ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Πρέπει να ανησυχούμε στην Κύπρο; Τι ισχύει με τα περιστατικά - Τι είναι, ποιους επηρεάζει και ποια τα συμπτώματα

Στρεπτόκοκκος: Πρέπει να ανησυχούμε στην Κύπρο; Τι ισχύει με τα περιστατικά - Τι είναι, ποιους επηρεάζει και ποια τα συμπτώματα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του 7χρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο, με ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του να έχουν βρεθεί θετικά στην λοίμωξη ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους έξι παιδιά μέσα στο 2023.

Αναπόφευκτα, σε εγρήγορση βρίσκεται και η Κύπρος, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία να καθησυχάζει, τονίζοντας ότι ο στρεπτόκοκκος παρουσιάζει ύφεση τους τελευταίους μήνες στο νησί μας.

Η κατάσταση με τον στρεπτόκοκκο στην Κύπρο

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Δρ. Ηλία ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο περιστατικό στρεπτόκοκκου αν και τους περασμένους μήνες είχαν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά.

«Δεν έχουμε παιδιά αυτή την στιγμή με στρεπτόκοκκο στην Κύπρο, παρουσιάζεται μια ύφεση. Είχαμε πολλά περιστατικά τον χειμώνα αλλά γενικά τους τελευταίους 1-2 μήνες δεν είχαμε σοβαρά περιστατικά», επεσήμανε.

Όπως τόνισε ο Δρ. Ηλία, υπήρξαν παιδιά παρουσίασαν θορυβώδη συμπτωματολογία και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ωστόσο δεν πέθανε κανένα παιδί από τον στρεπτόκοκκο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και ποιους επηρεάζει - Τα συμπτώματα

Ερωτηθείς τι ακριβώς είναι ο στρεπτόκοκκος, ο Δρ. Ηλία απάντησε ότι πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο που σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κλινική εικόνα με διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο και μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως ψηλό πυρετό, ανορεξία και εξάνθημα.

Αναφορικά με τα άτομα που προσβάλλονται κυρίως, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι προσβάλει κυρίως παιδιά ηλικίας 2-10 χρονών, ωστόσο τα περισσότερα περιστατικά δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Γενικότερα, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο, δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Μήπως είσαι δικαιούχος για μειωμένο ρεύμα 20% και δεν το γνωρίζεις; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Οικιακή βοηθός έκλεβε χρυσαφικά – Την «τσάκωσαν» να τα βγάζει φωτογραφίες και να τα πουλά στο διαδίκτυο

Οδηγοί προσοχή! Κλειστό σήμερα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου

Παρέλαβε πακέτο με ναρκωτικά από το εξωτερικό – Χειροπέδες σε 34χρονο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top