ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάζει μπρος για αγορά ηλεκτρικών λιμουζίνων η Κυβέρνηση – Πόσες θέλει να αγοράσει και με ποιο κόστος

Βάζει μπρος για αγορά ηλεκτρικών λιμουζίνων η Κυβέρνηση – Πόσες θέλει να αγοράσει και με ποιο κόστος

Μετά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού και την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις κρατικές λιμουζίνες, η Κυβέρνηση βάζει μπρος για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με τα οποία θα διακινούνται πλέον οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε αίτημα στη Βουλή, μέσω του οποίου ζητεί την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 1.313.302 ευρώ, για κάλυψη της δαπάνης για υλοποίηση του προγράμματος αγοράς υπηρεσιακών οχημάτων/μηχανημάτων.

Με βάση τα όσα καταγράφονται στο αίτημα, το κράτος εντός του 2023 θα προχωρήσει στην αγορά 32 ηλεκτρικών οχημάτων για κάλυψη των αναγκών Υπουργείων/Τμημάτων/Υπηρεσιών, έναντι του ποσού του 1.077.664 ευρώ (33.677 ευρώ για κάθε όχημα), καθώς και στην αγορά τριών γεωργικών ελκυστήρων έναντι του ποσού των 235.638 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 8 Ιουνίου, είχε εγκρίνει πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, με βάση την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για αγορά 32 υβριδικών οχημάτων, αλλάζοντας την ίδια ώρα τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα υπηρεσιακά οχήματα από τούδε και στο εξής.

«Για τις νέες προδιαγραφές θα ακολουθηθεί το πρότυπο για την αγορά 29 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων συν 3 υβριδικών plug-in hybrid, συν ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος συν ακόμη 2 υβριδικών ως προαίρεση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «σκοπός αυτής της αλλαγής των προδιαγραφών είναι να προμηθευτεί το κράτος με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων και να προσαρμοστούμε έτσι στις προθέσεις του κράτους για την πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα οι προδιαγραφές θα παραπέμπουν σε οχήματα που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό».

Σε σχέση με τον διαγωνισμό που ακύρωσε η Κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν την αποχώρησή της η προηγούμενη Κυβέρνηση υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, είχε προωθήσει στη Βουλή αίτημα για αποδέσμευση πιστώσεων συνολικού ύψους 3.098.618 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1.780.954 ευρώ προοριζόταν για την προμήθεια 35 επιβατικών οχημάτων σαλούν για αξιωματούχους, και ποσό 1.077.664 ευρώ προοριζόταν για την προμήθεια 32 ηλεκτρικών οχημάτων για κάλυψη των αναγκών των Υπουργείων/Τμημάτων/Υπηρεσιών.

Το εν λόγω αίτημα, ωστόσο, αποσύρθηκε λίγο πριν τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, προκειμένου αυτό να επανεξεταστεί και να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές.

Σημειώνεται ότι, το αναθεωρημένο αίτημα της Κυβέρνησης, θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τη συνεδρία της σήμερα Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

Άλλα αιτήματα

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών έχουν κατατεθεί άλλα τέσσερα αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων. Το πρώτο αίτημα κατατέθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, το οποίο ζητεί την αποδέσμευση ποσού 10.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για μεταφράσεις νομοσχεδίων που προκύπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου.

Αποδέσμευση ποσού 10.000 ευρώ, ζητεί και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αξιοποιηθεί για εκπόνηση μελέτης για την ετοιμασία του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης Περιοχής Τηλλυρίας με τίτλο «Δυνατότητες, προοπτικές και πλαίσιο μέτρων και δράσεων πολιτικής».

Από πλευράς του, το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί την αποδέσμευση ποσού 59.500 ευρώ, το οποίο προορίζεται να καλύψει την παροχή νομικών υπηρεσιών αναφορικά με την μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και ειδικά για ετοιμασία της Γνωστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Κύπρου για το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε αίτημα εκ μέρους της Αστυνομίας Κύπρου για ανακατανομή πιστώσεων ύψους 55.000 ευρώ που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη των αναγκών για μεταφορά νεκρών από ιδιωτικά γραφεία τελετών. Με βάση το εν λόγω αίτημα, ποσό 30.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί πλέον για κάλυψη των αναγκών παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών από Ιατρικούς Λειτουργούς του ΟΚΥπΥ, που ορίζονται για σκοπούς διερεύνησης ποινικών υποθέσεων ιατρικής αμέλειας, ενώ ποσό 25.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί για κάλυψη της παροχής δικαστικής αρωγής σε υπόπτους και κατηγορούμενους, στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, και για κρατούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top