ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιόρτασε την Αγία Ειρήνη η Αστυνομία - «Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς» - Δείτε βίντεο

Γιόρτασε την Αγία Ειρήνη η Αστυνομία - «Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς» - Δείτε βίντεο

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα η Αστυνομία γιόρτασε και φέτος την προστάτιδά της, Αγία Ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας μπροστά από το μνημείο του Πεσόντος Αστυνομικού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο καθήκον μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, ενώ στο χώρο μεταφέρθηκε και η εικόνα της Αγίας Ειρήνης και το λάβαρο της Αστυνομίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου, στην παρουσία της Προεδρεύουσας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτας Δημητρίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές αρχές του τόπου και άλλοι επίσημοι, η ηγεσία της Αστυνομίας και πρώην μέλη και φίλοι του Σώματος, καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων αστυνομικών και πυροσβεστών.

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως τα μέλη του Σώματος «έχουν αποδείξει ότι η έννοια του καθήκοντος του Κύπριου Αστυνομικού είναι συνυφασμένη με κάθε καμπή της κυπριακής ιστορίας, με κάθε αγώνα αυτού του κράτους», προσθέτοντας ότι «είναι συνδεδεμένη με τις αρετές της αυτοθυσίας, του αλτρουισμού και της αυταπάρνησης, με πράξεις ανδραγαθίας και θυσίας στο καθήκον».

Όπως είπε «η Αστυνομία Κύπρου μέσα από την πολύχρονη ιστορία της έχει αποδείξει την αξία της και την προσφορά της στην κοινωνία, η οποία δικαιούται μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική προσιτή, ανθρωποκεντρική, μια Αστυνομία που να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, σεβόμενη πάντοτε τους δημοκρατικούς θεσμούς και εναρμονισμένη με τις αρχές ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου, αλληλέγγυα σε κάθε νόμιμο και λογικό αίτημά των πολιτών, στηριζόμενη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», συμπληρώνοντας ότι «ως ηγεσία της Αστυνομίας αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των μελών μας και καταθέτουμε την εκτίμησή μας στα εν ενεργεία μέλη μας, τα οποία, νυχθημερόν, θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο για να απολαμβάνουμε, το μέγιστο αγαθό της ευνομίας και ασφάλειας».

Απέδωσε για ακόμη μία φορά τον προσήκοντα φόρο τιμής στα μέλη της Αστυνομίας, που θυσιάστηκαν κατά τους εθνικούς αγώνες, στους συναδέλφους που με ελπίδα ακόμα περιμένουν και διατράνωσε, ταυτόχρονα, τη θέλησή τους να φανούν αντάξιοι των θυσιών των μελών τους, αλλά και των προσδοκιών των συμπολιτών τους.

Όπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας «η τιμημένη παράδοση και η ένδοξη ιστορία της Αστυνομίας Κύπρου, κατ’ ουδένα λόγο μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε», σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς για να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου προτεραιότητα της Αστυνομίας είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία, αφού η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών.

Αύξηση στις αναφορές για κυβερνοεπιθέσεις, απάτες διαδικτύου και παιδική πορνογραφία

Όσον αφορά στη δράση της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο Αρχηγός είπε πως «αυξανόμενες παρουσιάζονται κατά τον τελευταίο χρόνο οι αναφορές, που αφορούν σε κυβερνοεπιθέσεις, απάτες διαδικτύου και παιδική πορνογραφία», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη Υποδιεύθυνση με αποτελεσματικές ενέργειες κατάσχεσε κακόβουλο λογισμικό στο οποίο εντόπισε 60 χιλιάδες πιθανούς στόχους, προέβη στις αναγκαίες ενημερώσεις και απέτρεψε περαιτέρω επιθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Europol συμμετείχε σε διεθνείς επιχειρήσεις επιτυγχάνοντας την κατάσχεση πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων και 14.000 προϊόντων απομιμήσεων και φαρμάκων από τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι «δυστυχώς και οι υποθέσεις που αφορούν στην παιδική πορνογραφία, παρουσίασαν έντονη αύξηση κατά το 2022, με την εν λόγω Υποδιεύθυνση να λαμβάνει 1.080 πληροφορίες, να προχωρά στη σύλληψη 42 ατόμων, στην έρευνα 73 οικιών και στην αναγνώριση 133 ανήλικων θυμάτων».

