ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θερίζει» ο κορωνοϊός των γάτων στην Κύπρο - «Τις αφήνουμε να πεθάνουν…» - «Αδιέξοδο» με τα φάρμακα

«Θερίζει» ο κορωνοϊός των γάτων στην Κύπρο - «Τις αφήνουμε να πεθάνουν…» - «Αδιέξοδο» με τα φάρμακα

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που καταγράφεται εδώ και μήνες στις γάτες της Κύπρου, με αρκετές από αυτές δυστυχώς να πεθαίνουν αφού δεν υπάρχει θεραπεία σε προσιτή τιμή.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αντιπρόεδρος Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, ανέφερε ότι, αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή, ο αριθμός των γατών που απεβίωσε από τον κορωνοϊό είναι μεγάλος, με την έξαρση να μην φαίνεται να υποχωρεί σύντομα.

«Κάναμε μια καταγραφή ως Κτηνιατρικός Σύλλογος το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία έδειξε την αυξητική τάση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα τα κρούσματα εικοσιοπλασιάστηκαν, έχουμε μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας. Μέχρι και η επαρχία Πάφου, η οποία δεν παρουσίαζε έξαρση, είναι τώρα σε κατάσταση αυξημένων κρουσμάτων», ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

«Αφήνουμε τα γατάκια να πεθάνουν, πρέπει να βρούμε κάποια λύση, είμαστε απελπισμένοι. Αυτή την στιγμή είναι δεμένα τα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο κορωνοϊός των γάτων μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, ο κ. Επαμεινώνδας απάντησε ότι δεν μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος αφού η συγκεκριμένη κατηγορία του ιού αφορά αποκλειστικά στα αιλουροειδή.

«Αδιέξοδο» με τα φάρμακα

Αναφορικά με θεραπεία για τον κορωνοϊό των γάτων, υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα στην Ευρώπη που ωστόσο είναι ακριβά, αφού κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Γι’ αυτό τον σκοπό, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος, με πρωτοβουλία του, προχώρησε στην εξεύρεση φθηνότερων φράκων, κάτι όμως που εξελίχθηκε σε «αδιέξοδο».

«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι τα φάρμακα. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε φθηνά σκευάσματα και βρήκαμε δύο τα οποία αν και εγκρίθηκαν για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους, μπορούν να λειτουργήσουν και για τις γάτες, όπως έδειξαν μελέτες. Το ένα σκεύασμα είναι σε ενέσιμη μορφή και το άλλο σε χάπια/κάψουλες», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Επαμεινώνδας, τα συγκεκριμένα σκευάσματα προέρχονται από προμήθεια από την Ινδία, όπου τα κατασκευαστικά έξοδα είναι αρκετά πιο μειωμένα.

«Βρήκαμε αυτά τα φθηνά σκευάσματα ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν οι ιδιοκτήτες των ζώων και να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν τα γατιά», σημείωσε ο κ. Επαμεινώνδας, προσθέτοντας ότι ενδεικτικά αυτά τα σκευάσματα κυμαίνονται από 60 ευρώ τα χάπια μέχρι 80-85 ευρώ το ενέσιμο.

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν είναι δυνατό, τουλάχιστο μέχρι στιγμής, να χρησιμοποιηθούν, αφού απορρίφθηκε το αίτημα.

«Το αίτημα έγινε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας αλλά απορρίφθηκε διότι μιλάμε για ανθρώπινα σκευάσματα που είναι εκτός αρμοδιότητας του Συμβούλιου Κτηνιατρικών Φαρμάκων», εξήγησε ο κ. Επαμεινώνδας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα, η προμήθεια διάφορων σκευασμάτων μέχρι τώρα γινόταν από σελίδες της μαύρης αγοράς ή από σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (πχ. Facebook), γεγονός που εγείρει ανησυχίες, αφού δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις τι περιέχουν αυτά τα φάρμακα, αν είναι ασφαλή να χρησιμοποιηθούν ή τι παρενέργειες έχουν.

Ζητούν εισαγωγή των δύο φθηνών σκευασμάτων από Κυβέρνηση

Όπως ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος έστειλε και επιστολή στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με το ζήτημα.

«Ζητήσαμε από το Υπουργείο, αν μπορεί και αν υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα, να εισαχθούν αυτά τα δύο τα σκευάσματα με την επίκληση επείγουσας κατάστασης για το δημόσιο συμφέρον. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι θα μας κλείσουν ένα ραντεβού για συνάντηση αλλά είναι στις 22 Ιούνιου, εμεί; έχει έξι μήνες που προσπαθούμε να βρούμε λύση», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top