ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξημένες οι επιστροφές μεταναστών σε σχέση με πέρσι - Ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες

Αυξημένες οι επιστροφές μεταναστών σε σχέση με πέρσι - Ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες

Οι επιστροφές μεταναστών μέχρι τώρα το 2023 ξεπέρασαν τις 4.370 και είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι όταν ήταν 2353, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλούσε μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), Nina Gregory, και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Beate Gminder, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο άσυλο και τη μετανάστευση, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ενώ η συζήτηση περιέλαβε τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και ανασκόπηση του επιχειρησιακού πλάνου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο.

Ο Υπουργός κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, δύο από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Κύπρου, όπως είπε, στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αναφέρθηκε δε στην τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες συγκριτικά με πέρυσι παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όπως είπε, οι αιτούντες διεθνή προστασία το 2023 (μέχρι το τέλος Ιουνίου) ήταν 5.563, σε σύγκριση με το 2022 (μέχρι τέλος Ιουνίου) που ήταν 12.048. Οι δε επιστροφές μέχρι τώρα το 2023 είναι πέραν των 4.370 κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι (2022 την ίδια περίοδο) που ήταν 2353.

Στη συνάντηση με τις δυο Ευρωπαίες αξιωματούχους, ο Υπουργός ανάφερε πως οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν κάποια θετική εξέλιξη και σημάδι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα, χωρίς όμως να υπάρχει, όπως τόνισε, εφησυχασμός «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεράστια για να αντιμετωπιστεί και όλοι μας έχουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Σημείωσε επίσης ότι η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί για την Κύπρο ένα μεγάλο βήμα και αναμένεται από την Κύπρο με μεγάλη ανυπομονησία το περιεχόμενό του και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Να σημειωθεί ότι για την Κύπρο το σχέδιο δράσης είναι εξαιρετικά σημαντικό καθότι αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν απτά αποτελέσματα, ώστε να έχει προστιθέμενη αξία στις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση των παράτυπων ροών κυρίως από την πράσινη γραμμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο Ευρωπαίες αξιωματούχοι τόνισαν την πρόοδο που έχει επιτύχει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα τόσο στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής, όσο και στον τομέα των επιστροφών.

Ακολούθως ο Υπουργός μαζί με την Εκ. Διευθύντρια του Ευρ. Οργανισμού και την Αν. ΓΔ της ΕΕπιτροπής επισκέφθηκαν το αναβαθμισμένο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, το οποίο έχει ολοκληρώσει τις βασικές του εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης, και αρχίζει να λειτουργεί - να δέχεται διαμένοντες -σε περίπου 2 βδομάδες.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top