ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ για διορισμούς: «Πρώτα δημιουργείς τα σώματα που θα/εποπτεύουν και μετά προχωράς στις προσλήψεις»

ΓΓ ΑΚΕΛ για διορισμούς: «Πρώτα δημιουργείς τα σώματα που θα/εποπτεύουν και μετά προχωράς στις προσλήψεις»

Για το ζήτημα των διορισμών Συμβούλων και το χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση τοποθετήθηκε κατά την παρουσία του στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σημείωσε αρχικά πως «η στρέβλωση σε σχέση με τους διορισμούς δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υπήρχε αυτή η πανστρατιά των συμβούλων και των παρατρεχάμενων στο προεδρικό και τα υπουργεία».

Υπενθύμισε πως υπάρχει νόμος για την οριζόντια κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία από το 2017 για να μπορούν να στελεχώνονται διάφορα πόστα και υπηρεσίες της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας. Παρόλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτό τον νόμο μόνο για ικανοποιήσει τους ημετέρους και την ίδια ώρα προχώρησε σε ένα πρωτοφανή αριθμό διορισμών όχι για να ικανοποιήσει εύλογες ανάγκες που υπήρχαν, αλλά για να ικανοποιήσει ημετέρους.

Επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, όπως σημείωσε ο Στ. Στέφανου, είχαν προσληφθεί με διαδικασίες αγοράς υπηρεσιών τρία άτομα εκ των οποίων οι δύο ήταν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Για να προσφέρουν μάλιστα τις υπηρεσίες τους έπρεπε κάθε φορά η Βουλή να αποδεσμεύει τα σχετικά κονδύλια που σταύρωναν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι λογικό, όπως δήλωσε ο κύριος Στεφάνου, ο πρόεδρος και οι υπουργοί να προσλαμβάνουν ανθρώπους που θα παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου. Πριν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη οι ανάγκες αυτές καλύπτονταν συνήθως με αποσπάσεις. Στη συνέχεια – επί κυβέρνησης Αναστασιάδη – υπήρξε μια συμφωνία έτσι ώστε να μπορούν οι υπουργοί να προσλαμβάνουν συμβούλους με κονδύλια μέχρι 62.000 ευρώ, όπως επίσης και στο προεδρικό για το οποίο δεν τέθηκε ποσό.

«Όταν στην πορεία το θέμα παραξηλώθηκε από πλευράς των κυβερνώντων, με πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή τέθηκε το ζήτημα των κριτηρίων και των κανονισμών».

Η κυβέρνηση έδινε υποσχέσεις για ρύθμιση του όλου ζητήματος αλλά τίποτε δεν έγινε. Τελικά, για ν’ απορροφήσει τους κραδασμούς από τα διάφορα σκάνδαλα που εμφανίζονταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη , το 2019 έλαβε για τους τύπους μια απόφαση την οποία στη συνέχεια αναίρεσε», σημείωσε ο Στ. Στέφανου.

Σε σχέση με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που εξαγγέλλεται τώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν να προσληφθούν οι λεγόμενοι σύμβουλοι. Διερωτήθηκε μάλιστα ποια θα είναι η αξία της όταν θα έχουν γίνει οι προσλήψεις και δεν θα μπορούν να ελεγχθούν. Το ίδιο ισχύει και το γνωμοδοτικό συμβούλιο, υπέδειξε λέγοντας ότι «Πρώτα δημιουργείς τα σώματα που θα προτείνουν ή θα εποπτεύουν και μετά προχωράς στις προσλήψεις».

Η κυβέρνηση μεταθέτει τα προβλήματα αλλού όταν ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως έχουμε σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούμε. Και το θέμα των διορισμών είναι σημαντικό ζήτημα. Δείχνει τον χαρακτήρα και την ποιότητα της διακυβέρνησης. Είναι ο κύριος Χριστοδουλίδης που έλεγε πως εκπροσωπούσε το κάτι νέο και πως θα έχουμε διαφάνεια και διαδικασίες. Είναι ο κύριος Παπαδόπουλος που έλεγε πως θέλει αλλαγή από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που είχαμε ποτέ.

«Θα ανέμενα από την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν να παραδεχθούν πως στις περιπτώσεις των διορισμών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη έγινε λάθος και πως αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και όχι να αναζητούμε άλλοθι ή πόσο μάλλον να λέμε ψέματα», συμπλήρωσε ο Στ. Στεφάνου.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «Ο διορισμός της 19χρονης ήταν συνέχεια του διορισμού στην ΕΔΥ. Δεν ήταν στοιχειώδες και απαραίτητο να γίνει έλεγχος των προσόντων αυτού που προσλάμβαναν; Προφανώς δεν έγινε γιατί αν γινόταν θα αντιλαμβάνονταν ότι τα συγκεκριμένα πτυχία από τα πανεπιστήμια μαϊμού δεν υπάρχουν. Συνεπώς, οι διορισμοί δεν γίνονται με κριτήρια σοβαρότητας και δεδομένων αλλά με κριτήρια του ποιος είναι ημέτερος».

Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης και προκαλεί θυμηδία η κριτική που ασκεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός διότι η παρούσα διακυβέρνηση συνεχίζει στο μοτίβο που οι ίδιοι δίδαξαν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top