ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚ: Επείγουσα αναγκαιότητα η αξιοποίηση δυνατοτήτων για σύντομη λύση

ΟΠΕΚ: Επείγουσα αναγκαιότητα η αξιοποίηση δυνατοτήτων για σύντομη λύση

«Επείγουσα αναγκαιότητα» καθιστούν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για σύντομη επίλυση του Κυπριακού παράγοντες όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, οι έποικοι, το φυσικό αέριο και η οικονομία, σύμφωνα με τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), ο οποίος δίνει στη δημοσιότητα το τρίτο μέρος της πολιτικής του τοποθέτησης για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το εδαφικό και το περιουσιακό, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι «είναι θέματα που παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου».  «Η επιστροφή έστω και περιορισμένου ποσοστού εδαφών (Αμμόχωστος, μέρος της Μεσαορίας και της Μόρφου, καντόνιο Καρπασίας) από μόνη της αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το περιουσιακό, αφού οι εναπομένουσες περιουσίες στην τουρκοκυπριακή πολιτεία που θα πρέπει να επιστραφούν θα είναι σημαντικά λιγότερες», αναφέρεται.

Για τους έποικους, εκφράζει τη θέση ότι «σήμερα είναι ακόμη εφικτή μια λύση που να περιορίζει δραστικά το πρόβλημα» και προσθέτει ότι «επείγει η συμφωνία για ένα πλαφόν στην αναλογία πληθυσμού του νησιού και των κατοίκων των δύο πολιτειών, ώστε να είναι ελεγχόμενο το θέμα μετά τη λύση».  Αναφορικά με το φυσικό αέριο, εκτιμά ότι «χωρίς τη λύση, μετατρέπεται σε κατάρα» ενώ σε περίπτωση λύσης «τη διαχείριση όλων των πόρων θα έχει η κεντρική κυβέρνηση». Παράλληλα, σε γενικότερη τοποθέτηση για την οικονομία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η οικονομική δραστηριότητα σε συνθήκες επίλυσης προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στη νέα γενιά των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top