ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκόπιμα οι τράπεζες δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δηλώνει ο Γιώργος Λιλλήκας

Σκόπιμα οι τράπεζες δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δηλώνει ο Γιώργος Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε σήμερα ότι οι τράπεζες με την ανοχή της Κυβέρνησης δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε πραγματική και μαζική αναδιάρθρωση των δανείων γιατί ουσιαστικά θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να ξεπουλούν πακετοποιημένα δάνεια.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε σήμερα στη Cyta, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι κυπριακές τράπεζες παρουσιάζονται να έχουν πετύχει την αναδιάρθρωση ενός στα πέντε, δηλαδή περίπου του 20%, των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ως Συμμαχία Πολιτών «θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί αποτυχία» είπε και πρόσθεσε πως «θα έπρεπε από το 2013 μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων, να έχει γίνει όχι μόνο αναδιάρθρωση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και αναδιάρθρωση όλων εκείνων των δανείων που δυσκολεύουν σήμερα είτε τα νοικοκυριά, είτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο τραπεζικός τομέας».

«Δυστυχώς οι τράπεζες με την ανοχή της Κυβέρνησης δεν βιάζονται και δεν προχωρούν σε πραγματική και μαζική αναδιάρθρωση των δανείων γιατί ουσιαστικά θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να ξεπουλούν δάνεια πακετοποιημένα σε επενδυτικά ταμεία που θα συσταθούν γι` αυτό το σκοπό από το εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, «οι τράπεζες αυτά τα δάνεια θα τα ξεπουλούν σε τιμές ευκαιρίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα ανταποκρίνονται ούτε στο 30% της πραγματικής τους αξίας».

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί τέτοιο όπλο στις τράπεζες». Εάν θα δοθεί, είπε, θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί το δικαίωμα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν στην ίδια τιμή το δάνειο τους, δηλαδή να υπάρξει ένα κούρεμα του δανείου στο ύψος που θα το πουλούσε η τράπεζα σε μια ξένη εταιρεία ή σε ένα ξένο επενδυτικό ταμείο.

«Δεν κατανοούμε γιατί οι τράπεζες αρνούνται να προσφέρουν αυτή την ευχέρεια στους ίδιους τους δανειολήπτες και είναι έτοιμες να το προσφέρουν σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Εάν οι τράπεζες προσδοκούν, και ενδεχόμενα με τη συναίνεση του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης, ότι θα τους επιτρέψουμε να πουλούν τα δάνεια στο 30% της αξίας τους αλλά ταυτόχρονα ο δανειολήπτης θα συνεχίζει να χρωστά το υπόλοιπο 70% ξεγελιούνται και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα πλην του κυβερνώντος κόμματος, που θα ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή», κατέληξε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top