Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που γιατροί χρεώνουν επίσκεψη τις κλήσεις των ασθενών – Πόσο μας κοστίζει μετά την υπέρβαση του ορίου

Αυτός είναι ο λόγος που γιατροί χρεώνουν επίσκεψη τις κλήσεις των ασθενών – Πόσο μας κοστίζει μετά την υπέρβαση του ορίου

Για τα παράπονα των πολιτών όσο αφορά την έκδοση παραπεμπτικών αλλά και για τη χρέωση επίσκεψης από το τηλέφωνο από τους προσωπικούς ιατρούς μίλησε στο ThemaOnline η Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση.

«Από πέρσι τον Ιούνιο συνδέσαμε την αμοιβή των ιατρών με κάποιους δείκτες απόδοσης, μία τακτική που χρησιμοποιείται διεθνώς. Αυτό έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρονται οι προσωπικοί γιατροί όσο αφορά την έκδοση παραπεμπτικών. Είχαμε προσέξει ότι στην Κύπρο ήταν πολύ ψηλά τα ποσοστά που παρέπεμπαν οι προσωπικοί γιατροί σε ειδικούς και κυρίως από ότι μας έλεγαν οι ίδιοι οι προσωπικοί γιατροί ήταν πολλές οι απαιτήσεις του κόσμου», είπε συγκεκριμένα.

«Δηλαδή κάποιος αποφάσιζε μόνος του την ειδικότητα που ήθελε να πάει, χωρίς να τον εξετάσει ο γιατρός του και να κρίνει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν πολλές παραπομπές και να δημιουργούνται και λίστες αναμονής στους ειδικούς ιατρούς. Βγαίνει ένας μέσος όρος και όποιοι γιατροί ξεφεύγουν από αυτό τον μέσο όρο, οι ακραίες περιπτώσεις δεν αμείβονται. Οι γιατροί συνεχίζουν να εκδίδουν παραπεμπτικά αλλά το κάνουν πιο προσεχτικά», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Καμίτση τόνισε ότι «το παραπεμπτικό ισχύει για 2 επισκέψεις και ορισμένοι θέλουν και δεύτερη ή Τρίτη γνώμη. Οπότε τρώνε το χρόνο στους ειδικούς γιατρούς αχρείαστα και δεν μένει χρόνος να δούνε κόσμο που μπορεί όντος να έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν είναι απαγορευτικό αυτό το μέτρο με τα παραπεμπτικά αλλά είναι το παράπονο του κόσμου. Λόγω του ότι είναι καινούριο ακόμα το σύστημα, θέλουν να πάνε να κάνουν οποιαδήποτε εξέταση ή να καλύψουν οποιεσδήποτε ιατρικές ανάγκες που τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να καλύψουν επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς»

«Υπάρχει ακόμα αυτή η κουλτούρα στον κόσμο ότι έχουμε απαιτήσεις ως ασθενείς στην Κύπρο να κρίνουμε οι ίδιοι τι χρειαζόμαστε και να το απαιτούμε από τον προσωπικό γιατρό. Υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής και από την πλευρά του κόσμου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ποσό χρέωσης σε περίπτωση που υπερβούμε το όριο των επισκέψεων, η κυρία Καμίτση ανέφερε ότι «δεν χρεώνεστε κατ’ ανάγκη. Υπάρχει δυνατότητα ο προσωπικός ιατρός να χρεώσει μέχρι 15 ευρώ. Μπορεί να χρεώσει από μηδέν, ένα ευρώ μέχρι 15. Εναπόκειται στην κρίση του γιατρού»

«Αυτό μπήκε γιατί όταν εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ υπήρχε η αγωνία από τους γιατρούς ότι θα υπήρχε υπερεπισκεψιμότητα, δηλαδή ο κόσμος να πηγαίνει πολλές φορές και αχρείαστα στον γιατρό, έτσι μπήκε ένα όριο που ανάλογα με την ηλικία ο καθένας αναγράφεται πόσες είναι οι λογικές φορές για επίσκεψη. Αυτό που κάναμε τώρα είναι να υπάρχει μια διαφάνεια και να τις μετρά το σύστημα ώστε να το γνωρίζει και ο ασθενής, να το γνωρίζει και ο γιατρός και να φαίνεται μέσα στο σύστημα», συμπλήρωσε.

Η Διευθύντρια ΟΑΥ ξεκαθάρισε το τι γίνεται με τις επισκέψεις που χρεώνονται τηλεφωνικώς στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «όταν πιάσουμε το γιατρό μας και θέλουμε να μας κάνει κάτι από το τηλέφωνο και πρέπει να μπει στο ιστορικό μας για να δει τα στοιχεία μας,  να μας βάλει ένα φάρμακο, μια εξέταση, ένα παραπεμπτικό θα πρέπει να δημιουργήσει επίσκεψη μέσα στο σύστημα για να το κάνει. Αν θα του μιλήσουμε 5 λεπτά και δεν θα χρειαστεί να μας κάνει κάποια πράξη μέσα στο σύστημα, δεν χρειάζεται να δημιουργήσει επίσκεψη και λογικά δεν θα μας χρεώσει μία»

«Αν όμως μιλήσουμε 20 λεπτά και μας γράψει συνταγές κτλ είναι μία επίσκεψη έστω και αν δεν έγινε με φυσική παρουσία», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΕπίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Ξαφνική επίσκεψη το πρωί της Κυριακής (3/12) του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα κοντά στην «Οικία της Μαρίας» όπου τις τελευταίες μέρες, είχε προηγηθεί περιστατικό με τούρκους στρατιώτες να έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σημείο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top