ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προωθεί την ανέγερση νέων εποικισμών στην Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Προωθεί την ανέγερση νέων εποικισμών στην Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή Κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα (18/6) να απλοποιήσει τις διαδικασίες έγκρισης οικοδομικών αδειών στους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη. Η σημερινή κυβερνητική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει σε μεγάλο βαθμό τις πολεοδομικές διαδικασίες που ισχύουν στην υπόλοιπη ισραηλινή επικράτεια, χωρίς να χρειάζεται πλέον η προέγκριση του Υπουργείου Άμυνας και του Πρωθυπουργικού Γραφείου, όπως συμβαίνει τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τη σημερινή κυβερνητική απόφαση, αρμόδιος να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες για κατοικίες εντός των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης θα είναι ο δεύτερος τη τάξει Yπουργός στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού κόμματος της ακροδεξιάς «Θρησκευτικός Σιωνισμός». Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, η σημερινή απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβανόταν ως όρος στο πλαίσιο της διακομματικής συμφωνίας μεταξύ του Λικούντ και του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» εν όψει του σχηματισμού της παρούσας Kυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, και εντός του νέου, εγκεκριμένου πλέον, νομοθετικού πλαισίου, εντός της εβδομάδας η Kυβέρνηση θα προωθήσει τις άδειες που αφορούν την ανέγερση 4.570 συνολικά νέων οικιστικών μονάδων σε διάφορους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκ των οποίων οι 1.332 βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς. Οι υπόλοιπες 3.238 οικιστικές μονάδες, η έγκριση των οποίων άρχισε σύμφωνα με το προϋφιστάμενο καθεστώς, θα οριστικοποιηθεί με την έκδοση των υπολειπόμενων κρατικών αδειών προέγκρισης.

Οι αιτήσεις υποβολής νέων οικοδομικών αδειών θα ρυθμίζονται στο εξής από την νέα διαδικασία έγκρισης, χωρίς την ανάγκη προέγκρισης του Υπουργείου Άμυνας και του Πρωθυπουργικού Γραφείου – διαδικασία η οποία κατά το παρελθόν, μπορούσε να διαρκέσει επί σειρά ετών εξαιτίας του καθεστώτος αμφισβητούμενης κρατικής κυριαρχίας στα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ισραηλινά ΜΜΕ, η σημερινή κυβερνητική απόφαση, τελούσε εις γνώσιν της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ωστόσο φέρεται να είχε προβάλει αντιρρήσεις.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη, ο Σάι Αλόν, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης των εβραϊκών οικισμών της περιοχής Μπετ-Ελ της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται στα περίχωρα της Ραμάλλας, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου ως «ιστορική και σύμφωνα με το πνεύμα του εθνικού σιωνιστικού κινήματος». «Χαιρετίζω την απόφαση, που θα ικανοποιήσει τη ζήτηση για απόκτηση στέγης σε προσιτή τιμή εκ μέρους νεαρών ζευγαριών», προσθέτοντας ότι «με την απόφασή της η Kυβέρνηση αποδεικνύει ότι θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το εβραϊκό εποικιστικό πρόγραμμα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».

Αντιθέτως, την απόφαση καταδίκασαν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος με βάση την ‘αρχή των δύο κρατών’. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Yesh Din» (μτφ. «Υπάρχει Νόμος»), με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Kυβέρνησης Νετανιάχου, καταδίκασε την εξέλιξη. «Πρόκειται για μία απόφαση καταστροφική, που έχει στόχο να επιτρέψει την ανέγερση και άλλων εβραϊκών εποικισμών χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο και να αδρανοποιήσει κάθε αντίδραση», αναφέρει η ανακοίνωση. «Καλούμε κάθε φορέα που αντιτίθεται στην προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να παρέμβει άμεσα για να ανατρέψει αυτήν την εξέλιξη στα επόμενα χρόνια» αναφέρει.

Τη σημερινή εξέλιξη καταδίκασε έντονα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σημερινή απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης, την οποία περιέγραψε ως «ένα ακόμα βήμα επιβολής της ισραηλινής νομοθεσίας στην Δυτική Όχθη, που θα διευκολύνει μία ‘αθόρυβη’ επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

«Καλούμε τον αμερικανικό και διεθνή παράγοντα να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή Κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφασή της και να ληφθούν πρακτικά μέτρα κατά των πρακτικών που υποσκάπτουν κάθε ευκαιρία επίλυσης της διένεξης με βάση την ‘αρχή των δύο κρατών’», καταλήγει η σημερινή ανακοίνωση του παλαιστινιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top