Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα σκαριά μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από την ΑΗΚ – Πού θα κατασκευαστεί και πόση δυναμικότητα θα έχει

Στα σκαριά μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από την ΑΗΚ – Πού θα κατασκευαστεί και πόση δυναμικότητα θα έχει

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, σχεδιάζει να κατασκευάσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η οποία προχώρησε στην κατάθεση ΜΕΕΠ στο Τμήμα Περιβάλλοντος, που με τη σειρά του έθεσε το αίτημα σε δημόσια διαβούλευση πριν την λήψη της τελικής του απόφασης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η ΑΗΚ προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Φωτοβολταϊκό Σύστημα ισχύος μέχρι 7.2 MW.

Το προτεινόμενο έργο, χωροθετείται στα τεμάχια 111, 123 και 125, στις τοποθεσίες «Αρκοκαλάμι» και «Κλήματα», τα οποία εμπίπτουν στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Στενής, της επαρχίας Πάφου.

Η συνολική έκταση των τεμαχίων είναι 95,655 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική έκταση των τεμαχίων που θα καλυφθεί από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα είναι 57,800 τ.μ. περίπου. Ένα ποσοστό της τάξεως το 60% περίπου σε σχέση με τη συνολική έκταση των τεμαχίων.

Ο σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου, αναφέρεται, είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή του στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και παράλληλα η μείωση στο ποσοστό χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίτευξη του σκοπού αυτού, σύμφωνα με την Μελέτη, θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στη Μελέτη, οι εγκαταστάσεις του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κλπ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Επίσης, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στην τοποθεσία του έργου, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις με τη μέθοδο της πασσαλόμπηξης. Εάν οι συνθήκες του υπεδάφους δεν επιτρέψουν την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, τότε θα κατασκευάζονται επιφανειακές βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα για την τοποθέτηση των μεταλλικών βάσεων.

Σημειώνεται πως, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται στο σύνολο του από 10,740 περίπου φωτοβολταϊκά Πλαίσια, ενώ για τη λειτουργία του συστήματος θα εγκατασταθούν μετατροπείς δικτύου και ο κατάλληλος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Το σύστημα παραγωγής θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται, σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, στις 7,038 MWh/year περίπου.

Οι υποδομές του έργου θα περιλαμβάνουν, επίσης, τρεις οικίσκους εμβαδού 15 τ.μ. περίπου έκαστος, δωμάτιο συνεδριάσεων εμβαδού 27 τ.μ. περίπου, υποσταθμό της ΑΗΚ, εμβαδού 25 τ.μ. περίπου, και περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν εσωτερικοί δρόμοι πλάτους 5 μέτρων και 4 θέσεις στάθμευσης.

Με βάση του σχεδιασμούς, το φωτοβολταϊκό πάρκο υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

Θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ΑΠΕ

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις εκτιμήσεις των μελετητών που διενήργησαν τη ΜΕΕΠ για λογαριασμό της ΑΗΚ, η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων και κατά συνέπεια στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Εκτιμάται, δε, πως η ορθολογική διαχείριση του έργου και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης της λειτουργίας του, θα περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως παρουσία στερεών αποβλήτων στο χώρο, δυσλειτουργία του συστήματος παραγωγής ενέργειας, αλόγιστη χρήση νερού κατά την καθαριότητα του κλπ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαιρώματα στη Λεμεσό: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 21χρονος - «Αναίτια» η επίθεση λέει o φίλος του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Παραδέχθηκαν τον διαπληκτισμό, αρνούνται την εμπλοκή στο θάνατο του 29χρονου οι συλληφθέντες

Κίτρινη προειδοποίηση: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πότε τίθεται σε ισχύ

Πάρτε ομπρέλες: «Άνοιξαν οι ουρανοί» σε διάφορες περιοχές της Κύπρου – Δείτε βίντεο

Προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Οδηγοί προσοχή - Συσσωρεύτηκε νερό στον αυτοκινητόδρομο λόγω της έντονης βροχόπτωσηςΠτΔ: Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας η ύψιστη προτεραιότητά του

ΠτΔ: Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας η ύψιστη προτεραιότητά του

Ύψιστη προτεραιότητά του είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας, είπε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top