ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με όπλα και κάμερες σώματος θα ενισχυθούν σύντομα οι θηροφύλακες – Ποιος ο στόχος

Με όπλα και κάμερες σώματος θα ενισχυθούν σύντομα οι θηροφύλακες – Ποιος ο στόχος

Τροποποιητικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, θα παρέχεται η δυνατότητα σε θηροφύλακες να φέρουν όπλο και κάμερες σώματος, ετοίμασε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, θέτοντας το σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 3 Ιουλίου.

Ανάμεσα σε άλλα, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο επιχειρείται η προσθήκη νέου άρθρου σε σχέση με τις εξουσίες των θηροφυλάκων κατά την επιθεώρηση αδειών και ερευνών για μεταφορικά μέσα.

Οι προϋποθέσεις για χρήση καμερών σώματος

Με το νέο άρθρο, τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, θα μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού, για επιστημονικούς, επιμορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως: (α) καταμετρήσεις πληθυσμών ειδών της άγριας πανίδας, (β) παρακολούθηση ειδών της άγριας πανίδας και (γ) άλλη επιστημονική έρευνα.

Επίσης, τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, και για σκοπούς προσωπικής τους ασφάλειας ή και καλύτερης εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας εναντίον τους, δύναται να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού για τους πιο κάτω λόγους:
• Προστασία συγκεκριμένων βιοτόπων στους οποίους παρατηρείται συστηματική υποβάθμιση ή / και καταστροφή ή / και απόρριψη αδρανών υλικών ή άλλων αποβλήτων ή απορριμμάτων.
• Προστασία συγκεκριμένων βιοτόπων στους οποίους παρατηρείται συστηματικά εμπρησμός.
• Προστασίας και ελέγχου των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου σε περιπτώσεις συστηματικής παραβίασης,
• Προστασίας των αγρινών και πάταξης της λαθροθηρίας των αγρινών,
• Πάταξης της παράνομης παγίδευσης που διεξάγεται με τη χρήση δικτύων παγίδευσης, ξοβέργων, σιδεροπαγίδων και συρματοθηλειών,
• Πρόληψης και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας τόσο των μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας όσο και των υπόπτων όταν αυτή τίθεται σε κίνδυνο, καθώς και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας που θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας,
• Συντονισμού, κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων πάταξης της λαθροθηρίας, με στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

Πάντως, στην περίπτωση που οι συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιούνται για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω, καταγράψουν πρόσωπο το οποίο διαπράττει αδίκημα κατά παράβαση των προνοιών της παρούσας ή άλλης νομοθεσίας, είναι δυνατό να εξαχθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, από τον υπεύθυνο λειτουργό, ενώ στη συνέχεια ο υπεύθυνος λειτουργός παραδίδει όλα τα σχετικά τεκμήρια συνοδευόμενα με σχετική γραπτή κατάθεσή του, προς τον Ανακριτή της υπόθεσης, στην οποία αναφέρει τα γεγονότα.

Στην περίπτωση που, βάσει των πιο πάνω, δε, διαπιστώνεται αδίκημα εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, τότε ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 80 του Νόμου και οι φωτογραφίες ή τα βίντεο αποτελούν τεκμήρια της υπόθεσης, ενώ στην περίπτωση που οι συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού, που χρησιμοποιούνται για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω, δεν καταγράψουν τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, τότε το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφηκε καταστρέφεται από τον υπεύθυνο λειτουργό το συντομότερο δυνατό.

Με βάση το νέο άρθρο, ακόμη, πρόσωπο το οποίο με πρόθεση προξενεί ζημιά σε συσκευή καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού ή σε οποιοδήποτε μέρος ή εξάρτημα αυτής, είναι ένοχο αδικήματος και το Δικαστήριο δύναται επιπρόσθετα να διατάξει τον κατηγορούμενο να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούν για πάταξη της λαθροθηρίας και για σκοπούς δικής τους προστασίας, ασφάλειας και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας εναντίον τους, δύναται να φέρουν κάμερες σώματος, που τους παρέχονται από την Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Τονίζεται ότι, τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που φέρουν κάμερες σώματος, οι οποίες είναι σε λειτουργία, οφείλουν να ενημερώνουν τα πρόσωπα που προσεγγίζουν για σκοπούς ελέγχου ή εφαρμογής της νομοθεσίας ότι, φέρουν κάμερες και οι ενέργειες τους δυνατό να καταγράφονται.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που φέρουν υπηρεσιακές κάμερες σώματος, δεν θα έχουν πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφουν οι κάμερες σώματος, καθώς πρόσβαση, στο οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφεται από τις κάμερες σώματος θα έχει μόνο ο υπεύθυνος λειτουργός.

Την ίδια ώρα, πλάνα στα οποία παρουσιάζονται πρόσωπα που δεν έχουν διαπράξει αδίκημα ή δεν έχουν σχέση με καταγγελία που έγινε από τα μέλη που έφεραν κάμερες σώματος, θα διαγράφονται από τον υπεύθυνο λειτουργό, ενώ στην περίπτωση που στο πιο πάνω οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται πρόσωπο ή πρόσωπα να διαπράττουν αδίκημα τότε ο Ανακριτής της υπόθεσης δύναται να ζητήσει από τον υπεύθυνο λειτουργό να του καταθέσει το οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί.

Μετά από εξετάσεις η χρήση όπλου

Με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, ακόμη, οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες που δεν έχουν την εξουσία σύλληψης και την εξουσία να φέρουν πυροβόλο όπλο, θα μπορούν να αποκτήσουν τις εν λόγω εξουσίες εφόσον περάσουν με επιτυχία αθλητική δοκιμασία, νάρκοτεστ και ψυχομετρικό τεστ που θα καθοριστούν από τον προϊστάμενο και τύχουν ειδικής εκπαίδευσης από πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα εγκριθεί από τον προϊστάμενο και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ή τύχουν σχετικής ειδικής εκπαίδευσης στη Σχολή Θηροφυλακής και Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος ή αποφοιτήσουν από αυτή.

Στη συνέχεια, κι εφόσον γίνει εισήγηση από τον προϊστάμενο, θα παραχωρείται στους ωρομίσθιους θηροφύλακες ατομικός οπλισμός και χειροπέδες. Νοείται ότι, ωρομίσθιοι θηροφύλακες που έχουν ήδη περάσει με επιτυχία τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω δεν θα χρειάζεται να την επαναλάβουν.

Περεταίρω νοείται ότι, για τους ωρομίσθιους θηροφύλακες, που θα αποκτήσουν τις πιο πάνω εξουσίες, θα εφαρμόζεται κατ’ ανάλογο τρόπο ο πειθαρχικός κώδικας και ο τρόπος αξιολόγησης, που εφαρμόζεται για όλο το υπόλοιπο προσωπικό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Έλεγχοι για νάρκοτεστ και άλκοτεστ

Πέραν των πιο πάνω, με το νομοσχέδιο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, θα μπορεί να διενεργεί σε μέλη της Υπηρεσίας ελέγχους ναρκοτέστ ή / και άλκοτεστ, οποτεδήποτε κατά την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Σε περίπτωση που μέλος του προσωπικού αρνηθεί τον έλεγχο ή βρεθεί θετικό σε πιο πάνω έλεγχο, ο προϊστάμενος, πέραν της πειθαρχικής δίωξης του μέλους, μπορεί να ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας να του αφαιρέσει τον ατομικό οπλισμό που του έχει παραχωρήσει.

Σημειώνεται πως, αναλυτική παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνει την Πέμπτη 22/6/2023 και ώρα 09:00 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι θέσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουλίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας [email protected].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top