ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΑΚ: Πολιτικό το ζήτημα παραμονής γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε νοσοκομεία εντός του συστήματος

ΟΣΑΚ: Πολιτικό το ζήτημα παραμονής γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε νοσοκομεία εντός του συστήματος

Καθαρά πολιτικό και όχι νομικό είναι το ζήτημα της παραμονής γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε νοσοκομεία τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ για περίοδο 24 μηνών, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, λέει η ΟΣΑΚ, και καλεί την Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί πολιτικά σχετικά με την πρόταση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πριν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η ΟΣΑΚ είχε κάνει υποχώρηση στην παραμονή κάποιων εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία τα οποία εκείνη την εποχή θα εντάσσονταν στο Σύστημα, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. "Η σύμφωνος γνώμη μας δόθηκε για ισχύ της ρύθμισης εκείνης μέσω ενός μνημονίου συναντίληψης το οποίο είχε ημερομηνία λήξης", υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, η υποχώρηση της οργάνωσης αφορούσε την περίοδο ισχύος του μνημονίου, ενώ από την αρχή η Οργάνωση γνώριζε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και το Νοέμβριο του 2022, η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ συζητήθηκε κατ΄επανάληψη τόσο στη Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, συνεχίζει η ΟΣΑΚ στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι τόσο από πλευράς βουλευτών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όσο και από πλευράς κομμάτων αλλά και από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, "γινόταν λόγος για «διπλοπόρτι» το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες οι οποίοι εντέχνως καθοδηγούνταν, όπως έλεγαν κάποιοι, από τα νοσηλευτήρια/γιατρούς στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς".

Αφού η ρύθμιση που εφαρμοζόταν κρίθηκε και από τον Γενικό Εισαγγελέα ως παράνομη, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι η ίδια πρότεινε να υπάρξει νομοθετική πρόνοια για τους γιατρούς που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ. Κατά τις συζητήσεις στις Βουλή, αναφέρει ότι υπήρξε συναίνεση να χαρακτηριστούν εκείνοι οι συγκεκριμένοι γιατροί (25-30 στο σύνολο) ως «θνησκουσα τάξη» και να επιτραπεί η παραμονή τους στα νοσηλευτήρια των οποίων κάποιοι ήταν μέτοχοι. Η ρύθμιση εκείνη θα είχε ισχύ μόνο για τους συγκεκριμένους γιατρούς και μόνο για τα συγκεκριμένα νοσηλευτήρια χωρίς καμία άλλη εξαίρεση, σημειώνει. Τελικά εκείνη η πρόταση δεν προχώρησε και τον Νοέμβριο του 2022 οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί αποκλείστηκαν από τα νοσοκομεία του Συστήματος και δεν στεγάζονται πλέον σε αυτά.

Η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι με τη νέα πρόταση του κ. Λεωνίδου, το θέμα επανέρχεται "για να καλυφθούν κυρίως συγκεκριμένοι γιατροί συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου το οποίο προτίθεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Για την ΟΣΑΚ, αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις. Δεν υπάρχει ζήτημα προστασίας του ΓεΣΥ αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου τασσόμαστε κατά της πρότασης", λέει η οργάνωση.

Στην ανακοίνωσή της συνεχίζει λέγοντας ότι η στέγαση εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία του Συστήματος ήταν και είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας και η ψήφιση οποιασδήποτε τροποποίησης η οποία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης θα οδηγήσει σε μόνιμες πρακτικές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. "Ο κάθε πάροχος, γιατρός, νοσηλευτήριο ή άλλος, έχει το δικαίωμα να παραμείνει εκτός ΓεΣΥ ή να συμβληθεί με το Σύστημα. Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο δεν γίνεται", αναφέρει.

Επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό, με αφορμή τη γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία που ζήτησε η Υπουργός Υγείας για το θέμα, αλλά πολιτικό, η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι η νομοθεσία απαγορεύει την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία. "Εάν τροποποιηθεί τότε η παρουσία των γιατρών αυτών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος θα επιτρέπεται. Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει να δώσει κάποια περίπλοκη απάντηση κατά την άποψη μας".

Ως εκ τούτου, καλεί την Υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίσει εάν σε πολιτικό επίπεδο, θα ταχθεί υπέρ της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ ή εναντίον της, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις το περασμένο Σάββατο στο επιστημονικό συνέδριο της ΟΣΑΚ, δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων ότι θα ταχθεί απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να αλλοιώσουν την φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Τέλος, η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ, μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ και να πληρώνονται είτε ιδιωτικά, είτε μέσω ιδιωτικών ασφαλειών. Ως εκ τούτου κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει ξεκρέμαστος εάν το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο της Λεμεσού ενταχθεί στο ΓεΣΥ και δεν διαθέτει εκτός ΓεΣΥ γιατρούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top