ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Στόχος η Κύπρος να μετατραπεί σε ποιοτικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό Κέντρο Αναφοράς

ΠτΔ: Στόχος η Κύπρος να μετατραπεί σε ποιοτικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό Κέντρο Αναφοράς

Στόχος είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε ποιοτικό και αναβαθμισμένο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο Αναφοράς, είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τα πανεπιστήμια στη χώρα με στόχο να ανακοινώσει τη στρατηγική της, πριν το τέλος του 2023, για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι, ανέφερε. Σημείωσε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί - Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, και Εξωτερικών - για ένα έγγραφο εργασίας που ετοίμασε η Προεδρία της Δημοκρατίας «όπου δίδεται ιδιαίτερα σημασία στη διασφάλιση της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης δίδοντας περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές που έρχονται εδώ, δίδοντας περισσότερα κίνητρα στα πανεπιστήμια στη βάση δεικτών της ποιότητας εκπαίδευσης».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, αμέσως μετά την εσωτερική σύσκεψη «θα συζητήσουμε με όλους εσάς σε μια δημόσια διαβούλευση με τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, με στόχο να ανακοινώσουμε τη στρατηγική μας πριν το τέλος του 2023, ακριβώς για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους».

Ανέφερε ακόμη, ότι, η Πολιτεία, «έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο μας η ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβαίνει συνεχώς στη λήψη στοχευμένων μέτρων, με απώτερο στόχο να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα ποιοτικό, περιφερειακό και διεθνές, εκπαιδευτικό κέντρο». Σημείωσε ότι επιμένει στο ποιοτικό, «διότι βλέπουμε και τελευταία μια τάση στη χώρα μας για σύσταση νέων πανεπιστημίων συνεχώς και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως Πολιτεία γιατί το κλειδί για να μπορούμε να αναπτυχθούμε και να αναδειχθούμε σε ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό κέντρο, είναι η ποιότητα των σπουδών που προσφέρουμε στην Κύπρο». Πρόσθεσε ότι είναι αυτή μια διάσταση στην οποία, ως νέα Κυβέρνηση, δίδουν «ιδιαίτερη σημασία», έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ίδρυσης πολλών πανεπιστημίων στη χώρα που θα είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

«Κάτι τέτοιο δεν θα μας οδηγήσει σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να γίνουμε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πληγούν και τα υφιστάμενα πανεπιστήμια που προσφέρουν ποιοτικές σπουδές», ανέφερε.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη, ότι, η παρουσία του στην τελετή αποφοίτησης, εκ μέρους της Πολιτείας, «αποτελεί ένδειξη τιμής, τόσο προς τους φοιτητές μας που θα λάβουν απόψε τον πολυπόθητο τίτλο σπουδών όσο και αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και ειδικότερα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Το Πανεπιστήμιο έχει από την ίδρυσή του, συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, είπε, προσθέτοντας ότι, με γνώμονα την ακαδημαϊκή αριστεία, «το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες διεθνείς κατατάξεις Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Σημείωσε ότι, «σημαντικό έργο» έχει να επιδείξει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στον τομέα της διεθνοποίησης «που αποτελεί βασικό πυλώνα της δικής μας προσέγγισης σε σχέση με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο».

Αναφέρθηκε στη θέση που το Πανεπιστήμιο έχει πρόσφατα εξασφαλίσει στην Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συμμαχία NEOLAiA, στην οποία συμμετέχουν εννέα πανεπιστήμια, «με κοινό στόχο την παροχή διασυνοριακών Προγραμμάτων Σπουδών υψηλού επιπέδου» αλλά και στις «σύγχρονες» υποδομές και εγκαταστάσεις και τη δραστήρια πολυπολιτισμική φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου «που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συμβάλλουν στην τόνωση και τη διαμόρφωση του τοπίου της ανάπτυξης στην πόλη της Λευκωσίας».

Αναφερόμενος στους απόφοιτους, είπε ότι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, και όπου η ανάγκη για μάθηση είναι συνεχής και η δια βίου εκπαίδευση γίνεται μέρος της σημερινής πραγματικότητας της καθημερινότητας.

Τους προέτρεψε να σχεδιάσουν το μέλλον τους με δυναμισμό και διορατικότητα, να τολμήσουν να επενδύσουν τον χρόνο και το ενδιαφέρον τους σε νέους, αναπτυσσόμενους τομείς, και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

«Συνεχίστε με υπομονή και πείσμα να ποτίζετε τα όνειρά σας. Μη σταματάτε να απλώνετε τις ρίζες σας βαθιά, να χτίζετε τα γερά θεμέλια που χρειάζονται για να φτάσετε ψηλά. Και πάντα να θυμάστε πως το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό επίτευγμα θα είναι να παραμείνετε, να παραμείνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας άνθρωποι με παιδεία, ήθος και αγάπη για τη ζωή και τους συνανθρώπους μας», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο, τους ακαδημαϊκούς, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top