ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζονται κίνητρα για να κινηθεί η οικονομία, λέει ο Αβ. Νεοφύτου

Χρειάζονται κίνητρα για να κινηθεί η οικονομία, λέει ο Αβ. Νεοφύτου

Για να κινηθεί η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζεται με αρνητισμό η επιχειρηματικότητα.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του παγκυπρίου συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ΥΠΕΣ-Βουλής για το θέμα των πολεοδομικών κινήτρων και της φορολογίας των ακινήτων.

Υπέδειξε ότι είναι λάθος να δημιουργούνται εντάσεις για θέματα που έχουν σκοπό και στόχο να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.

“Αν υπάρχουν διαφορές δεν είναι θέμα Υπουργείου ή Υπουργείων με κόμματα ή τη Βουλή, είναι θέμα Κυβέρνησης και άλλων θέσεων ή διαφορετικών προσεγγίσεων πολιτικών κομμάτων”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας ότι η ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η οικονομία μας πέρασε από ένα πρωτόγνωρο οικονομικό σοκ, σταθεροποιήσαμε μεν την κατάσταση, αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν γα να μεταφερθεί αυτή η σταθεροποίηση και η βελτίωση των δεικτών στην πραγματική οικονομία.

“Χωρίς ουσιαστικά φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, αλλά και ούτε και ντόπιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν στον τόπο μας και χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χρειάζονται νέες επενδύσεις γι αυτό και ας μην βλέπουμε τα πάντα με αρνητισμό”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, δόθηκαν πολεοδομικά κίνητρα προσωρινά για δύο χρόνια και δυστυχώς, λόγω της προσωρινότητας των μέτρων, δεν είχαν αποδώσει. Σημείωσε ότι κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει σε ένα τόπο έχοντας υπόψη ότι το κίνητρο που του δίνεται έχει ημερομηνία λήξης.

“Και ενώ υπήρχαν αυτά τα κίνητρα εδώ και δύο χρόνια ως προσωρινά, ουδείς είχε διαμαρτυρηθεί, τώρα που μονιμοποιούνται για να προσθέσουν αξία στην κυπριακή οικονομία, αίφνης όλοι (έρχονται) με αρνητική προσέγγιση”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Διερωτήθηκε ποια είναι η διαφορά, καθώς τα μέτρα υπήρχαν τα τελευταία δύο χρόνια και διερωτήθηκε αν η μονιμοποίηση έχει ενοχλήσει κάποιους επειδή αυτό θα φέρει αποδόσεις στην κυπριακή οικονομία.

Στο επιχείρημα ότι κάποιοι ευνοούνται με την παραχώρηση κινήτρων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι όντως, όταν δίνεις κίνητρα κάποιοι που θα κάνουν επενδύσεις θα επωφεληθούν. Ανέφερε ότι πριν κλείσει η Βουλή στις 15 του Ιούλη ψηφίστηκαν φορολογικά κίνητρα με βάση τα οποία όποιος αγοράσει ακίνητο μέχρι το τέλος του 2016, ανεξάρτητα πόσο κέρδος θα κάνει και πότε θα το πωλήσει, δεν θα πληρώσει κεφαλαιουχικό κέρδος, δηλαδή μηδέν φόρο πάνω στο κέρδος της πώλησης του ακινήτου που αγοράζει στη συγκεκριμένη περίοδο.

“Και ερωτώ αυτό το κίνητρο μπορούν να το επωφεληθούν όλοι; Και βεβαίως όχι, ένας άνεργος  μπορεί να επωφεληθεί, αφού δεν έχει δουλειά, να αγοράσει ακίνητο, ο μικρομεσαίος έχει λεφτά για  να αγοράσει ακίνητα, είναι σε μια συγκεκριμένη ομάδα που απευθύνονται (τα κίνητρα) είτε ξένων επενδυτών, είτε Κυπρίων που αντί να έχουν τα λεφτά κάτω από το μαξιλάρι, ή να τα έχουν στις τράπεζες, να τα επενδύσουν για να δημιουργηθεί κίνηση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων”, δήλωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν μπορεί να αναθεματίζουμε κίνητρα που στόχο και σκοπό έχουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Πρέπει επίσης είπε όλοι να κατανοήσουμε ότι  χωρίς επενδύσεις και χωρίς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δεν μπορούμε να πετύχουμε σωστά αποτελέσματα.

“Βγάζουμε πάντα σχεδόν και πολύ συχνά ένα μένος προς την επιχειρηματικότητα, ας το κατανοήσουμε ότι αν δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις στο τόπο μας, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να πληρωθούν, ούτε κοινωνικό κράτος μπορεί να υπάρχει , ούτε έργα ανάπτυξης γίνονται. Η κινητήριος δύναμη της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας και ας μην δημιουργούμε ένα αρνητισμό στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η Κύπρος πρέπει να γίνει φιλική χώρα προς τις επενδύσεις και όχι να στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα”, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων αποτελεί απόφαση του Υπουργικού και ότι τα προσωρινά μέτρα δεν απέδωσαν.

“`Όταν δίνεις ένα κίνητρο και λες του ξένου επενδυτή ότι λήγει σε έξι μήνες και γνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στο τόπο μας και σε κάθε χώρα, γιατί να έρθει να επενδύσει όταν δεν θα προλάβει το χρονοδιάγραμμα και μπορεί και να υπολογίσει ότι η επένδυσή του μπορεί να μην αποδώσει”, διερωτήθηκε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ακόμη και αν γίνουν οι καλύτερες νομοθεσίες για τα καλύτερα φορολογικά κίνητρα στο κόσμο και πούμε ότι αυτά θα ισχύσουν για ένα χρόνο, κανείς δεν θα τα επωφεληθεί γιατί ο επενδυτής θέλει σιγουριά.

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή φόρο σε δικαιούχους μετά την αυτοφορολογία ο κ. Νεοφύτου είπε ότι και αυτό το θέμα περιλαμβάνεται στα πολλά πρέπει να αλλάξουμε στο τόπο μας.

“Δεν μπορεί το κράτος ως το ισχυρό μέρος όταν έχει να παίρνει από τους πολίτες να εξασκεί την δύναμη της ισχύος και να παίρνει το λαβείν του αλλά το αδύναμο μέρος που είναι ο πολίτης όταν έχει να παίρνει, είτε επιστροφές από τον φόρο είτε επιστροφές ή πληρωμές για ένα χωράφι που του απαλλοτριώθηκε, να περιμένει αρκετό καιρό”, δήλωσε.

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά μέσα από την εκσυγχρονιστική προσπάθεια της κυβέρνησης θα επιλυθούν.

“Θέλω να στηρίξω με τον πλέον επίσημο και δημόσιο τρόπο την εκσυγχρονιστική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, βλέπουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η πρόταση νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κατάργηση καταλόγου διοριστέων, βλέπω τη χώρα μας να έχει μπει στο χωστό δρόμο της υλοποίησης των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top