Σημαντικές κατασχέσεις ναρκωτικών, σημαντικές και οι καταδίκες

Σε ότι αφορά στη δράση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, είπε πως ενδεικτικά για το 2022 «έχουμε προχωρήσει στην κατάσχεση 348 κιλών κάνναβης, 38 κιλών ρητίνης κάνναβης, 37 κιλών κοκαΐνης και 4 κιλών μεταμφετανίμης», ενώ συμπλήρωσε ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2023 «αρκετά σημαντικές ήταν οι κατασχέσεις, όπως 131 κιλών κάνναβης και 15 κιλών ρητίνης κάνναβης».

«Πολύ σημαντικές ήταν και οι καταδίκες που επιτεύχθηκαν κατά το έτος 2022. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν 105 πρόσωπα σε 69 σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών, 25 εκ των οποίων επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης πέραν των 5 ετών σε 16 πρόσωπα. Ένας εξ’ αυτών καταδικάστηκε σε μέγιστη ποινή φυλάκισης 22 χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο επιφέραμε καίρια πλήγματα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», σημείωσε.

Μείωση στις οδικές συγκρούσεις

Για τις θανατηφόρες συγκρούσεις, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης και η επικείμενη επέκτασή του ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να εγκατασταθούν 110 κάμερες, 90 σταθερές και 20 κινητές, που θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση.

«Ο στόχος της δράσης αυτής, η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, δεν είναι άλλος από τη δραστική μείωση, κυρίως των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων. Επί τούτου αναφέρεται ότι για το έτος 2022 είχαμε αισθητή μείωση κατά 20% στις οδικές συγκρούσεις και 18% στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, σε σχέση με το 2021», είπε.

81 υποθέσεις παράτυπης μετανάστευσης το 2022

Σε σχέση με την αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων και στη ρύθμιση θεμάτων μετανάστευσης, ανέφερε ότι για το 2022 σχηματίστηκαν 81 υποθέσεις παράτυπης μετανάστευσης και συνελήφθησαν 127 διακινητές, ενώ σημείωσε ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν σχηματιστεί 9 υποθέσεις και έχουν συλληφθεί 12 διακινητές.

Επίσης, είπε πως «ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην αύξηση των επιστροφών από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Οργανισμό Frontex, προχωρήσαμε από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 28η Απριλίου 2023 στην επιστροφή 2719 υπηκόων τρίτων χωρών, αύξηση που αγγίζει το 198% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Η Αστυνομία Κύπρου αλλάζει, είπε η Κουκκίδη

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως είπε πως «η Αστυνομία της Κύπρου αλλάζει, παίρνοντας θέση δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, με πρώτιστο στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους προς την Αστυνομία και τους Θεσμούς γενικότερα, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες».

Σύμφωνα με την Άννα Κουκκίδη «αυτό αποτελεί το όραμά μας για μια Αστυνομία σύγχρονη και λειτουργική, με βάση τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις του τόπου μας» και «προς τον σκοπό αυτό, εργαζόμαστε μεθοδικά σε συνεργασία με την ηγεσία της Αστυνομίας για να γίνει πράξη η Αναδιοργάνωση του Σώματος, ο σχεδιασμός της οποίας περιλαμβάνει ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».

Απευθυνόμενη στα μέλη της Δύναμης, είπε πως γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν, ενώ πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή, έστω και από την σύντομη μέχρι σήμερα παρουσία της στο Υπουργείο, έχει διαπιστώσει ότι όλοι τους έχουν πλήρη συναίσθηση του υψηλού καθήκοντός τους και της ευθύνης που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία.

«Οφείλω λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθένα και στην καθεμία από εσάς ξεχωριστά, για την καθημερινή προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο, για τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές σας καθώς και για το αξιοθαύμαστο επίπεδο αφοσίωσης στην επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού σας έργου», είπε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της Αστυνομίας Κύπρου και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε όλοι να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών και των απαιτήσεων της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top