ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνθήκες στις Φυλακές: Στο προσκήνιο ο περιορισμός Αγιάζ και η κράτηση Κώστα Παπακώστα - Το πλάνο της Κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων

Συνθήκες στις Φυλακές: Στο προσκήνιο ο περιορισμός Αγιάζ και η κράτηση Κώστα Παπακώστα - Το πλάνο της Κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων

Τις συνθήκες που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές αναφορικά με την κράτηση φυλακισμένων, καθώς και την τήρηση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, συζήτησε τη Δευτέρα (12/6) η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το θέμα ενέγραψε η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, με αφορμή τις συνθήκες κράτησης ατόμου που κατήλθε σε απεργία πείνας εντός των φυλακών (Κενάν Αγιάζ).

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε πως μετά από επιστολή που έχει λάβει για τις συνθήκες κράτησης του Κώστα Παπακώστα από τον γιό του, Νικόλα, με παράκληση όπως η Επιτροπή εξετάσει το ζήτημα, έχει προσωπικά εγγράψει το θέμα για συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή.

Στην εισαγωγή της, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι «υπάρχουν πτέρυγες ολόκληρες με κοινές τουαλέτες, ένας δεσμοφύλακας που βρίσκεται πίσω από σίδερα και πρέπει να παίρνει έναν – έναν στην τουαλέτα, και πέραν από αυτό έχουμε ένα άτομο μόνο που βρίσκεται και εκεί και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να πρέπει να λάβει απόφαση πώς θα χειριστεί το θέμα».

«Πρέπει να δούμε άμεσα την ανέγερση των νέων κεντρικών φυλακών στα πρότυπα που υπάρχουν σήμερα. Οι Κεντρικές Φυλακές χτίστηκαν για τους Κυπρίους και σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές γεμάτες με άτομα που έχουν διαφορετικές κουλτούρες και δημιουργούνται δυσκολίες», τόνισε.

Προχώρησε παράλληλα σε κάλεσμα προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την ανέγερση νεών φυλακών.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, διερωτήθηκε για ποιον λόγο τέθηκε σε απομόνωση ο Κενάν Αγιάζ μόλις κατήλθε σε απεργία πείνας και γιατί δεν του επιτράπηκε ο προαυλισμός του και κατά πόσο υπάρχει συγχρωτισμός κατάδικων με υποδίκων στις κεντρικές φυλακές.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ρώτησε αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αποφυλακισθέντων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν εγκληματική δραστηριότητα και πώς συγκρίνεται η Κύπρος με άλλες χώρες.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως πρέπει να δούμε πώς το σύστημα μας σήμερα βοηθά στην επανένταξη των καταδικασθέντων και να εξεταστεί το θέμα ότι οι φυλακές αποτελούν πυρήνα εγκληματικών οργανώσεων.

Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις φυλακές

Η απάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκίδου – Προκοπίου, στις ερωτήσεις των Βουλευτών ήταν μονολεκτική: ισορροπία. «Χρειάζεται ισορροπία, συνέργεια, μεταξύ των φυλακών, των συστημάτων ασφαλείας αλλά και της κοινωνίας», τόνισε.

«Μέσα σε τρεις μήνες δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα που συσσωρευτήκαν εδώ και δεκαετίες. Αναγνωρίσαμε όμως τα προβλήματα», υπέδειξε σημειώνοντας ότι «για την αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων, κάνουμε προσπάθεια μαζί με το PIO για συνεργασία με περισσότερες επιχειρήσεις για εργοδότησή τους».

Για τους δεσμοφύλακες, μέλημα του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για την επιτυχημένη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα προχωρήσουμε άμεσα το τοπίο να οργανώνουμε τον ανοικτό χώρο των φυλακών για να μετατραπεί σε κλειστό και ο ανοικτός χώρος να μεταφερθεί αλλού. Δουλεύουμε παράλληλα και σε ένα μακροχρόνιο πλάνο. Υπάρχουν κάποιες λύσεις που εξετάζουμε με τα Δημόσια Έργα και το Υπουργείο Μεταφορών για ανέγερση λύσεων εντός του χώρου των κεντρικών φυλακών, ή νέες φυλακές. Έχουμε μια πρόταση και από ιδιωτική εταιρεία για υποδομές κρατήσεων αλλά δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει ακόμη», ανέφερε.

Παράλληλα, έχουν λάβει έγκριση για 50 νέους δεσμοφύλακες. «Όταν θα είμαστε έτοιμοι με την αναδιαμόρφωση των υποδομών/εγκαταστάσεων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσουμε και στην πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

«Έχουν παράλληλα ξεκινήσει πολλές συζητήσεις, μεταξύ άλλων, και για την αποθεραπεία κρατουμένων από εξαρτήσεις εντός των φυλακών. Κάναμε και συζητήσεις με αρμόδια όργανα στην ΕΕ για αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων. Κάτι που έχουμε επίσης συζητήσει σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα εξετάζει διάφορα ζητήματα όπως είναι οι επισκέψεις συγγενών», σημείωσε.

