ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη «Αρκτούρος»: Πόσο επικίνδυνη είναι – Διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων; – Ο Δρ. Καραγιάννης εξηγεί

Μετάλλαξη «Αρκτούρος»: Πόσο επικίνδυνη είναι – Διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων; – Ο Δρ. Καραγιάννης εξηγεί

Υπό «στενή παρακολούθηση» βρίσκεται η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή ως «Μετάλλαξη Αρκτούρος», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κι ενώ η νέα μετάλλαξη παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στην Ινδία, δημιουργούνται ερωτήματα για το πόσο θα επηρεάσει τη δική μας καθημερινότητα η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος ανέλυσε τη νέα μετάλλαξη και μας είπε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή.

Τι ξέρουμε για τη μετάλλαξη «Αρκτούρος»;

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία προήλθε από ένα ανασυνδυασμό δύο υποπαραλλαγών ενώ, αυτό το στέλεχος έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις εκ των οποίων η μία, είναι σε περιοχή όπου δεσμεύονται τα αντισώματα. Γι’ αυτό το λόγο, υπήρξε αρχικά μια ανησυχία κατά πόσο θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί».

«Θεωρώ πως, όπως και με όλες τις προηγούμενες υποπαραλλαγές που είχαν κυκλοφορήσει, πέρα της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει αυτή η μετάλλαξη, δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στη νοσηρότητα ή στις νοσηλείες προς το παρόν τουλάχιστον», εξήγησε.

Διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων η νέα μετάλλαξη;

Όπως ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων όμως, θεωρώ πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα».

«Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η νέα υποπαραλλαγή διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, τότε θα γίνει μια επικαιροποίηση των εμβολίων. Αυτό θα προκύψει και από την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρών, το FDA και το CDC, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μια σύσταση σε άτομα άνω των 65 ετών, να εμβολιάζονται τον Φθινόπωρο με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και θα αποσυρθεί το αρχικό», τόνισε.

«Προς το παρών, τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη από τις άλλες, με τη διαφορά μόνο το ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν πόσο επηρεάζεται η επιδημιολογική εικόνα από την μετάλλαξη «Αρκτούρος»», είπε καταληκτικά ο Δρ. Καραγιάννης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top