ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Πανευρωπαϊκή πρωτιά Κύπρου στην αύξηση του όγκου λιανικού εμπορίου

Eurostat: Πανευρωπαϊκή πρωτιά Κύπρου στην αύξηση του όγκου λιανικού εμπορίου

Αύξηση 1,6% σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο σε σχέση με τον Ιανουάριο, και αύξηση 8,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στην Κύπρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Τον ίδιο μήνα, ο εποχιακά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκε κατά 3,0% στην ευρωζώνη και κατά 3,1% στην ΕΕ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο όγκος λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην Κύπρο, κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Ανά τομέα, τον Φεβρουάριο του 2023 στην ευρωζώνη ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,8% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 0,7% για μη διατροφικά προϊόντα και κατά 0,6% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 1,0% για τα μη διατροφικά προϊόντα και κατά 0,6% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Σλοβενία (-10,5%), την Ουγγαρία και την Πολωνία (-2,0% και στις δύο) και στη Σουηδία (-1,6%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+1,6%), το Λουξεμβούργο (+0,8%) και το Βέλγιο (+0,7%).

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ο όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 4,9% για τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 1,8% για μη διατροφικά προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 4,9% σε τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 1,9% για μη διατροφικά προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-10,1%), τη Σουηδία (-8,5%) και τη Γερμανία (-7,0%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+8,3%), το Λουξεμβούργο (+6,8%) και την Ισπανία (+4,7%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κανονικά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων παρά την «κατάρρευση» των server – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αναστάτωση σε Γραφείο Ευημερίας: Αιτητής ασύλου μπούκαρε στο κτήριο και προκάλεσε ζημιές - Του πέρασαν χειροπέδες - Φωτογραφίες

«Τρέχουν» στις υπεραγορές ενόψει Πάσχα οι Κύπριοι - Αυξημένη η κίνηση παρά την ακρίβεια - «Δεν αλλάζει η νοοτροπία…»

Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα

Διαφημίζει κροτίδες προς πώληση μέσω TikTok - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο νεαρός – Βίντεο

ΠΑΣΥΚΙ: «Τέλος χρόνου» - Προχωρεί σε 3ωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου

Άφησαν εκτεθειμένους τους server παρότι υπήρχε απόφαση για μετακίνησή τους – Αρχίζει έρευνα το Υφυπουργείο Έρευνας

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top