Όσον αφορά το trafficking, εξετάζεται, είπε, και αυτό το ζήτημα. «Έχουμε διακινητές, είναι γεγονός, οι οποίοι μάλιστα εξαιρέθηκαν από την προεδρική χάρη», τόνισε η Υπουργός.

Όσον αφορά τον διορισμό του Ιωάννη Καπνουλλά, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι διορίστηκε από την ΕΔΥ, έχει αποκοπεί από το αστυνομικό σώμα, είναι δημόσιος υπάλληλος, και τα καθήκοντά του αφορούν μόνο τις κεντρικές φυλακές.

Υπόθεση κράτησης Κώστα Παπακώστα

Παρών στην Επιτροπή ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε: «Δυστυχώς έχουν περάσει τόσα χρόνια και είμαστε εδώ και συζητάμε ακόμα για τις άθλιες συνθήκες των φυλακών και πιστεύω ότι είναι το σύστημα που φταίει. Η αιτία που ζήτησα να λάβω τον λόγο είναι για τις συνθήκες κράτησης του Κώστα Παπακώστα. Εμείς είχαμε ζητήσει τότε να δοθεί χάρη λόγω και των προβλημάτων υγείας του, την προσφορά του στους αγώνες της δημοκρατίας της χώρας μας και ότι ήταν ο μόνος που πλήρωσε για το Μαρί. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δούμε για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές των φυλακών. Κάτι πρέπει να γίνει», σημείωσε.

Όσον αφορά τον κ. Παπακώστα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε η Άννα Προκοπίου – Κουκκίδου ότι έχει λάβει πολύ σοβαρά την απόφαση του δικαστηρίου, και το συζητάει με τη Νομική Υπηρεσία τονίζοντας ότι «είναι κάτι που το βλέπουμε».

Υπόθεση Κενάν Αγιάζ

Όσον αφορά του θέμα του Κενάν Αγιάζ, η Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση για τις συνθήκες κράτησής του. «Δεν ήταν ποτέ σε απομόνωση, είχε τηλεόραση, έπαιζε σκάκι… Όσον αφορά την έκδοσή του, ενεγράφη θέμα στην Επιτροπή Νομικών και θα εξεταστεί κι εκεί», ανέφερε η Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Ιωάννης Καπνουλλάς, αναφορικά με την περίπτωση του Κενάν Αγιάζ, τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε σε απομόνωση και «μάρτυρας μας είναι οι κάμερες». Ο κ. Αγιάζ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ιατρική εξέταση. Παρακολουθείται καθημερινά από τον γιατρό, πήγαινε και τις τέσσερις φορές που πρέπει φαγητό αλλά αρνιόταν και το φαΐ και τις επισκέψεις ιατρού. «Θα ήταν αφελές εκ μέρους να μην είμαι μελετημένος και να υποκύπτω σε σφάλματα όταν είχα στα χέρια μου μια υπόθεση τέτοιας προβολής», τόνισε.

«Έχουμε έγνοια τι στέλνουμε στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε να λένε ότι έχει προβλήματα υγείας κτλ γιατί ισχυριζόταν ότι είχε προβλήματα με την πλάτη του. Ορίστηκε αξονικός τομογράφος και έτρεχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναστείλει την έκδοση μέχρι και την ολοκλήρωση της εξέτασής του. Έγινε η εξέταση που ιδιώτη τελικά αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω γνωμάτευση στον φάκελό μου. Εμείς σεβαστήκαμε πλήρως τα δικαιώματά του γιατί τον βλέπουμε σαν άνθρωπο», τόνισε.

Λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως ανέφερε ότι για την περίπτωση του Κενάν Αγιάζ, πρόκειται για περιορισμό στο κελί του και όχι απομόνωση και ενδεχομένως να παρερμηνεύθηκε η ορολογία από τα ΜΜΕ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το Γραφείο της Επιτρόπου πραγματοποίησε 30 επισκέψεις στις φυλακές τα τελευταία δύο χρόνια από το 2020 μέχρι 2022, εν μέσω περιόδου κρίσης και περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αντίθετοι οι δεσμοφύλακες για μετατροπές στις Φυλακές

Εκπρόσωπος της Συντεχνία της ΠΑΣΥΔΥ έκανε την παραδοχή ότι υπάρχουν προβλήματα: υποστελέχωση, υπερπληθυσμός και εγκαταστάσεις. «Είναι η πρώτη φορά όμως που η διεύθυνση των φυλακών και η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε υπομνήματα των δεσμοφυλάκων όπως ήταν και ο τρόπος πρόσληψης δεσμοφυλάκων», τόνισε.

