ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: Κύπρος και Ελλάδα έχουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων

ΠτΒ: Κύπρος και Ελλάδα έχουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στον καίριας σημασίας ρόλο που μπορεί η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα να διαδραματίσει στη διασφάλιση επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων, μέσω της ανάπτυξης μηχανισμών συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με σκοπό τη μεταφορά ενέργειας, περιλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στις εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος του ρόλου της ΕΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας των δημοκρατιών, σε συνάρτηση με το ζήτημα της εξάρτησης των κρατών μελών της ΕΕ από ολοκληρωτικά καθεστώτα (παραπληροφόρηση, ασφάλεια εφοδιαστικών αλυσίδων, στρατηγική αυτονομία) η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από δεκατέσσερις μήνες, οι λέξεις "αυτονομία", "παραπληροφόρηση", "ασφάλεια", "ενέργεια" και "δημοκρατία", κυριάρχησαν στον πολιτικό διάλογο στην ΕΕ και προσέλαβαν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαφάνηκε ότι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί πλέον ένα ισχυρό κίνητρο για την ΕΕ, να προωθήσει στρατηγικά την αυτονομία της στον τομέα αυτό και να πετύχει την απεξάρτησή της από συμβατικές πηγές ενέργειας.

Σχετικά με την πτυχή της στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της ασφάλειας, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναζήτησης τρόπων υλοποίησης του στόχου της ΕΕ για ενεργειακή αυτάρκεια, ώστε η Ένωση να γίνει ακόμη πιο ισχυρός εταίρος στον τομέα ενεργειακής ασφάλειας, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί ικανή να λαμβάνει τις δικές τις αυτόνομες αποφάσεις, όπου και όταν χρειάζεται.

Στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, τονίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προστασία και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της στενής συνεργασίας και συνεκτικής κοινής εξωτερικής πολιτικής, με στόχο τη θεμελίωση και στήριξη των δημοκρατικών θεσμών σε τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε δε, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ως προς την ανάγκη επίδειξης ισχυρής ηγεσίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι για όλους αυτούς του λόγους, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, που η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την εργαλειοθήκη της για την προστασία της δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της εφαρμογής του μηχανισμού του κράτους δικαίου, της σύναψης της δέσμης ψηφιακών υπηρεσιών και της οδηγίας για τις στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής, όπως και τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Ένωση λειτουργεί βάσει δημοκρατικών αρχών.

Τέλος, η κ Δημητρίου τόνισε τον καίριο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην όλη διαδικασία προάσπισης του κράτους δικαίου και διαφύλαξης της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως ασπίδα και προστασία έναντι των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των συνεπειών των πολιτικών τους στη συνοχή της ΕΕ.

H Διάσκεψη των Προέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση κειμένου Συμπερασμάτων.

Επαφές

Στο περιθώριο των εργασιών, η κ. Δημήτριου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κα Valérie Rabault και την Πρόεδρο του Ισπανικού Κοινοβουλίου κα Meritxell Batet Lamaña.

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Valérie Rabault επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αξίες και στην κοινή Ευρωμεσογειακή ταυτότητα των δύο χωρών και υπογραμμίστηκε η σημασία της ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ισότητας των φύλων και ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Ισπανικού Κοινοβουλίου Meritxell Batet Lamaña τονίστηκε εκατέρωθεν η βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο, ιδιαίτερα υπό το φως της δυναμικής και συνεργασίας που αναπτύσσεται μέσω της συμμετοχής των δύο γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων στις σχετικές Συναντήσεις στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο της ΕΕ.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τις προτεραιότητες της επικείμενης Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top