ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικός απολογισμός: Δεύτερη ανάγνωση σε oκτώ σημεία από το themaonline

Προεδρικός απολογισμός: Δεύτερη ανάγνωση σε oκτώ σημεία από το themaonline

Παρατήρηση πρώτη: Ενας Πρόεδρος πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Και ένας απολογισμός θα πρέπει να είναι αναλυτικός. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν συγκεκριμένος και ο απολογισμός του ήταν αναλυτικός.

Παρατήρηση δεύτερη: Οι μακρόσυρτες ομιλίες κουράζουν. Και η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν κουραστική, γιατί ακριβώς ήταν αναλυτική και μεγάλη.

Παρατήρηση τρίτη: Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει την άνεση να ελίσσεται και να απαντά ακόμη και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Μπορεί οι δημοσιογράφοι να ενοχλούνται όταν δεν απαντά τον πυρήνα της ερώτησής τους αλλά ο τηλεθεατής μένει με την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος δεν αφήνει αναπάντητη ερώτηση. Ακόμη και την πιο φαιδρή, και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν και φαιδρές ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό. Αλλά ο Πρόεδρος έσκαγε ένα χαμόγελο και προχωρούσε, γνωρίζοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο τι λες αλλά και πως το λες.

Παρατήρηση τέταρτη: Ο Πρόεδρος έδειξε ότι η κυβέρνησή του παρήγαγε έργο σε αυτές τις 100 ημέρες και ότι έχει πλάνο για την επόμενη μέρα. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι το ουσιαστικό έργο που παρήχθη μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επισκιάστηκε από ορισμένα παραπατήματα, που έπληξαν την εικόνα της και του Προέδρου.

Παρατήρηση πέμπτη: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά δυνατά στελέχη, που έχουν σχέδιο, είναι αποτελεσματικοί και ξέρουν τι κάνουν. Είναι όμως και περιπτώσεις που κυμαίνονται στη μετριότητα. Ο Πρόεδρος φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αδυναμία και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε ανακάτεμα της τράπουλας στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πάντως στη συνέντευξη Τύπου ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του έργου ανά υπουργείο και εκεί το κάθε μέλος της κυβέρνησης θα μπει στη ζυγαριά.

Παρατήρηση έκτη: Στο ερώτημα αν έπεισε ο Πρόεδρος ή όχι, η απάντηση βρίσκεται στη σοφή ρήση του Αριστοφάνη: «Ου με πείσεις, καν με πείσης». Mε απλά λόγια, ο απολογισμός ενός Προέδρου πολύ λίγο αλλάζει τη γνώμη που έχουν οι πολίτες για τον ίδιο, είτε υπέρ, είτε κατά. Συνήθως, οι επικριτές αρπάζονται από κάτι αρνητικό για να επιβεβαιώσουν την εκτίμησή τους και το αντίθετο, οι υποστηρικτές του αναδεικνύουν τα θετικά. Αυτό συμβαίνει με όλους τους Προέδρους και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Παρατήρηση έβδομη: Οι εκατόν και πλέον μέρες διακυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκουν την κυβέρνηση σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη από την πίεση που δέχθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των μελών του κυβερνητικού σχήματος. Το παραχθέν έργο και η αυτοπεποίθηση που απέκτησαν αρκετοί από τους υπουργούς, ανεβάζει τις προσδοκίες και μειώνει τις επικρίσεις. Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι εξαντλείται οριστικά και η περίοδος χάριτος. Μετά το καλοκαίρι ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του 2024 και η κυβέρνηση δεν θα έχει το άλλοθι ότι χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Παρατήρηση όγδοη: Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν άπλετο χρόνο μπροστά τους για να διορθώσουν λάθη, να παράξουν έργο και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ζητούμενο είναι να εντοπίσουν τις ανάγκες, να ιεραρχήσουν σωστά τις προτεραιότητες και να χαράξουν το πλάνο. Ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών έχει ένασυμβολισμό αλλά η ουσία βρίσκεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος μετά το καλοκαίρι θα μπει στην ατζέντα των υπουργών και του Προέδρου. Εκεί θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, γιατί εκεί θα πρέπει να μετουσιώσει το όραμα σε πράξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Oι Αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπαίνουν τις τελευταίες ώρες στην «αρένα», για την τελική μάχη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top