ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλευταράδες οι Κύπριοι – Τι ισχύει με τις ώρες εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση στην Κύπρο

Δουλευταράδες οι Κύπριοι – Τι ισχύει με τις ώρες εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση στην Κύπρο

Πολλές ώρες εργάζονται οι Κύπριοι στην κύρια εργασία τους, καθιστώντας τη χώρα μας τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 7% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δούλεψαν 49 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην κύρια εργασία τους το 2022.

Το ποσοστό των αυτοεργοδοτούμενων εργαζομένων που δούλεψαν για μεγάλο αριθμό ωρών, δηλαδή το 30%, ήταν αρκετά υψηλότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των εργαζομένων που ανερχόταν στο 4%.

Οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνό φαινόμενο μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28% του συνόλου των ειδικευμένων εργαζομένων στους συγκεκριμένους τομείς) και μεταξύ των διευθυντών (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σημαντική επαγγελματική ομάδα (για όλες τις υπόλοιπες καταγράφηκε ποσοστό μικρότερο του 8%).

Πόσες ώρες δούλεψαν οι Κύπριοι και τι λέει η νομοθεσία

Στην Κύπρο το 9,7% των εργαζομένων, δούλεψαν 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην κύρια εργασία τους το 2022, ποσοστό αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021, όπου το ποσοστό ανερχόταν στο 9,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το ποσοστό που καταγράφηκε για το 2022, ήταν υψηλότερο από αυτό του 2021 και του 2020, το 2019 ήταν το πιο ψηλό ποσοστό που καταγράφηκε. Παρ’ όλα αυτά, η μικρή μείωση που υπήρξε στις δύο ενδιάμεσες χρονολογίες, δηλαδή 2020 και 2021, θα μπορούσε να οφείλετε στην πανδημία του κορωνοϊού, όπου λόγω των lockdowns οι πλείστες επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν στα επίπεδα του 2019 και του 2022.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των Κύπριων εργαζομένων που δούλεψαν 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην κύρια εργασία τους ανά έτος καταγράφηκαν ως εξής:

- 2022: 9,7%

- 2021: 9,4%

- 2020: 9,1%

- 2019: 9,9%

Παράλληλα, βάση της νομοθεσίας του Υπουργείου Εργασίας για τους όρους εργασίας, εκτός αν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, ο χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.

Οι ώρες εργασίας, όπως αναφέρεται, καθορίζονται υποχρεωτικά από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση ή τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών εκτός από τις κατηγορίες επαγγελμάτων που ρυθμίζονται από ειδική νομοθεσία και είναι οι ακόλουθες:

• Για τους υπαλλήλους καταστημάτων οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι 38 (μέγιστη απασχόληση με τις υπερωρίες μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τις 46 ώρες εβδομαδιαίως),

• Για τους γραφείς, κλητήρες ή γενικά μικροεργοδοτούμενους γραφείων, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι το μέγιστο 44 συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών ή 8 ημερησίως,

• Για τους εργοδοτούμενους μεταλλείων και λατομείων οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι μέχρι 40 ώρες συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών για εργασία που διεξάγεται υπογείως και 44 (συμπεριλαμβανομένων υπερωριών) για εργασία που διεξάγεται στην επιφάνεια.

Ανά εικοσιτετράωρο, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 11 συνεχόμενες ώρες ανάπαυσης. Για κάθε εβδομάδα, ο εργαζόμενος δικαιούται σε συνεχή ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24ων ωρών.

Όσον αφορά την υπερωριακή απασχόληση, η ρύθμιση της υπερωριακής απασχόλησης σε κάθε επιχείρηση/οργανισμό γίνεται μέσω προσωπικών συμβολαίων, συμφωνιών ή Συλλογικών Συμβάσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι σε καταστήματα, ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής για τους οποίους οι αργίες ρυθμίζονται μέσω ειδικών νομοθεσιών.

Ποια τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες εργασίας καταγράφηκε στην Ελλάδα με 12,6%. Ακολουθούσαν η Γαλλία με 10,2% και η Κύπρος με 9,7%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 0,7%, τη Λιθουανία με 0,8% και τη Λετονία με 1,3%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top