Με τη σειρά του, εκπρόσωπος του Κλάδου δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως οι δεσμοφύλακες θέλουν να εργαστούν σε συνθήκες ασφάλειας. «Ζητούμε από την Πολιτεία να μας δώσει εκείνα τα εργαλεία για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», σημείωσε. Δήλωσαν παράλληλα, έτοιμοι να στείλουν υπόμνημα στη Διεύθυνση των Φυλακών με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από τη Συντεχνία Ισότητα, εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το κυριότερο πρόβλημα από το οποίο πηγάζει η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις και είναι επιτακτική λύση να χτιστούν νέες φυλακές. Διαφωνούμε στις μετατροπές που θέλουν να γίνουν στις μετατροπές στα κτήρια της ανοικτής φυλακής και πιστεύουμε ότι θα μεγαλώσουν τα προβλήματα. Ο χώρος εκεί, συνορεύει με δημόσιο δρόμο και δίπλα υπάρχουν σπίτια. Είναι με τούβλο χτισμένο. Πώς μπορεί να μετατραπεί σε κλειστή; Πιστεύουμε επίσης ότι θα έχουν πιο λίγα άτομα δικαίωμα στην ανοικτή φυλακή και να βγαίνουν έξω. Θα είναι επίσης πιο εύκολο κάποιοι κατάδικοι να επικοινωνήσουν με κινητά με τον έξω κόσμο καθώς οι «ομπρέλες» κάλυψης τους σήματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί καθώς είναι δίπλα από κατοικημένη περιοχή. Παράλληλα, δεν θα μπορούν να γίνουν κελιά που να έχουν μέσα αποχωρητήρια».

Τόνισε μάλιστα ότι διαφωνούν κάθετα με τη δημιουργία κλειστής φυλακής στην ανοικτή γιατί είναι το μόνο που λειτουργεί καλά.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, έχουμε 15 πτέρυγες από τις οποίες οι 12 κλειδώνουν χειροκίνητα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως πυρκαγιά μπορεί να θρηνήσουμε θέματα. Από τις 15, οι 10 δεν έχουν αποχωρητήρια στο κελί τους.

Ένας δεσμοφύλακας μόνος τη νύχτα με κλειδί πρέπει να ανοίγει χειροκίνητα ένα – ένα το κελί για να πηγαίνει ένας μόνο κρατούμενος κάθε φορά στην τουαλέτα.

Απαντώντας στις ανησυχίες των δεσμοφυλάκων για τις μετατροπές στις εγκαταστάσεις, η Υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «έχουμε λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες ασφαλείας και δεν θα καταργηθούν οι ανοικτές φυλακές, απλά θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Άννα Άντωνίου, σημείωσε πως «υπήρχε πρόβλημα με την χωρητικότητα των φυλακών. Γιατί δεν αξιοποιούν την ενναλακτική εκτέλεση ποινής; Υπολειτουργεί η αναστολή ποινής (parol). Περιμέναμε την προεδρική χάρη για να βγουν άτομα από μέσα και ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε ότι ήθελε. Και μάλιστα είπε ότι θα βγάλει λίστα στη δημοσιότητα άτομα που βγάλανε έξω με πολύ βεβαρυμμένο ιστορικό. Επίσης αναφέρθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις που χρειάζονται εγχειρήσεις σε κατάδικους δεν ειδοποιούνται οι δικοί του. «Οι μετατροπές στις φυλακές δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ούτε οι νέες φυλακές αν δεν αλλάξει το πρόβλημα. Αφού οι δικαστές ότι και να κάνει κάποιος ακόμα και να κλέψει ένα ψωμί βάλλουν τον μέσα. Γεμάτες οι φυλακές με βαποράκια και οι έμποροι έξω», ανέφερε.

Κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης έχει διακοπεί η συμφωνία με τον πάροχο και το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών.

Μόνιμος ψυχίατρος

«Δεν υπάρχει μόνιμος ψυχίατρος εδώ και αρκετά χρόνια, ανέφερε λειτουργός των Κεντρικών Φυλακών και οι εξετάσεις γίνονται από τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες. Τόνισε ότι λόγω προσωπικών δεδομένων οι Φυλακές δεν έχουν πρόσβαση στους φακέλους των ψυχιάτρων. Είναι υποχρέωση όμως των Υπηρεσιών Ψυχιατρικής Υγείας να ενημερώνουν σε περίπτωση προβλήματος τη Διεύθυνση των Φυλακών, αλλά λόγω υποστελέχωσής τους δημιουργούνται προβλήματα», εξήγησε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top