν λόγω στελέχη, που τάσσονται υπέρ της καθαρής λύσης, υποστηρίζουν ότι από τώρα η παράταξη θα πρέπει να τοποθετηθεί ανοικτά ότι είναι στην αντιπολίτευση, ώστε από τώρα να δώσει το στίγμα ότι το 2028 θα έχει υποψήφιο.

Η άλλη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η στήριξη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι μονόδρομος και ότι το κόμμα δεν μπορεί να είναι στην αντιπολίτευση, μαζί με το ΑΚΕΛ, αλλά να συνεργαστεί με την νέα τάξη πραγμάτων και γιατί όχι, σε κάποια στιγμή να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Στελέχη θεωρούν ότι η παράταξη πληρώνει το γόητρο που τοποθετήθηκε πάνω από το συμφέρον της παράταξης.

Η μέση γραμμή πλεύσης στον ΔΗΣΥ υποστηρίζει πως η παράταξη θα πρέπει να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και να την στηρίζει στα θετικά αλλά να είναι επικριτική σε περίπτωση σφαλμάτων ή παραλείψεων. Στελέχη που υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς να γίνονται οι όποιοι σχεδιασμοί από τώρα για το 2028 παρόλον ότι η Αννίτα Δημητρίου ως πρόεδρος του κόμματος είναι και δυνητική υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top