ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσια σε χρυσό η Κύπρος – Ποια η αξία του

Πλούσια σε χρυσό η Κύπρος – Ποια η αξία του

Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τα αποθέματα χρυσού και της αξίας τους που διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, προκύπτουν μέσα από την ετήσια ανασκόπηση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην ανασκόπηση, τα διαθέσιμα της ΚΤΚ σε χρυσό τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 446.987,04 ουγγίες, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως (31 Δεκεμβρίου 2021) που ήταν 446.976,67 ουγγίες.

Με αγοραία αξία €1.706,08 ανά ουγγία (31 Δεκεμβρίου 2021: €1.609,48 ανά ουγγία), τα διαθέσιμα χρυσού της ΚΤΚ αποτιμώνται, κατά την ημερομηνία του ισολογισμού, στα €762,8 εκατομμύρια σε σχέση με €719,8 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται πως, η αποτίμηση του χρυσού γίνεται με βάση την τιμή σε ευρώ ανά ουγγία καθαρού χρυσού που ισχύει στο τέλος του έτους και αναφέρεται στο ειδικό δελτίο συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΚΤ, ενώ η τιμή σε ευρώ ανά ουγγία προκύπτει με βάση την ισχύουσα τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ σε συνάρτηση με την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ΗΠΑ κατά την ίδια ημερομηνία.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως με βάση τα ίδια στοιχεία, το μη πραγματοποιηθέν κέρδος που έχει προκύψει κατά το 2022 από την αύξηση της τιμής του χρυσού ανέρχεται σε €43,0 εκατ. (31 Δεκεμβρίου 2021: €30,0 εκατ.).

Επισημαίνεται ότι, η συνολική αύξηση των αποθεμάτων με βάση την τιμή του χρυσού, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης λογίζεται ως μη πραγματοποιηθέν κέρδος και ανήλθε στα €748,7 εκατ. (31 Δεκεμβρίου 2021: €705,7 εκατ.).

Με βάση, δε, τα ίδια στοιχεία, κατά το 2022, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές χρυσού με εξασφάλιση. Οι συναλλαγές αυτές μεταχειρίζονται ως συμφωνίες επαναγοράς. Ο χρυσός που έχει παραχωρηθεί, 42.000 ουγγίες (2021: 51.000 ουγγίες), αξίας €71,7 εκατ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 (2021: €82,1 εκατ.), παραμένει στο ενεργητικό του ισολογισμού και η αντίστοιχη υποχρέωση επαναγοράς του χρυσού €71,7 εκατ. (2021: €77,6 εκατ.).

Σημειώνεται πως, τόσο ο χρυσός όσο και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανήκουν στο κράτος και σκοπό έχει να ενεργεί αντισταθμιστικά σε περιόδους οικονομικών και πολιτικών κρίσεων συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της αξίας του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top